Uçar, “Yeni vergilere dikkat”

Cumhuriyet Halk Partisi Silifke İlçe Başkanı Bünyamin Uçar, köy muhtarlarına ve köylü vatandaşlara yönelik yaptığı bilgilendirme açıklamasında, köylülerin 3 yıl sonra birçok vergi ödemesiyle karşılaşacağını açıkladı.

Uçar, “Yeni vergilere dikkat”

Mahalle olan köylerdeki her hanenin elektrik ve su abonesi olacağını dile getiren Uçar, abonelerden sayaç bedeli, teminat bedeli, bakım bedeli, atık su kullanım bedeli, kaçak arama bedeli, sayaç muayene bedeli v.b. ücretlerin alıştırılarak alınmaya devam ettiğini belirtti.

“YENİ VERGİLERLE KÖYLÜLERİMİZİN BÜTÇESİ ZORLANACAK.”

AKP hükümeti döneminde emlak vergisi artış oranları ile 3 yıl sonra köylünün mahalleli olarak ödeyeceği vergilere dikkat çeken CHP Silifke İlçe Başkanı Bünyamin Uçar, “Büyükşehir Yasasının kabul edilmesiyle birlikte, sayıları 34.395 olan köylerimizin %46,8’i mahalleye dönüştü. Köylerimizin mahalle olması, köy halkının yüksek vergiler ve birçok yeni uygulama ile tanışmasına sebep olacak.

Büyükşehir Belediyesi Kanun Tasarısında yer alan mevcut düzenlemelere göre, köy halkı yaşam alanı üzerindeki birçok hakkını kaybetmekte, yeni birçok mükellefiyetlere maruz kalmaktadır.Tarım ve hayvancılıkla uğraşan, suyu bedava veya çok ucuz fiyatlarla kullanan vergi muafiyetine sahip köyler; belediye sınırlarına alınmakla bu hak ve menfaatleri kaybettiklerinden köylü için hayat daha pahalı, daha karmaşık hale gelecektir. Kanunlarla getirilen sınırlandırmalar nedeniyle bu alanlarda hayvancılık yapılması da mümkün olmayacaktır. Sonuç itibariyle köyde yaşayan insanların ekonomik ve sosyal hayatı kısıtlanacaktır. 

Köy muhtarlarımızın elinden alınan yetkiler bir tarafa, köy tüzel kişilikleri de AKP döneminde sona eren köylerimiz artık mahalle statüsü altında birçok vergi ödemeye 3 yıl sonra başlayacaktır.

“EMLAK, SU, ELEKTRİK, ÇÖP, TEMİZLİK, VERGİ HARÇLARI”

“Köylülerimiz artık emlak vergisi ödeyecek ve bu vergi altında daha birçok vergiye tabi tutulacağını ifade eden Başkan Uçar, “Halen emlak vergisinden muaf olan, köylere ve köy birliklerine ait tarım işletme binaları, soğuk hava depolarıile köylünün hamam, değirmenler ve köy odaları için de artık emlak vergisi ödenecek.

Köylü içme ve kullanma suyuna artık para ödeyecek.

Köylü kuyudan kullandığı suya bile para ödeyecek. Su parası 5 yıl süreyle en düşük tarifenin % 25’i üzerinden ödenecek, daha sonra tamamı uygulanacak.

Köylü çöp vergisi ödeyecek. Hem de büyükşehir tarifesi üzerinden, yani % 25 artırımlı çevre temizlik vergisi ödeyecek. Çöp vergisi 3 yıl alınmayacak, sonra ödenmeye başlanacak.

Köylüye başka yeni vergi ve harçlar da gelecek. Belediye Gelirleri Kanununda yer alan vergi, harç ve katılım payları köyler ve köylüler için de uygulanacak.

Bu kanun ile Türkiye genelinde 29 ilin il özel idaresi ve il genel meclisi ile 1.582 Belde Belediyesi kapatılmış ve 16.082 köy tüzelkişiliği ise mahalleye dönüştürülerek sonlandırılmıştır. Bu kanun ile Türkiye´de köy varlığının yarısı ortadan kaldırılmıştır. İşte AKP hükümeti, çıkarmış olduğu bu yasayla köy muhtarlarımızı ve köylülerimizi yok saymış, 3 yıl sonra da bu yasanın acısını çıkartmayı hedeflemektedir” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36