Silifke’ye hoş geldin "Atam"

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk Silifke’de

Silifke’ye hoş geldin "Atam"
Haber: Atike Ceylan

Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Silifke’ye gelişlerinin 91.yılı törenle kutlandı. Tören Atatürk anıtına Çelenk sunulmasıyla başladı.

Ardından Belediye Kültür Merkezinde devam eden programı Saygı Duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Devamında günün anlam ve önemine yönelik konuşmayı Silifke Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Savar, konuştu. Savar konuşmasında şunları kaydetti: “Atatürk Silifke'ye olan ilgisini ilçemize dört kez gelerek göstermiştir. Atatürk Türkiye’de yapmaya çalıştığı birçok değişimin başlangıç noktası olarak Silifke’yi seçmiştir. Bu O’nun bizlere duyduğu güvenin göstergesidir. Atatürk’ün Silifke’ye gelişlerinde söylediği “Silifke’ye geldiğimden memnunum. Sizi kalbimden çıkarmam” sözü Silifke’ye verdiği değeri ve Silifkelilerden duyduğu memnuniyeti belirtir. Mustafa Kemal Atatürk’ün tüm bu söylediklerine, yaptıklarına layık olmak için, durmadan çalışmak, Silifke’yi hak ettiği konuma getirmek bizim görevimizdir. Onun izinden yürümekten asla vazgeçmeyeceğiz, ilkeleriyle yolumuzu aydınlatarak daima ileriye yürüyeceğiz”.

Ardından Atatürk Ortaokulu Öğrencisi Kübra Erdem, ‘Mustafa Kemal Seslense’ adlı şiir okudu. Silifke Belediye Korosu tarafından Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan halk müziği konseri verildi. Son olarak ise daha önceden gerçekleştirilen Atatürk Koşusunda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Son olarak ise Atatürk Evi ziyareti gerçekleştirilerek Ulu Önder Atatürk’ün Silifke’ye gelişinin 91 yıl dönümü kutlaması sona erdi.

Büyük Önder Atatürk’ün Silifke’ye Gelişleri 

Büyük Önder Atatürk Ankara’dan Konya-Adana-İçel yolu ile 20 Ocak 1925 günü trenle Mersin’e gelmiştir. Yanında eşi Latife Hanım, 2. Ordu Komutanı Fahreddin (Altay), Bayındırlık Bakanı Fevzi (Pirinççizade), Rize Milletvekili Ahmed Kudsi ve yaverleri vardır. O günlerde Ankara Orman Çiftliğinden ayrı olarak Güney’de örnek bir çiftlik kurma kararındadır. Böyle bir çiftlik için kendisine Silifke’nin Tekir Köyünde boş bir arazi tavsiye edilmiştir. Atatürk, Latife Hanım’ı Mersin’de bırakarak 27 Ocak 1925 günü akşamı İçel il merkezi olan Silifke’ye gelmiş, Vali Vekili Fahri Beyle kısa bir görüşmeden sonra Hacı Hulusi’nin iki katlı konağında geceyi geçirmiştir. Ertesi 28 Ocak 1925 günü Silifke’de Türk Ocağını ve İdman Yurdu Lokalini ziyaret eden Atatürk buradan Taşucuna geçmiş Taşucunda Sadık Taşucu’nun konuğu olmuştur. Tekir Köyünde Çiftlik yerini gören Atatürk, daha sonra burayı Hazineden bedeli karşılığında satın almıştır.

Atatürk’ün Silifke’de 27 Ocak 1925 gecesi konuk olduğu Hacı Hulusi’ye ait konağın kamulaştırılarak Atatürk Evi halinde düzenlenmesi için 1974 yılında çalışmalara başlanmıştır. Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğünce 1982 yılında kamulaştırılan konak, yeniden onarılmış, 1986 yılında Atatürk Evi olarak düzenlenmiş, 2 Ocak 1987 günü de törenle ziyarete açılmıştır.

Atatürk Evi’nin alt katı İlçe Halk Kütüphanesi ve idare bölümü üst katı ise Atatürk Müzesi olarak değerlendirilmiştir. Birinci katta sofa, misafir ve oturma odaları ile mutfak bulunmaktadır. Silifke ve çevresinin etnografik eserlerinin sergilendiği salonlarda ayrıca Atatürk’ün Taşucunda Sadık Taşucu’nun evinde kaldığı zaman yattığı yatak takımı, kullandığı yemek takımları, “Gazi M. Kemal” imzalı bir tabanca, Atatürk’ün Tekir Çiftliğine ve kurduğu Tarım Kredi Kooperatifine ait belgeler, fotoğraflar yer almaktadır.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36