Çocukluk hayalini gerçekleştiren Kadın
   

Bu haftaki ‘İki Kadın Bir Röportaj” köşemizde çocukluk hayalini gerçekleştiren girişimci bir kadını konuk olarak aldık.

Çocukken sürekli takip ettiği ve çok sevdiği modayı, girişimcilik ruhuyla besleyerek açtığı konfeksiyon mağazası ile hayallerini taçlandıran FM Karakoç Konfeksiyon işletme sahibi Ferda Karakoç ile girişimcilik üzerine ve meslek seçimi hakkında sohbet ettik.

Gazetemiz sahibi Atike Ceylan’a hayalini gerçekleştirmenin yanı sıra ata mesleğini de icraa etmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Ferda Karakoç’la dobra dobra bir röportaj gerçekleştirdik.

Atike Ceylan-  Sayın Ferda Karakoç, öncelikle kendinizden bahseder misiniz?

 Ferda Karakoç- FM Karakoç Konfeksiyon Mağaza sahibiyim. Evliyim iki kız çocuğu annesiyim.

 Atike Ceylan- İş yerini ne zaman açtınız, devletten destek aldınız mı?

 Ferda Karakoç- Aslında iş yerimiz eşimin babasının mesleği. Yani ata mesleğimiz. Babadan gelme meslek olduğu için 1972 yılından bu yana aynı sektörde hizmet verilmekte.  Ben bu ekibe  5 yıl önce Halk Bankası karşısında açtığımız mağazada katıldım. Yeni mağazamızda benim hayalimi gerçekleştirme imkanı buldum ve sağolsun eşim ve ailesi de bana destek oldular. Üç katlı mağazada büyük bir değişim gerçekleştirdim ve adeta baştan aşağı yeniledim.  Aldığım bütün her şey hayallerimdeki gibi güzeldi ve beğeni kazandı.

Devletten destek aldık evet fakat öncesinde girişimcilik belgemi aldım.  Öncelikle KOSGEB’in girişimcilik kursana katılıp  girişimcilik belgesi aldım. Sonra iş pilanı hazırlayıp KOSGEB’ e sundum. 30 bin hibe desteği aldım.

Atike Ceylan-Neden konfeksiyon, neden tesettür giyime ağırlık verdiniz?

Ferda Karakoç- işimiz zaten yıllardır bu yöndeydi. Ben kendimde kapalı bir kadın olduğum için yine aynı yönde devam ettim. Ama bu demek değil ki mağazamızda sadece kapalı kadınlara hizmet ediyor. Mağazamızda her kesime hitap edebilecek sade şık ve modern kıyafetlerimiz bulunmakta.

 Atike Ceylan- Gördüğümüz kadarıyla eşinizle birlikte çalışıyorsunuz. Eşinizle çalışmak aynı iş yerinde olmak zor mu?

 Ferda Karakoç- Hayır hayır. Eşimin bana olan güvenini bir kez daha hissettim aynı yerde çalışmakla Ayrıca eşimin iş tecrubesi ilk başlarda bene rehber oldu. Bu işi en iyi yapma telaşım olduğu için eşimden çok şey öğrendim.. Bu nedenle eşimle birlikte aynı iş yerini ve hayatı paylaşmaktan oldukça mutluyum.

Atike Ceylan- Peki aynı zamanda annesiniz, bu sizi yormuyor mu? Çocuklarınıza zaman ayırabiliyor musunuz?

-Ferda Karakoç, Evet biri10 biri14 iki kız çocuğu annesiyim. Çocuklarım artık büyüdüğü için kendi işlerini kendileri görecek yaştalar. Yani tek başlarına kalabilecek ve aklı başında olan çocuklar. Bu nedenle tabiki çocuklarıma da zaman ayırıyorum. Ama bu işe girerken çocuklarımın bebeklik zamanlarının geçmesini bekledim. Şuan kendi kendilerini idare edebilecek olgunlukta olduklarını düşünüyorum. En azından küçük konularda.

Atike Ceylan-Çocukluk hayalinden bahsettik girişti. Biraz bahsedermi siniz,  neler yapardınız?

 Ferda Karakoç- işimi çok seviyorum. İnsanın işini severek yapması çok güzel bir duygu. Gelen müşterilerimizin buradan güler yüzle ve memnun ayrılması ayrı bir huzur bu nedenle çok titiz ve özenli bir şekilde çalışıyorum. Bu titizliğim küçük bir çocukken başladı. Her kız çocuğu yapmıştır belki, hani sürekli kıyafet denirsiniz olmadı anne ayakkabıları çantaları ve makyaj malzemesini kullanırsınız. Benimki de böyle başladı aslında. Sonrasında kıyafetleri kombin yapmayı ve sürekli modayı takip edip ona göre giyinmeye başladım. Bu giydiğim kombinler müşterilerimiz tarafından çok beğenilince hayalimi gerçekleştirmeye karar verdim. Moda tasarımcısı olamasam da hayal dünyamı mağazama yansıttım. Bu da gerek müşterilerimi gerekse beni mutlu ediyor.

-Atike Ceylan-Birazda mağazadaki ürünlerden bahsedebilir misiniz. Markalı ürünler mi satıyorsunuz. Ayrıca fiyatlarınız oldukça uygun bunun sebebi nedir?

 Ferda Karakoç-ürünlerimizi bizzat ben İstanbul’a giderek seçiyorum. Modayı sürekli takip ettiğim için ürünleri bulmam ve kombinlemem zor olmuyor. Kendi zevkimi, hHem üzerimde hem vitrinde taşıyorum. Müşterilerin şık olmalarını sağlıyorum. Olmayana olmadı diye rahatlıkla söyleyip sadece alması için çok güzel oldu demiyoruz. Çünkü bizden memnun ayrılması ve bir daha gelmesi çok önemli. Artık insanların vücut preporsiyonunu hangi yaşa ve uygun kimin nasıl giyineceğini anlıyorum.  Mağazamızda her kesime hitap edecek, Abiye, spor giyim, , anne giyim, klasik giyim modelleri bulunuyor. İpek eşarpta Levidar ve sarar’ın bayisiyiz. Bayanda nihlenin bayisi, erkekte ise imzanın bayisiyiz. İkinci katta erkek reyonumuz bulunmakta ve eşim erkek müşterilerimizle ilgilenmekte.  Damatlıktan baylayıp bütün erkek kıyafetleri mevcuttur.  Ürünlerimiz piyasanın altında fiyatlardan satılıyor. Yani biz müşterilerimize kaliteyi ucuza satıyoruz ki böylelikle sürümden kazanıyoruz. Biz bu durumdan memnunuz Emhamdurillah, inşallah müşterilerimizde memnundur. Mağazamız üç katlı ve 5 kişilik bir ekibimiz var. Mağazamızda gerek ekibimizle gerekse eşimle örnek bir uyum içindeyiz.

 Atike Ceylan-Peki işinizin sizi ne kadar mutlu ettiğini gözlerinizden anlayabiliyoruz. İmkanlar farklı olsaydı başka bir iş düşünürmüy dünüz?

 

 Ferda Karakoç-Başka bir sektör düşünmedim. Aslında Güzel sanatlar seramik bölümü mezunuyum. Belki bölümümle alakalı bir meslek düşünebilirdim. Ama yinede bu işi seviyorum. Kadınları, mutlu  etmeyi seviyorum., ettiğimi düşünüyor ve ben şuna inanıyorum.

-Atike Ceylan-son alarak okurlara söylemek istediğiniz bir şey varmı?

Ferda Karakoç- İnönü Caddesi Halk bankası karşısındaki mağazamıza bekleriz. Almaları için değil, tanışmak için gezmek ve fikir edinmek için mağazamıza bekliyoruz. Modayı bizimle takip etmelerini tavsiye ediyoruz.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.