’Kadına Şiddet ve Cinsel İstismar’’ Paneli Düzenlendi

’Kadına Şiddet ve Cinsel İstismar’’ Paneli Düzenlendi

’Kadına Şiddet ve Cinsel İstismar’’ Paneli Düzenlendi

 ’Kadına Şiddet ve Cinsel İstismar’’ Paneli Düzenlendi

 

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası ile Mersin Üniversitesi Silifke Meslek Yüksekokulu işbirliğiyle "Kadına Karşı Şiddet ve Cinsel İstismar" konulu panel düzenlendi. Silifke Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda düzenlenen panelde , Mersin Üniversitesi İçel Sağlık Yüksekokulu Doç. Dr. Mualla Yılmaz, Silifke Devlet Hastanesi Uzman Doktor Çağdaş Mavigök, Mersin Barosu Silifke Temsilcisi Avukat Gürhan Dölek ve Psikolog Tuğba Karayel panelist olarak görev aldı. Her biri kendi alanında uzman panelistlerin bilgi verdiği konferansta, Mersin Üniversitesi İçel Sağlık Yüksekokulu Doç Dr. Mualla Yılmaz, son yıllarda tüm dünyada ve Türkiye’de artış gösteren kadına şiddet ve cinsel istismar konusunda sayısal veriler paylaşıp , beş kadından biri cinsel istismara uğruyor diyerek, tablonun iç açıcı olmadığını vurgulayarak konu ile ilgili şunları söyledi ,’’ Tüm dünyada ve Türkiye’de son yılarda kadına şiddet ve cinsel istismar giderek artmakta ve bunlar raporlanmadığı sürece, hiçbir önlem alınmadığı sürece artarak devam edecek.

 

Özellikle üniversitede okuyan genç kızlarımız sırf bu yüzden okulu bırakmak, çalıştığı kurumlardan sırf bu yüzden işten ayrılmak zorunda kalıyorlar. Eğitim ve iş hayatı, iş gücü sekteye uğruyor ve beraberinde birçok sosyal sorunu da getiriyor.

Bunun da önüne geçebilmek adına ciddi adımlar atılmalı ve kadınlarımız, çocuklarımız kendilerini tehdit eden unsurlardan korunmalı.’’ Dedi. Ardından Uzman Doktor Çağdaş Mavigök de kadının toplumdaki yeri ve önemi ile ilgili bir sunum yaptı. Sunumda hayatında yer almış dört kadın; annesi, anneannesi,eşi ve kızına yönelik yaptığı sunumla toplantı salonunda bulunanlar tarafından bol alkış alan Mavigök, kadınların ve kız çocuklarının toplumun her alanında yer aldıklarına dikkat çekerek , cinsiyet ayrımcılığının önüne geçilmesi gerektiğini ifade etti. Karayel,’’ Aileler çocukları ile iletişim halinde olmalı’’ Seminerde konuşan Psikolog Tuğba Karayel, cinsel istismar çeşitlerine ve cinsel istismara maruz kalan bireylerin ruh ve bedeninde meydana gelen hasarlar ile bunların nasıl anlaşılacağı konusunda bilgi verdi. Karayel, Kadına şiddetin ve cinsel istismarın önlenebilmesinde aile bireylerine düşen görevin önemli olduğuna değinerek, aile içi iletişimin olduğu bir evde hiçbir şeyin sorun olmayacağını, sorunların çözümü konusunda da etkili olunabileceğinin altını çizdi. Karayel ,’’Çocuklarınızla ilgili olun. Bazen gün içinde yaşadığı olayları anlatırken arkadaşları üzerinden örnek verebilir. Kendi yaşadığı bir olayı utandığı için anlatamaz, tepkinizden korkabilir. Bu yüzden siz onlara önce gün içinde neler yaşadığınızı anlatın sonra kendisi size anlatsın. Çocuklarımız istemediği bir şeyi yapmak zorunda kalmamalı.

 

Hayır demeyi ve vücudunun dokunulmaması gereken özel noktaları bilmeleri öğrenmeli. Bunun da yolu evde çocuklarımızla etkili iletişim halinde olmaktan geçer. Konuşun, dışarıdan kendilerine yabancı olan veya tanıdık olan ki cinsel istismara maruz kalanların çoğu yakınları tarafından zarar görmüş oldukları yapılan araştırmalar arasında. Bu yüzden her nereden ve kimden olursa olsun gelecek en küçük bir tehlike unsurunda siz aileleriyle konuşmaktan çekinmesinler ve sizler de bu güveni çocuklarınıza sağlayın.’’ Diyerek ailelere tavsiyelerde bulundu. Ardından son olarak Mersin Barosu Silifke Temsilcisi Avukat Gürhan Dölek de , Cinsel istismar ve kadına şiddet konusunda kanunların bilinmesi gerektiğini belirterek, yasalar hakkında bilgiler verdi. Cinsel taciz, cinsel istismar ayrımını ve bunlara yönelik suçlarda alınacak cezaları da örneklerle açıklayan Dölek, sunumunu son günlerde meydana gelen cinsel istismar ve kadına yönelik şiddetin son bulması dileğiyle sonlandırdı.

 

Yapılan sunumların ardından Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, panelistlere etkili sunumları için teşekkür ederek, her zaman bu tür etkinliklerde katkısı olan Mersin Üniversitesi Silifke Meslek Yüksekokulu Doktor Öğretim Üyesi Muhammet Saygın’a teşekkürlerini ileterek, bu tür seminerlerin sık sık verilmesi ve toplumsal algının yaratılması hususunda fayda sağlanabileceğini belirtti.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36