Aşure Lokmaları Mezitli’de Paylaşıldı

Aşure Lokmaları Mezitli’de Paylaşıldı

Aşure Lokmaları Mezitli’de Paylaşıldı


Başkan Seçer: “Yezidlerle Mücadele Eden İsimler Biz Olalım”

Başkan Seçer: “Bu Kutsal Yapının Bir An Önce Bitmesi İçin Elimizden Gelen Desteği Vereceğiz”

Başkan Seçer: “Devletin Dini Olmaz”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Alevi Kültür Derneği Mezitli Şubesi tarafından düzenlenen Aşure Etkinliği’ne katıldı.

Seçer, konuşmasında geçmişte yaşanan Kerbela Katliamı’ndan bazı dersler çıkarılması gerektiğini ifade ederek, “O gün Muaviye, Yezid, Ebu Süfyan; bugün bir başka isimler altında, başka kisve altında, aynı zihniyet içerisinde olanlar var. O gün Hasan, Hüseyin, bugün farklı isimler altında bu Yezidlerle mücadele eden isimler var. İşte o Yezidlerle mücadele eden isimler biz olalım” dedi.

Kerbela Katliamı’nın temelinde bir iktidar mücadelesi olduğundan söz eden Seçer, “Kerbela aslında temelde bir iktidar mücadelesi ama din kisvesi öne çıkarılarak yapılan bir iktidar mücadelesi. O günden bugüne insanlık tarihinde çok fazla bir şey değişmedi. Bugün de bu devam ediyor” dedi.

Ayrıca inşaatı devam eden Mezitli Cemevi’ne Büyükşehir Belediyesi olarak gereken desteği vereceklerini dile getiren Seçer,  “Bu mabedin, bu kutsal yapının bir an önce bitmesi için elimizden gelen desteği bizler de Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak vereceğiz, veriyoruz da. Sadece Mezitli'de yapılan cem evi değil, birçok bölgede şu anda inşaatı devam eden, şu anda tadilatı devam eden, tekrar yeniden planlanan birçok yapı için Büyükşehir Belediyesi olarak bakışımız pozitif” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Muharrem Ayı dolayısıyla Alevi Kültür Dernekleri Mezitli Şubesi tarafından, yapım aşamasındaki cemevi alanında düzenlenen Aşure Lokması Etkinliği'ne katıldı. Etkinlikte yaptığı konuşmasında inşaatı devam eden Alevi Kültür Dernekleri Mezitli Cemevi'ne gereken desteği vereceğinin altını çizen Başkan Seçer, kaynatılan aşurelerin, tüm insanlığa barış ve huzur getirmesini temenni etti.

Mezitli Cemevi İnşaat Alanı’nda düzenlenen Aşure Etkinliği’ne Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, CHP Mersin Milletvekilleri Alpay Antmen ve Cengiz Gökçel, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, CHP Parti Meclisi Üyesi Fatma Güner,  CHP Mersin İl Başkanı Adil Aktay, CHP Mezitli İlçe Başkanı Ahmet Serkan Tuncer, Alevi Kültür Dernekleri Mezitli Şube Başkanı Ferdi Koç, Toroslar Cemevi Başkanı Hüseyin Değerli, Belediye İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Ali Sönmez, yöre dernekleri ve çok sayıda Mersinli katıldı.

Birlik, beraberlik, dostluk ve sevgi aşı olan aşure lokması Alevi canlar ile birlikte paylaşıldı. Etkinlikte Dede Kazım Açıktepe tarafından çerağ uyandırılmasının ardından gülbengler okundu ve Toroslar Cemevi Semah Ekibi de semahlarını döndü.

“Kerbela; din kisvesi öne çıkarılarak yapılan bir iktidar mücadelesi”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, etkinlikte yaptığı konuşmasında Muharrem Ayı’nın tüm insanlığa barış, huzur ve kardeşlik getirmesini umut ettiğini belirterek, “İnsanların gözlerinin önüne din perdesini, etnik, milliyetçilik perdesi ile onun arka planını görmez hale getirirseniz, her türlü şeytanlığı yapabiliyorsunuz. İşte bundan 1339 yıl önce, İslam tarihinin çok önemli bir olayı olan Kerbela'da bunlardan bir tanesi yaşandı. Aslında temelde bir iktidar mücadelesi ama din kisvesi öne çıkarılarak yapılan bir iktidar mücadelesi. O günden bugüne insanlık tarihinde çok fazla bir şey değişmedi. Bugün de bu devam ediyor” dedi.

“Yezidlerle mücadele eden isimler biz olalım”

Seçer, geçmişte yaşanan Kerbela Katliamı’ndan bazı dersler çıkarılması gerektiğini ifade ederek, “Bugün buraya gelme amacımız aslında ağıt yakmak değil. Oradan temel bir fikir çıkarmak, bir ders çıkarmak, oradan çıkaracağımız dersle geleceğin yolunu belirlemek, o dersle önümüzü aydınlatmak. Bütün yapmamız gereken de bu. Bizler yöneticiyiz. Çok fazla süslü lafa gerek yok. Bugün bu icraatın başında olan, muktedir olan bizleriz, seçilmişleriz. O gün Muaviye, o gün Yezid, o gün Ebu Süfyan, bugün bir başka isim altında, başka kisve altında aynı zihniyet içerisinde olanlar var. O gün Hasan, o gün Hüseyin, bugün farklı isimler altında bu Yezidlerle mücadele eden isimler var. İşte o Yezidlerle mücadele eden isimler biz olalım. Onun için gayret ediyoruz, onun için sizlerin desteğine ihtiyaç duyuyoruz, onun için sizlerin karşısında mahcup olmak istemiyoruz” şeklinde konuştu.

“Gençlerimiz bizden gelecek bekliyor”

“Şimdi artık herkes Yezid'in eziyetini bitirecek Hüseyinlerin başarısını bekliyor”

Türkiye’de son 15 yılda yakın Cumhuriyet tarihinin en önemli olaylarının yaşandığına değinen ve 31 Mart ile beraber Türkiye siyasetinin farklı bir yola evrildiğini ifade eden Seçer, “Belediye başkanlığı seçimi idi ama ortaya çıkardığı sonuç itibariyle insanları çok farklı umutlara sevk etti. Şimdi herkes umutlu. Şimdi artık herkes Yezid'in eziyetini bitirecek Hüseyinlerin başarısını bekliyor. Onların mücadelesini, başarısını bekliyor. Ben umutluyum, son derece de moralliyiz. Çok güzel şeyler oldu, çok daha güzel işler olacak. Azmin elinden bir şey kurtulmaz, teslim olamayız. Çok güzel bir ülkede yaşıyoruz, çok güzel bir memlekette yaşıyoruz, çok kadim topraklar üzerinde, kadim kültürlerin yoğrulduğu bir coğrafyada, bir halk kitlesi ile beraber yaşıyoruz. Bunu ziyan edemeyiz. Bunu meczupların, bunu gözünü ihtiras bürümüşlerin insafına terk edemeyiz. Yazık olur bu ülkeye. Gençlerimiz bizden gelecek bekliyor” diye belirtti. 

“Devletin dini olmaz”

“Bu kutsal yapının bir an önce bitmesi için elimizden gelen desteği vereceğiz”

İnşaatı devam eden Mezitli Cemevi’ne Büyükşehir Belediyesi olarak gereken desteği vereceklerini dile getiren Seçer,  “İçinde bulunduğumuz ama şu anda inşaat halinde olan Mezitli Alevi Kültür Derneği'nin çabası ile yapılan, başta Mezitli Belediyesi’nin, Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle bu noktalara getirilmiş olan bu mabedin, bu kutsal yapının bir an önce bitmesi için elimizden gelen desteği bizler de Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak vereceğiz, veriyoruz da. Sadece Mezitli'de yapılan cem evi değil, birçok bölgede şu anda inşaatı devam eden, şu anda tadilatı devam eden, tekrar yeniden planlanan birçok yapı için Büyükşehir Belediyesi olarak bakışımız pozitif. Türkiye'de bir haksızlık yapılıyor. Devletin dini olmaz. Devlet bütün anlayışlara, bütün inanç gruplarına aynı mesafede olmalı. Bu ülkede herkes vatandaşlık vazifesini yerine getiriyor. Din, inanç bir yurttaşın Hakk’ıyla, Tanrı’sıyla, Allah’ıyla kendisi arasında olan bir meseledir. Devlet buna müdahale edemez. Eğer müdahale ediyorsa, bütün anlayışlara aynı derecede, aynı tesirde, aynı imkanı sağlayarak müdahale etmemelidir” dedi.

“Güzel işler yapacağız, bizlere destek olan sizleri asla mahcup etmeyeceğiz”

Büyükşehir olarak alevi vatandaşların taleplerini yerine getirebilecek bir takım inisiyatifleri kullanacaklarından kimsenin şüphesi olamaması gerektiğini altını çizen Seçer, “Yasalar konularda bizi zorlayabilir ama imkanlarımız ölçüsünde, yetkilerimiz ölçüsünde kullanabileceğimiz inisiyatifleri de bütün anayasada ya da yasalarda yer bulamayan başta Alevi canların taleplerini yerine getirecek şekilde bu inisiyatifleri kullanacağımızdan kimsenin de şüphesi olmasın. Ben çok teşekkür ediyorum Mezitli Alevi Kültür Derneği’ne. Burada canları bir araya getirdi. Bunlar güzel birliktelikler. Bugün hafta sonu tatili. Aslında insanlar sosyalleşmek istiyor, buradaki kalabalığın temel gerekçesi, göstergesi de bu. Aşure bahane, insanlar bir arada olmak istiyor. Aslında insanlar bir arada olarak ellerini sıkıca tutarak kalben tutarak, samimiyetle sohbet ederek, dertlerinin dağılmasını istiyor. Hak yok, hukuk yok, adalet yok, insanların geleceğe dair umutları yok. Bunlar toplumu gerdi ama toplum rahat olsun artık, bir kendini bıraksın, kendini daha iyi hissetsin. Artık farklı düşünen insanlar var kendilerini yöneten. Bu konuda kendilerini daha rahat hissetsinler. Onların rahat olması bize de yansır. Güzel işler yapacağız. Bizlere destek olan sizleri asla mahcup etmeyeceğiz. Bundan en küçük bir endişeniz olmasın” şeklinde konuştu.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79