18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yılı Kutlandı

Silifke'de Çanakkale Deniz Zaferinin 103. Yıldönümü ve 18 Mart Şehitleri anma günü nedeniyle tören düzenlendi.

18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103. Yılı Kutlandı

Atatürk Anıtında düzenlenen tören Kaymakamlık Makamı, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenklerinin sunulmasıyla başladı. Törende, saygı duruşunda bulunulup, İstiklal Marşı okunup şanlı bayrağımız göndere çekildi ve askeri manga saygı atışı yaptı.

 

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti; insanlığın son kalesi olarak kurulduğu değerlerle sonsuza kadar yaşayacaktır”

Şehitlik Özel Defteri imzalayan Kaymakam Şevket Cinbir, "Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım, Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım! Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım,

Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım." diyerek her bir karışını mübarek kanlarıyla sulayarak bu toprakları bize vatan yapan Aziz şehitlerimiz; Türk milletinin vatanı,dini,istiklali ve istikbali sözkonusu olduğunda neleri göze alabileceğini ve neleri başarabileceğini tüm dünyaya gösteren, yazdığımız en büyük kahramanlık destanı olan Çanakkale Zaferinin 103. yıldönümünü büyük bir coşku ve heyecanla kutluyor,sizlere minnet ve şükran duygularımızı sunuyoruz.Türkiye Cumhuriyeti Devleti köklü bir devlet geleneğinin,binlerce yıla dayanan bir vicdanın, yüksek milli ve manevi değerlerin, tarih sahnesindeki varlığı mazlumlar için umut zalimler için korku kaynağı ve insanlık için gurur vesilesi olmuş bir milletin emeği, istiklal ve istikbal anlayışının, vatan sevgisinin vücut bulmuş halidir.Türkiye Cumhuriyeti Devleti; insanlığın son kalesi olarak kurulduğu değerlerle sonsuza kadar yaşayacaktır. Devletimizi kuran ve hayat veren ruh bugün de dimdik ayaktadır. Bu ruh; 1071'de Anadolu kapılarını Türklere aralayan, 1453'de İstanbul’u fethedip bir çağ kapatıp bir çağ açan, üç kıtaya sevgiyi, adaleti ve insanlık değerlerini taşıyan,Çanakkale'yi geçilmez yapan, Kocatepe’de haykıran,Urfa’yı Şanlı, Antep’i Gazi, Maraş’ı Kahraman yapan, Sakarya’yı şanlandıran ruhtur. Bu ruh; bu memleketin bölünmez bütünlüğüne göz diken hain terör örgütleri ile yıllarca yılmadan ve kararlılıkla mücadele eden ruhtur. Bu ruh; kadınıyla-erkeğiyle, genciyle- yaşlısıyla, vatanına, istiklaline, cumhuriyetine, iradesine kasteden FETÖ ihanet şebekesine haddini bildirerek 15 Temmuz Destanını yazan ruhtur. Bu ruh Kurtuluş Savaşımızı zafere ulaştıran direniş ruhunun da ilham kaynağı olan Çanakkale ruhudur. En son Afrin Harekatı sürecinde de 7'den 70'e milletimizin tüm fertlerinin seferber olması bu ruhun bu topraklarda ne kadar diri,ne kadar canlı olduğunu bir kez daha göstermiştir.18 Mart Şehitler Gününde; Siz aziz şehitlerimizden aldığımız ilham ve vatan sevgisiyle, milletçe farklılıklarımızı zenginlik olarak görüp yeniden pekiştireceğimiz birlik ve beraberliğimizin sağladığı güç ve tek millet, tek vatan,tek bayrak, tek devlet anlayışı ile aziz milletimizin geleceğini aydınlatma, ülkemizi muassır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma kararlılığımızı bir kez daha tekrarlıyoruz.

Aziz kanlarınızla sulayarak vatan yaptığınız bu topraklarda; sevgi ve huzurun devamı için çalışacak, bu toprakları adeta alın terlerimizle yeniden sulayarak bereketlendirecek, ülkemizi zenginleştirecek, milletimizi güçlendirecek ve aydınlık yarınları inşa edeceğiz.

Bizlere emanetiniz aileleriniz ve arkadaşlarınız olan gazilerimizin hayatlarını kolaylaştırmak, sıkıntılarını ortadan kaldırmak için; devlet ve millet olarak her zaman yanlarında olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha ifade ediyoruz. Bu toprakları bize mukaddes bir vatan olarak emanet eden siz Aziz Şehitlerimizi, Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımızı rahmet ve şükranla anıyoruz. Ruhunuz şad,mekanınız cennet olsun" dedi.

‘’18 Mart Çanakkale'nin geçilemeyeceğinin Türk Milletinin esir edilemeyeceğinin , Türk vatanının parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı gündür.’’

Silifke İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Özer Dinçer, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında ise, "Mübarek kanlarını akıtarak can veren , dünya tarihi ve edebiyatında destanlar yazdıran  vatanın her karış toprağını kanlarıyla sulayan varlığımızı, özgürlük ve bağımsızlığımızı borçlu olduğumuz şehitlerimiz ve gazilerimizi minnet duygusuyla anmak için bulunuyoruz. Milletimizin gücü , onuru ve bağımsızlığı şehit kelimesinde gizlidir. Şehit kutsal bir ülkü, bir inanç için canını feda eden kimselerdir. Şehitlerimiz, vatanı ve milleti uğruna canlarını vererek varlığını Türk varlığına armağan eden , kendilerinden sonra gelen kuşaklara en kutsal değer olan onuru ve özgür yaşam hakkını kazandıran toprak altındaki köklerimizdir. Şehitlerimizin mübarek kanlarıyla sulanan topraklar  bizlere vatan olmuştur.

18 Mart Çanakkale'nin geçilemeyeceğinin Türk Milletinin esir edilemeyeceğinin , Türk vatanının parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı gündür. Türk Milleti, Mustafa Kemal'in askeri  dehası  ve dünyanın hiçbir  ordusunda  rast gelinmeyen en temiz ve en sağlam yüreğe sahip olan Mehmetçik ile yeniden doğmuştur. Bu nedenledir ki 18 Mart, yüce meclisimiz tarafından 27 Haziran 2002 tarihinde çıkarılan bir yasa ile Şehitler Günü olarak kabul edilmiştir. Bugün Ulu Önder Atatürk'ün ,''Yurtta Barış, Dünyada Barış .'' ilkesi doğrultusunda vatan toprağını savunmak maksadıyla görevi başında canını hiçe sayan tüm şehitlerimizi bir kez daha saygıyla andığımız gündür.

Bu milletin şehitleri Anadolu'yu vatan yaparak , Malazgirt'te tarih yazan Alparslan'ın ordusundaki binlerce Türk evladıdır. Ortaçağ'ı kapatıp yeni bir çağ açan  Fatih'in ordusunda sancağı uğruna İstanbul'un surlarında canını veren Ulubatlı Hasanlardır. Bu milletin şehitleri 275 kiloluk top mermisini sırtında taşıyan Edremitli Seyit Onbaşılardır. Bu milletin şehitleri İzmir'de Yunan'a ilk kurşunu atan Hasan Tahsinlerdir. Bu milletin şehitleri Sakarya'da ölüme meydan okuyarak şehadet şerbetini binlerce kahramanla birlikte içen gencecik bedenlerdir. Sur'da,Nusaybin'de , El Bab'da, Afrin'de gözlerini kırpmadan kahramanca çarpışarak canlarını feda eden Mehmetçiklerdir. Bu Milletin şehitleri  15 Temmuz'da vatan ve demokrasi için canlarını veren Ömer Halis Demirler'dir. Bu milletin şehitleri ülkemizin milli birlik ve bütünlüğünü korumak maksadıyla gözlerini kırpmadan hayatını feda eden kahraman emniyet teşkilatımızın personeli ile yurdumuzun en ücra köşelerinde öğrencilerini bir kelime öğretebilmek mücadelesi içindeyken kalleşçe ketledilerek mertebelerin en büyüğüne erişen öğretmenlerimizdir.

Aziz şehit anaları ve babaları,sizler en kıymetli varlığınız olan evlatlarınızı hayatlarının baharında bu vatan uğruna feda ettiniz. İçinizi yakan acınızı yürekten paylaşıyoruz. Ancak, çocuklarınızın ulaştığı mertebe erişilecek rütbelerin en büyüğü ve en kutsalıdır. Sizler üzerinde huzur ve mutlulukla yaşadığınız bu aziz vatanda kadirşinas Türk milletinin haklı saygısını kazanmış, yüreğine kazınmış kişilersiniz. Bu haklı onurun ve gururun sahibi olan sizler, milli tarihimizin  en müstesna sayfalarında yerlerinizi aldınız. Yüreklerinizin üzerinde taşıdığınız övünç madalyalarınız sizlerin bu dünyada ve ebedi dünyadaki nurlarınızdır. Türk vatanının kutsallığını , Türk milletinin namusunu ve Türk bayrağının nişanını canından üstün tutan şehitlerimiz. Sizleri bizlerden ayıran ölüm, sizlere olan bağlılığımızı asla koparamayacak. Kutsal emanetiniz olan Türk vatanı ilelebet hür kalacaktır. Sizlere söz veriyoruz ki, Çanakkaleler sonsuza kadar geçilemeyecek, Gök kubbeden  ay yıldızlı al bayrak inmeyecek. Dünya var oldukça bu topraklar Türk yurdu olmaya devam edecektir.

18 Mart Şehitleri Anma vesilesiyle başta Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere gözlerini kırpmadan asil kanlarını bu topraklara akıtarak sonsuzluğa ulaşan aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygı ile anıyoruz. Ruhları şad olsun.'' Dedi.

İlçemizde Şehitleri Anma Günü nedeniyle düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yazma yarışmalarında dereceye giren  öğrencilere ödülleri verildi ve şiir ve kompozisyonları okundu. Program, protokolün, programa katılanlar  şehit aileleriyle birlikte şehir mezarlığındaki şehit mezarları ziyaret edilmesiyle sona erdi.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36