İstiklal Marşımız 97 yaşında

Silifke’de İstiklal Marşı’nın TBMM’de kabulünün 97. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma programı gerçekleştirildi.

İstiklal Marşımız 97 yaşında

Silifke Halk Eğitim Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirilen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

 

Silifke Atatürk Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Nuh Adem Ülker, yaptığı konuşmada, İstiklal Marşı’nı anlamak ve anlatmak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmek ve onu bu çerçevede değerlendirmek gerektiğini kaydetti.

 

İstiklal Marşı’nın milli mücadelenin destansı bir ifadesi olduğunu ifade eden Ülker, "Bugün İstiklal Marşı’mızın TBMM tarafından kabulünün 97. yılıdır. Bu özel günü kutlamak ve Mehmet Akif Ersoy’u anmak için burada toplandık. Öncelikle Mehmet Akif’i tanımak lazım. Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nı yazarken birisi karalama, diğeri temize geçmek için kullanacağı sadece iki kâğıdı olan, karalama kâğıdı bitince “Ben ezelden beridir…” dörtlüğünü Tacettin Dergâhının duvarına yazan,  İstiklal Marşı’nın ödülü olan 500 lirayı almayan bir insandır. O’nu bu günde saygı, hürmetle ve şükranla anıyoruz. Bağımsızlıların en büyük sembolü bayrak ve marştır. Mehmet Akif, Türk’ün şanını, bağımsızlığını, onurunu, bağlılığını en güzel şekilde anlatmıştır." diye konuştu.

 

Açılış konuşmasın ardından, Atatürk Ortaokulu İngilizce Öğretmeni Fatma Sarı “Bayrak” şiirini okudu. Liseler arası düzenlenen “Mehmet Akif ve Gençlik” konulu kompozisyon yazma yarışmasında 1. olan öğrenci eserini okudu. Öğrenciler tarafından İstiklal Marşı Oratoryosu sunuldu ve Öğrenci Korosu tarafından marşlar ve şarkılar seslendirildi. Kaymakam Şevket Cinbir tarafından, ilçemiz okullar arasında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

 

Ödül töreninde bir konuşma yapan İlçe Kaymakamı Şevket Cinbir, “Bu güzel programın hazırlanmasında emeği geçen okul idarecilerimize, öğretmen ve öğrencilerimize teşekkür ederim. Bugün İstiklal Marşımızın kabulünün 97. yılını kutluyoruz. Vatan ve millet sevgisinin bağımsızlık ve hürriyet aşkının en güzel ifadesi olan İstiklal Marşımızı bize armağan eden milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u saygıyla anıyoruz. Hazırlanan programı izlerken çok gerilere gittik. Çerkezi, Lazı, Türk’ü, Kürt’ü demeden omuz omuza verip, gönül gönül’e Çanakkale’yi geçilmez yapan ecdadımızı gördük. Bu günleri önemsemek lazım. Tarih tekerrüden ibarettir. ‘hiç ibret alınsaydı tekrar eder miydi ?’ diyor ya . Tarihten ibret almak  , tarihimizi anlamak , ecdadımızla zaman zaman buluşmak , ve ecdadımızı tanımak onların bize emanet olarak bıraktığı bu vatan topraklarında yaşarken onlardan devraldığımız sorumlulukları yerine getirmek ve Atatürk’ün bu millete hedef olarak gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesinin üzerine çıkma hedefini gerçekleştirmek için , çalışmak kararlılığımızı her seferinde tazelemek , ortaya koymak için bugünlerin önemli olduğunu düşünüyorum.

 

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım,

Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım.

Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım,

Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

 

Diyerek taşan ve Anadolu’yu vatan yapan aziz şehitlerimizi ve ecdadımızı hatırlatıyor istikll marşı. Başı kınalı meehmetleri al duvaklı Zeynepleri , eli nasırlı ağzı dualı nenelerimizi hatırlatıyor. Oğlunu cepheye uğurlarken git oğlum git ya gazi ol ya şehit. Eğer bu vatan kurtarılmadan sağ dönersen , bu ezan dinerse bu bayrak inerse sana hakkımı helal etmem diyecek kadar vatan söz konusu olduğunda her şeyinden vazgeçebilen aziz türk kadınlarını hatırlatıyor. Eli silahlı kalbi imanlı babalarımızı hatırlatıyor. Biz eğilmez başlarız , hergün yeni bir zafere koşarız diyerek cepheden cepheye koşan yiğitleri aziz şehitlerimizi hatırlatıyor. İstiklal marşımızın gerisinde bunlar var ve İstiklal marşını yazdıran ruh bu ruh ve bu ruh bugün türk milletini ayakta tutan ruhtur.” dedi.

 

Yapılan konuşmalann ardından Silifke Kaymakamlığı tarafından ilçede bulunan okullar arasında düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36