Silifke Özel Olbamed Hastanesinde görevli Diyetisyen uzmanı Sedef Özdemir, Kurban bayramında sağlıklı beslenme hakkında bilgi verdi.
Diyetisyen Sedef Özdemir, “ Bizler için manevi değeri yüksek olan kurban bayramına az kaldı. Bu bayramda kurban kesme, akraba ziyareti, taze et yemekleri, tatil derken beslenmemizin düzensizleştiğini görmekteyiz.
Sağlıklı ve mutlu bir bayram geçirmek için kurban bayramında da yeterli ve dengeli beslenmeyi ihmal etmemeli ve önerilere kulak vermeliyiz:
1- Günün en önemli öğünü kahvaltıyı atlamayın. Çoğu kişinin bir araya geldiği bayram kahvaltısı çok önemlidir. Kahvaltı hafif ve her grup besin ögesini içerecek şekilde olmalıdır.
2- Günde 2-
3- Etler haşlama, ızgara, buğulama yöntemiyle pişirilmelidir. Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olacağı için tercih edilmemelidir.
4- Öğünlerde mutlaka besin çeşitliliği sağlayın, özellikle et yenecek öğünde et miktarı 4 köfte kadarı geçmesin, yanında çeşitli sebzelerle hazırlanmış az yağlı bol salata ve esmer ekmek türlerinden 1-2 dilim tercih edin. Eğer pilav veya makarna tüketilecekse ekmek yemeyin. Asit, şekerli, kalorili içecekler yerine ayran tercih edin.
5- Gün içinde öğün atlamayın, 4 saatten fazla aç kalmayın.
6- Bayram ziyaretlerine aç gitmemekte fayda var. 1 bardak tarçınlı süt veya 1 adet meyve veya 1 avuç badem, fındık gibi küçük bir ara öğün yapın.
7- Gün içerisinde 30-40 dakika kısa yürüyüşler yaparak harcadığınız enerjiyi artırın.
8- Gidilen bayram ziyaretlerinde meyve suları yerine açık çay/ bitki çayları, hamur tatlıları/ çikolata yerine sütlü tatlılar/ meyveler tercih edilmelidir. Günde iki adet baklavayı aşmayın ve tatlıyı ara öğünde tüketin.
9- Bayram sofraları günde yarım kilo aldırabilmektedir. Bu durum dört gün süren bayram sonucu da devam ederse 2-
Bayram boyunca en önemli değişikliklerden biri de kırmızı et tüketiminin artmasıdır. Bu artış nedeniyle özellikle kalp-damar hastalığı, kolesterol riski olanlarda sağlık sorunları görülebilir. İşte et tüketimiyle ilgili öneriler:
1- Kurbanlık alırken veteriner kontrolünden geçmiş olmasına, kesim şartlarının uygun olmasına dikkat edilmelidir.
2- Kurbanlığın sakatat kısımlarını özellikle kolesterol ve kalp-damar hastalık riski taşıyanların tüketmemesi gerekir. Bu kısım özellikle doymuş yağ ve kolesterolden zengindir.
3- Kurban etini kesimden hemen sonra tüketmek yanlıştır. Çünkü ilk kesildiğinde sert ve sindirimi zordur. Eti kesimden sonra 24 saat bekletip tüketirseniz sindirimi kolay, lezzetli et yemiş olursunuz.
4- Et pişirmeden önce görünür yağlarından iyice ayırmalısınız, etleri pişirirken yağ ilave etmeyiniz. Etin dokusu içindeki yağlar ısının etkisiyle eriyip yemeğe lezzet katacaktır.
5- Kurban bayramında sofralarda sadece et yemeklerinin olması yanlış bir alışkanlıktır. Etin yanında salata, sebze yemeği, yoğurt, tam buğday ekmeği gibi besinler olması gerekir”.