Kurtuba’ın keşfettiği kaya resimleri görücüye çıktı

Kurtuba’ın keşfettiği kaya resimleri görücüye çıktı

Kurtuba’ın keşfettiği kaya resimleri görücüye çıktı

 

Fotoğraf Sanatçısı Kurtuba’ın keşfettiği kaya resimleri görücüye çıktı

 

Gülnar’da Bir Mağarada 8000 Yıllık Kaya Resimleri Bulundu  ve dünyaya tanıtılıyor.


 HABER: ATİKE CEYLAN
İlk defa 2011 yılı ekim ayında fotoğraf sanatçıları Ali Doğan ve Aytaç Kurtuba 'nın çıktığı bir doğa keşfi sırasında Aytaç Kurtuba tarafından fotoğraflanan Gülnar'a bağlı bir köyde yer alan mağarada bulunan duvar resimleri, arkeolojik açıdan değerlendirmeleri yapılmak üzere yine Aytaç Kurtuba tarafından bilgilendirilen,  Çukurova Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer ve Mersin Üniversitesi'nden Prof. Dr. Murat Durukan'ın ortak çalışmasıyla arkeoloji dünyasına tanıtıldı.

Mersin’in Gülnar İlçesi’ndeki bir mağarada tespit edilen ve günümüzden 8.000 yıl önceye tarihlenen kaya resimleri hakkında bilgi veren bilim adamları, mağarada yaklaşık 10 adet figürün tam veya tama yakın olarak korunduğunu açıkladı.

 Bir büyük bir de küçük iki gözü olan mağaranın büyük gözündeki doğal duvarların üzerinde iki ayrı kısımda on kadar figür kırmızı renkli bir boya ile resmedilmiş.

Bilim insanları ayrıca Kilikya prehistoryası için çok önemli olan bu kaya resimlerinin bilimsel yayını da hazırladı.

Çukurova Üniversitesi Arkeolojik Araştırma ve Uygulama Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Serdar Girginer ve Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan yapılan çalışmaları şu bilgiyi verdi: “Anadolu’da Prehistorik dönemler için daha önceki yıllarda bulunmuş olan Latmos Dağları’ndaki çok sayıda mağara ve kaya altı sığınağındaki kaya resimleri çok büyük bir heyecan yaratmıştır. Daha sonra arka arkaya bulunan Çine, Uludağ, Balıkesir ve Tavabaşı kaya resimleri ise bu geleneğin sadece Latmos ile sınırlı olmadığını, hatta Tavabaşı kaya resimleri ile Likya bölgesine kadar yayıldığını göstermiştir. Orta Toroslar bölgesinde de bu tür kaya resimlerinin ilk kez tespit edilmesi Kilikya bölgesinin Prehistorik dönemleri için son derece önemlidir ve M.Ö.6.ve 5. binlerde Anadolu inanç sisteminin bu bölgede de görülüyor olması açısından çok değerlidir. Mağara içinde yer alan tüm figürler ve korunabilen figür ve/veya motif izleri kırmızı aşı boyası ile yapılmış, toz haline getirilmiş demir oksit veya hematit bağlayıcı bir sıvıyla karıştırıldıktan sonra elle ya da bir alet ile duvara sürülmüştür. Mağarada yaklaşık 10 adet figür tam veya tama yakın olarak korunmuş durumdadır ve 2 pano halinde karşımıza çıkmıştır."
Bu mağarayı, prehistorik bir topluluğun ibadet merkezi olduğunu tahmin ettiklerini belirten bilim insanları, bunun dışında kaya resimli mağaraların tarih öncesi insanların kült yerleri olduğu, bu tip mağaralara yapılan resimlerde de insanların olasılıkla dans ettikleri, bir ilkbahar ya da bereket şenliği veya geçiş ritüellerini yansıttıklarının düşünülebileceğini kaydetti.





Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36