'Dünya Kadınlar Günü'nde Yörük Kadını

'Dünya Kadınlar Günü'nde Yörük Kadını

'Dünya Kadınlar Günü'nde Yörük Kadını

 

Mersin'in Silifke İlçesi'nde yaşayan Sarıkeçili Yörükleri kadınları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nden habersiz keçi sağıp, ev işleri yaparak yaşamlarını sürdürüyor.

 

 HABER: ATİKE CEYLAN KAÇAR

Mersin'in Silifke İlçesi'nde yaşayan Sarıkeçili Yörükleri kadınları, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nden habersiz. Böyle bir günün varlığından bile haberi olmayan Sarıkeçili Kadını 30 yaşındaki  Kezban Yağal, ^Biz öyle günleri bilmeyiz. Her gün bizim için aynıdır. Aynı işleri yaparsınız aynı hayvanları otatırsınız zaman öyle akar gider” dedi.

Silifke İlçesi'ne bağlı Yeşilovacık ve Akdere beldelerinde sahile yakın yerlerde kış aylarında kurdukları  çadırlarda hayatlarını sürdüren  Kezban Yağal hayatından oldukça memnun.

Okuma yazma bilmeyen Kezban, “Valla günümüz nasıl geçsin işte oğlaklarla, dalı suyu, ev çamaşır bulaşık. Yani özel bir şeyimiz yok sürekli evin işleriyle uğraşıyoruz. Tabi ki göç zor bir şey ama ne yapacaksın bizim mesleğimiz o yani, yapmak zorundayız. Zor bir yaşam sürüyoruz aslında. Bir günümüz nasıl geçer derseniz;  sabah saat 5 gibi kalkarız. Kahvaltımızı yaptıktan sonra oğlaklarımızı yemleriz. Birimiz davara gider birimiz evde kalırız. Bunlarla uğraşırız yani. Evde kalanımız oğlaklarla yemiyle, suyuyla ilgilenir. Sonra evde çocukla ilgileniriz, çamaşır, bulaşık gibi işlerle hayatımızı sürdürürüz”dedi.

Evli ve iki çocuk annesi olan Kezban Yağal, erken yaşta anne olduğunu, eşi Ramazan’a kaçarak evlendiğini ve gelinlik giyip düğün yapılmadığını söyledi. İçinde gelinlik giyme ütesi kaldığını fakat çokta sorun etmediğini belirterek kaderine razı olan Kezban, en çokta okuma yazma bilmediğine üzüldüğünü, okumayı istediğini fakat bu zamandan sonra olmayacağına inandığını söyledi.

Aynı zamanda da yörük yaşantısından da mutlu olduğunun altını çizen Kezban Yağal, “Başka bir hayatım olsun istemem aslında, bizim için bu iyi bir şey.  Şehir hayatında yaşayanlardan bizimki daha kolay aslında. İyi ve temiz bir yaşam olarak düşünüyorum ben. Başka bir işe giremeyiz başka bir iş yapamayız” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36