Rezzan Nurgül Güleç

‘İki kadın bir röportaj”

Rezzan Nurgül Güleç


Bu hafta sizlerle ‘İki kadın bir röportaj” köşemizde günden güne yeni iş yerleri açılan Silifke’mizde hizmet vermeye başlayan RNG Kişisel Gelişim Danışmanı

Rezzan Nurgül Güleç ile yaptığımız söyleyişi sunuyorum.

Yaşadığımız yüzyılda artık her insanın bir kişisel danışman ve yaşam koçuna ihtiyaç duyulduğunu göz önünde bulundurursak açılan iş yerinin ne kadar doğru bir karar olduğunu da anlamış oluyoruz. Özellikle de açan bir kadınsa, hele ki en kutsal meslek olan öğretmenlik mesleğinden emekli olup hala kendini insanları faydalı olmaya adammışsa ne mutlu bizlere denir.

-ATİKE CEYLAN- Öncelikle bizlere zaman ayırdığınız ve gazetemizi tercih ettiğiniz için çok teşekkür ederim. Okuyucularımıza kendinizi tanıtabilir misiniz? Ve Kişisel Gelişim-Danışmanlık Merkezi açmanızın nedeni nedir?

-REZZAN NURGÜL GÜLEÇ

Girdiğim her ortamın enerjisini yükselten ve neşesini arttıran renkli bir kişiliğe sahibim. En yakın arkadaşlarımdan tutun da, en kurumsal görevlerde benimle çalışan insanlar bile hep bu ışıltılı enerjimden bahsederler. 24 yıllık öğretmenlik hayatım da bu enerjimi öğrencilerime ve meslektaşlarıma vermeye çalıştım. 2 yıllık emeklilik dönemi süresince bu enerjimi kişisel gelişim üzerine yoğunlaşarak yaşadım. Ve bu konuda eğitimler alarak uzmanlaştım. Artık geniş bir kitleye hizmet verme zamanı gelmişti. Bende kendi adımı taşıyan RNG KİŞİSEL GELİŞİM&DANIŞMANLIK bürosunu açtım.

ATİKE CEYLAN-Kişisel Gelişim Nedir?

-REZZAN NURGÜL GÜLEÇ-

RNG: Kişisel gelişim yolunuzda söz konusu olan en önemli şey; SİZSİNİZ.

Çünkü.. Parmak izinize kadar farklısınız!

Size özel potansiyellere, yeteneklere, algılara, eksikliğini hissettiğiniz bilgilere ve inançlara sahipsiniz. Kişisel gelişim, isteklerinizi elde etme yolundaki en büyük gücünüz olan ‘’kendini tanıma’’ yolculuğudur. Düşüncemiz; Kişilik önce bulunmalı ardından geliştirilmelidir.

Kişisel gelişimde en önemli nokta; Yeniden ve doğru bir şekilde tanımlanmış bir ‘’Benlik’’ duygusudur. Ardından sahip olduğunuz potansiyelinizi ve bilgilerinizi yeniden sizin başarınız için bir araya getirmektir. Ne demek istediğimizi bir soru sorarak açıklayalım:

Adınızı kendiniz mi koydunuz? Peki hangi ilk okula, neden gideceğinizden, hayatta neleri seçtiğinize kadar her şeye siz mi karar verdiniz? Hayır mı?

Biz de işte tam olarak bundan bahsediyoruz. Kendini öğrenilmiş benlik ve ihtiyaçlardan sıyırmış, yeniden tanımlamış, yepyeni ve daha başarılı bir ‘’SİZ’’ den. Artık kim olduğunu bilen, potansiyellerini ve hedeflerini doğru şekilde tespit edebilen ve bu yolda daha önce hiç kullanmadığı güçlerini kullanabilen SİZDEN bahsediyoruz. Kısaca kişisel gelişim, akıl ve kalp pusulanızı birlikte kullanarak yolunuzu çizdiğiniz bir başarı haritasıdır.

ATİKE CEYLAN

Hayatta bulunduğu noktadan başka bir noktada olmak isteyen kişilere neler önerirsiniz?

-REZZAN NURGÜL GÜLEÇ-RNG: Kişinin kendini doğru değerlendirmesi ve kendi kimliği ve kendi kaynaklarıyla ilgili doğru kararlar alabilmesi çok kritik. Ne de olsa insanoğlunu, A noktasından B noktasına ulaşması için "yepyeni duygular yaşama" ve daha da özünde "o duyguları yaşayan ve o hedeflere ulaşan kişi olma" isteği yönlendiriyor. Bu da derin bir öz-tanı ve bireysel gelişim yolculuğu anlamına geliyor. Dolayısıyla, bu derin yolculukta, işi kesinlikle uzmanına danışsınlar. Bizim kültürümüzde henüz çok yeni bir kavram fakat; gerçekten iyi eğitimli, insan doğasına hakim ve her şeyden de önemlisi, başarılarını örnek alabilecekleri bir yaşam koçu, bir kişisel gelişim uzmanı ve/veya NLP uzmanına danışıp hayatlarını ve ulaşmak istedikleri hedefleri ciddiye alsınlar. Araştırmalar çoktan kanıtladı, hayatta fark atanlar IQ seviyeleriyle değil, EQ (duygusal zeka) seviyeleriyle fark atıyorlar. Para yönetimi için nasıl bankalara danışıyorsak, yaşam yönetimi için de yaşam koçlarına danışmayı öğrenmemiz gerekiyor! Lider olmak ve fark yaratmak için!

ATİKE CEYLAN-Öğrenciler için özel NLP teknikleri var mı? Eğitimle ilgili sıkıntılar yaşayanlar neler yapmalılar?

REZZAN NURGÜL GÜLEÇ-RNG: NLP öyle kapsamlı bir dünya ki, her kesimden insanın kendi hayatına entegre edebileceği ve kolaylıkla sonuç alabileceği mucizevi teknikler içeriyor. Özellikle de öğrencilere, henüz hayatlarının başındayken NLP eğitimi almalarını şiddetle tavsiye ediyorum. Çünkü NLP öğrenerek aslında kişi kendi zihnini öğreniyor.

 Neuro Linguistic Programming bir zihni kullanma kılavuzu. Ve benim kişisel NLP tanımım ise: "bilincimizi bilinçaltımıza karşı eğitme bilimi". Yani, bilincimizin kuvveti ve sebepleriyle yaşam yaratmayı vadeden mucizevi bir dünya!

Öğrenci, zihnin nasıl öğrendiğini –öğrenme prosesini- öğrenecek. Öğretmen, nasıl öğreteceğini, öğretme prosesini- öğrenecek. Avukat, karşısındaki zihni nasıl daha kolay ikna edebileceğini – ikna etme ve edilme prosesini öğrenecek... İddia ediyorum: NLP daha çok zihinler geliştirecek ve çok hayatlar değiştirecek!

 

ATİKE CEYLAN -Kişisel Gelişime yeni başlayan birine neler önerirsiniz. Nereden ve nasıl başlamalılar ?

REZZAN NURGÜL GÜLEÇ -RNG: Kişisel gelişim kendini tanımakla başlar. İnsanın kendini tanıması için, hayattan beklentilerini, yeteneklerini, potansiyelini ve niçin gelişmesi gerektiği üzerinde düşünmesi gereklidir.

ATİKE CEYLAN -Düzenlediğiniz seminerlerin içeriği nedir ?

Kişisel Odaklanma Zamanı(KOZ) -Özgüven, Etkili İletişim pozitif yaşam, başarı ve hedefler üzerine - bireysel ve kurumsal danışmanlık eğitimleri

ATİKE CEYLAN -Danışanlarınız en çok hangi konuyla kapınızı çalıyor?

RNG: Mutsuzluk, çaresizlik, özel ve iş hayatlarındaki odaklanma kaybı. Etkin beden dili ve iletişim becerilerini öğrenme. Doğru hedef belirleme ve performans yönetimi. En çok da topluluk önünde konuşabilme konularıyla bana geliyorlar. Aile içi çatışma ve ilişki problemi yaşayan kişilerde geliyor. Derslere odaklanamayan ve özgüven sorunu yaşayan öğrenciler geliyorlar.

ATİKE CEYLAN -Son günlerde sıkça karşılaştığımız ‘Tükenmişlik Sendromu’ nedir? Bu sorunla nasıl baş edilir?

REZZAN NURGÜL GÜLEÇ-RNG: Tükenmişlik sendromu; Yanlış kararlar veren ve yanlış ilişkilerden beklentiye giren, kendini beslemeden kendini harcayan, bir işin başında hırslı olan, her şeyi bir anda yapmaya çalışan insanlarda görülen yorgunluk ve motivasyon kaybıdır. Baş etmek için birçok yol gerekebilir. Davranışsal terapi ile etkin sonuçlar alınabilir. Örneğin; çok fazla bedel ödeyip istediği sonucu alamadığı iş ya da ilişkiye karşı tutumlar ile çalışmak, uzaklaştırmak gerekir. Nefes alıp, zihnini geliştirebileceği anlar sağlanır. Zihinsel ve fiziksel egzersizler öğretilir. Zamanı etkin kullanma çalışmaları gerekir. Bireyi sıkan, yoran ve değersiz kılan alışkanlıklar saptanır ve yeniden dizayn edilir.     

 

 ATİKE CEYLAN -Her zaman pozitifsiniz ve sürekli sorun dinliyorsunuz. Bu durum sizi yormuyor mu? Yeter dediğiniz anlarda siz neler yapıyorsunuz?

 

REZZAN NURGÜL GÜLEÇ -RNG: İnsan programlı olduğunda ve ne istediğini bildiği zaman fazla yorulmuyor. Tabi ki stresli ve sorumluluk getiren bir işim var. İnsan kendini adayınca yorgunluk keyifte veriyor bazen. Ben kitap okur rahatlarım. Sevdiklerimle olur rahatlarım. Eksiklerimi geliştirir rahatlarım. Dürüst olur rahatlarım. Kavram sohbetleri yapar rahatlarım. Hava alır rahatlarım. Televizyondan uzak kalır rahatlarım. Hayvan besler rahatlarım. İhtiyaç sahiplerini bulur rahatlarım. Ne kadar çok değil mi?

ATİKE CEYLAN -İnsanlar ifade etmek istediklerini beden dilleriyle ne kadar anlatabilirler?

REZZAN NURGÜL GÜLEÇ -RNG: İletişimde kelimeler yüzde 10, ses tonu yüzde 30, beden dili ise yüzde 60 etkilidir. Ağzımızla gerçekte anlatmak istediklerimizi saklarız. Ama bedenimizle hep gerçekleri söyleriz. Yaşadığımız duygular ve aklımızdan geçenler bedenimize yansır. Çünkü neden ile zihin arasında güçlü bir uzantı vardır. Zaten az konuşan ama bedeniyle daha fazla ifade eden insanlara dönüştük

 ATİKE CEYLAN -Gelecekle ilgili projeleriniz var mı?

REZZAN NURGÜL GÜLEÇ -RNG: Öğrencilere yönelik projelerim var.

-Öğrenmeyi öğrenme

-Sınav kaygısıyla baş edebilme

-Aile içindeki “ders çalış” seslerini susturma

-Mezun öğrencilere seminerler düzenleyerek meslek edindirme gibi düşüncelerimi var.

 ATİKE CEYLAN-

 Bizlere zaman ayırdığınız için çok teşekkür ederim. Sevgili okuyucularımız bugün yine köşemizden bir kadını sizlere tanıttık.

Çalışan kadın neredeyse biz orada olmaya devam edeceğiz.

Gelecek sayımızda görüşmek dileğiyle Hoşçakalın…

   


Anahtar Kelimeler:
Rezzan Nurgül Güleç
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79