Kuzugöbeği mevsimi başladı

Avrupa ülkelerinden büyük talep gören ve Mersin’in Silifke, Gülnar, Anamur, Mut, Erdemli, Toroslar ilçelerinde yetişen kuzugöbeği mantarının toplama mevsimi başladı.

Kuzugöbeği mevsimi başladı

Ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen kuzugöbeği mantarının toplamaya başlayan vatandaşlar kilosunu 80 liradan satıyorlar. Sahile yakın bölgelerde yaşayan vatandaşlar içinde ek gelir sağlayan kuzugöbeğinin sağlık içinde çok faydalı olduğu biliniyor.

Geçen yıl kilosu 200-300 TL arasında piyasası bulunan kuzugöbeğini bu yıl 80 liradan almaya başladıklarını dile getiren Tüccar Yunus Aslanca, Mantarın Türkiye genelinde özellikle Ege ve Akdeniz bölgesinde aynı anda çıktığı için piyasa değerinin düştüğünü belirtti.

Aslanca, “Mart ayının ortasında çıkmaya başlayan kuzugöbeği bu yıl hava şartlarının iyi gitmesi ve bol yağış almasından dolayı erken çıktı. Önce sahilde sonra yaylalarda kendini gösteren kuzugöbeği aynı anda çıktı. Bu sebepten dolayı bu yıl fiyatta düşüş yaşandı. Şuanda

Gülnar ve Silifke’de alımlar yapıyoruz. Kurusunun fiyatı belli değil. Yaş olarak alım yapıyoruz. Bölgeden aldığımız 2 ton kuzugöbeğini Almanya ve Hollanda’ya göndereceğiz.

OSMANLI'DA ŞİFA KAYNAĞI

Osmanlı döneminde şifa kaynağı bitkiler arasında yer aldığı belirtilen, bağırsak ve mide hastalıklarını tedavi amaçlı olarak kullanılan vitamin deposu kuzugöbeği mantarı, ilaç yapımında da kullanılıyor ve Avrupa ülkelerine kurutularak satılıyor. Yayla köylerinde yaşayanlar bu mantarı ''göbelek'' ve ''göbelen'' ismiyle de biliyor.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79