Basın İlan Kurumunun Gazeteleri Rahatlatan Destek Paketinin Süresi Uzatıldı

Basın İlan Kurumunun Gazeteleri Rahatlatan Destek Paketinin Süresi Uzatıldı

Basın İlan Kurumunun Gazeteleri Rahatlatan Destek Paketinin Süresi Uzatıldı
   Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulunun bugünkü (30 Haziran 2020) toplantısında, pandemi sürecinde resmi ilan ve reklam alan süreli yayınların yerine getirmek zorunda olduğu şartlardan olumsuz etkilenmemesi ve gazetecilik faaliyetlerini eksiksiz sürdürebilmeleri için aldığı 212 sayılı Genel Kurul kararının süresinin 1 ay uzatılmasına karar verildi.

Ülkemizin etkin bir şekilde mücadeleye devam ettiği Covid-19 küresel salgını dolayısıyla, Cumhurbaşkanlığı, Bakanlıklar ve ilgili Kurumlarının aldığı karar ve uygulamalar çerçevesinde birçok tedbir alındı.

Bu çerçevede Basın İlan Kurumu gündelik yaşamın bir parçası olan süreli yayınların mevzuat gereği yerine getirmek zorunda olduğu fiili satış, teslim yükümlülüğü, kadro sayısı ve benzeri şartlar bakımından olumsuz etkilenmemesi ve gazetecilik faaliyetlerinin eksiksiz olarak sürdürülebilmesi için Basın İlan Kurumu Genel Kurulunun 13 Mayıs 2020 tarihli toplantısında, 30 Haziran 2020 tarihine kadar geçerli olmak üzere 212 sayılı karar alınarak Resmi Gazete’nin 15 Mayıs 2020 tarihli ve 31128 sayılı nüshasında yayınlanarak yürürlüğe girmişti.

Süreli yayınların, Covid-19 salgını süresince mevzuat gereği yükletilen vecibelerin yerine getirilememesi nedeniyle mağdur olmamaları için alınan 212 sayılı Genel Kurul kararında yer alan maddelerinin 31 Temmuz 2020 tarihine kadar uzatılmasına Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulunca aynı Genel Kurul kararının 14. maddesi uyarınca karar verildi.

421 gazete dönüşümlü yayımlandı

Kurumun bu erken dönem tedbirleri gazeteler ve meslek örgütleri başta olmak üzere sektörden olumlu geri dönüşler alırken 421 gazete destek paketi kapsamında dönüşümlü yayın hakkından yararlanmıştı.

Kısa çalışma ödeneğinden yararlanan gazetelerin kadrosunda görev yapan fikir işçileri, Türkiye İş Kurumunun izni ölçüsünde gazetelerin asgari kadrosunda tam ve eksiksiz olarak çalışmış kabul edilecek.

Resmi İlan ve Reklam Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre aranılan fiili satış adedine (baskı-bayi-abone vs.) ilişkin düşüşler için salgın mücbir sebep olarak değerlendirilecek ve anılan maddelerdeki fiili satış adedi şartları uygulanmayacak.

Dönüşümlü yayınların süresi 31 Temmuz’a kadar uzatıldı

Kurum şartlarına uygun olmak kaydıyla gazeteler yine aralarında yapacakları yazılı mutabakat doğrultusunda dönüşümlü yayın yapabilecek. Eğer bulunduğu beldede resmi ilan alma hakkını haiz tek gazete varsa, haftada bir gün yayınlanmaları yeterli olacak.

Basın İlan Kurumu ve Valilik görev alanındaki gazeteler, yayın yerlerinde yetkili makamlarca sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmasına karar verilen günlerde yayımlanmayabilecek.

Yalnız resmi reklam yayınlama hakkını sahip gazete ve dergilerden 31 Temmuz’a kadar nüsha teslim şartı aranmayacak ve süreli yayınlar listesinden çıkarılmayacak.

Resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı kazanabilmek için bekleme süresi içinde bulunan gazetelerin, haftanın en az iki günü yayınlanması kabul edilecek.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79