Mersin’de Çanakkale ruhu anlatıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nün 101. yıl dönümü nedeni ile ‘Çanakkale’yi Destanlaştıran Ruh’ konulu bir konferans düzenledi.

Mersin’de Çanakkale ruhu anlatıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşen ve katılımın yoğun olduğu konferansa, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel katıldı.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Kenan Tozak’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans, beş bin yıllık Türk tarihinin anlatıldığı kısa film gösterimi ile başladı.

Slayt eşliğinde gerçekleştirilen konferansta Çanakkale Savaşlarının Türk ve dünya tarihi açısından önemine değinen Tozak, Çanakkale Boğazı’nda, Conkbayırı, Seddülbahir ve Arıburnu’nda neler yaşandığı, Nusrat Mayın Gemisi’nin savaştaki rolü, 57. Alay’ın olağanüstü direnişi ve 18 Mart Deniz Zaferi ile 25 Nisan’da başlayan kara savaşları hakkında detaylı bilgiler sundu.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere zafere damgasını vuran Niğdeli Ali Çavuş, Seyid Onbaşı, Ezineli Yahya Çavuş, Cevat Paşa, Yüzbaşı Hakkı Bey ve diğer kahramanların destansı mücadelesini dinleyicilere aktaran Tozak, savaşın bilinmeyen yönlerini gerçek yaşam öyküleri ile birlikte anlatırken, davetlilere zaman zaman duygulu anlar yaşattı.

Yeni nesil gençliğin tarih bilincinden yoksun ve kendi kültürüne yabancı olduğunu kaydeden Tozak, “Yeni nesil tarih bilincinden yoksun, kendi kültürüne yabancı ve yabancı kültürlerin istilasına müsait birer kale gibi. Bizim amacımız yedi düvele karşı kafa tutulan ve düşülen yerden dimdik ayağa kalkılan Çanakkale’yi gönüllere nakşetmektir” dedi.

Türk insanının tarihine ve tarihi objelerine fazla sahip çıkmadığına vurgu yapan Tozak, Mersin’in bu konuda şanslı olduğunu ifade ederek, “Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a Nusrat Mayın Gemisi’ni büyük Türk milletine yeniden kazandırdığı için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

İlgi ile dinlenen konferans sonrası kısa bir konuşma yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel, Çanakkale’nin destanlaşmış ruhunu söylev ve görselleri ile anlatan Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Kenan Tozak’a Mersin Büyükşehir Belediyesi adına teşekkür etti.

Çanakkale’nin birlik ve beraberliğin, iman ve inancın zeka ile buluştuğu muazzam bir zafer olduğuna dikkat çeken Genel Sekreter Yardımcısı Gökbel, “Mersin Büyükşehir Belediyesi milletimizin tarihi ve kültürü ile ilgili olan her konuda öncü ve önder olmaktadır” dedi.

Konferans bitiminde Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel, Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Kenan Tozak’a çiçek takdim etti.




Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36