Ali Çolak “Ruhsatı alabilecek bir iş yeri sahibi yok”

Oto Galericiler Kooporitif Başkanı Ali Çolak, Oto Galericilerle işyeri açma ve çalışma ruhsatlarıyla ilişkin konular üzerine konuştu.

Ali Çolak “Ruhsatı alabilecek bir iş yeri sahibi yok”

  Oto Galericiler Kooporitif Başkanı Ali Çolak, Oto Galericilerle işyeri açma ve çalışma ruhsatlarıyla ilişkin konular üzerine konuştu.

Haber: Atike Ceylan Kaçar

Silifke Ticaret ve Sanayi Odasında gerçekleşen toplantıya Silifke Ticaret ve Sanayi Odasının üyeleri, Oto Galericiler Kooporitif Başkanı Ali Çolak ve Silifke Oto Galericiler sahipleri katıldı.  Oto Galericiler Kooporitif Başkanı Ali Çolak toplantıya başkanlık ederek Silifke Oto Galericiler sahiplerine TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığının İşyeri açma ve çalışma ruhsatları üzerine getirilen yeni yönetmeliği açıkladı.

Oto Galericiler Kooporitif Başkanı Ali Çolak yatığı konuşmada  “Yönetmelikte gereği yaşayacağımız sıkıntılar başında yetki belgesi olmayan bu işi yapamaz konusu vardı. 15 Ağustas’dan önce yetki belgesini alırken ruhsat sorulmuyordu. Ama şimdi yetki belgesi ala bilmek için belediye ruhsatı zorunlu hale geldi. Belediyede ruhsat yönetmeliğine göre hareket ettiği için  ruhsatı alabilecek bir iş yeri sahibi yok burada, bu yönetmelik toplu işyerine göre yapıldığını düşündüğümüz için araştırdık gerekli yerlerle görüştük. En son bu sıkıntıların çözümü için dün Ankara’da Çevre Şehircilik Bakanlığı yerel yönetimde bununla ilgili toplantı oldu.  Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın yayınladığı genel yönetmelikte bizim bununla ilgili çözüm var.” Dedi.

Yönetmelikte sözü geçen kısmı okudu.” Bilindiği üzere İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan iş yerlerinin öncelikle faaliyet konusuyla ilgili toplu işyerlerinde açılması esastır.  Ancak özellikle büyükşehir belediyeleri ile toplu iş yerlerinin bulunmadığı ya da toplu iş yeri kapasitelerinin yetersiz olduğu yerleşim yerlerinde toplu iş yerlerinin dışında faaliyet gösterecek işletmelere, ilgili diğer özel şartlar haiz olmaları ve iş yerlerinin çevre, altyapı, trafik yüküne ve can ve mal güvenliği riski,ne ilişkin valiliğe ait görüş yazısı bulunması durumunda iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenebileceği değerlendirilmektedir.”

Oto Galericiler Kooporitif Başkanı Ali Çolak konuşmasını devamında ise Yönetmelikte geçen bu küçük maddenin yetersiz olduğunu ve Belediyenin toplu işyeri olmadığı gerekçesiyle ret aldıklarını söyledi. Bunun üzerine dün Ankara’da  Çevre Şehircilik Bakanlığı’nda yapmış oldukları toplantı sonucunda yönetmeliğin toplu işyeri gereken maddesinin biraz daha yumuşatılarak 9 Eylüle kadar Belediyeler ve Kaymakamlıklara gönderileceğini söyledi.

 Konuşmasının sonunda ise “ Yönetmelikten önce vergi mükellefi olanlar ve şuan iş yeri yetki belgesi alacak olanlar alamıyor. 13 Şubat 2018 den önce vergi mükellefi olanlar geçici ruhsat alabilecek, sonrasında vergi mükellefi olanlar tüm şartları taşırsa yetki belgesi alabilecektir. Ayrıca belediye geçici ruhsatı verdiği kişiden tahakkuk alacaktır. Tahakkuk da sitesi yapıldığında oraya gideceğimi tahakkuk ederim demektir. Vergi levhasında Oto galerici olmasına rağmen başka bir dükkânı olan kişi iş yeri yetkin belgesini alamaz başka bir dükkân açması gerekmektedir ”dedi.

Toplantının sonunda katılımcılardan gelen soruları yanıtlayan Oto Galericiler Kooporitif Başkanı Ali Çolak bu süreçte hepimiz bir  birimize yardımcı olacağız dedi.

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36