“Karadut diktim hamallıktan kurtuldum, cebim para gördü”

“Karadut diktim hamallıktan kurtuldum, cebim para gördü”

“Karadut diktim hamallıktan kurtuldum, cebim para gördü”

 

 

Mersin’in Silifke İlçesine Bağlı Atayurt Mahallesinde Türkiye'de yılın ilk karadutunu hasat yapan üretici Halil Akyürek, “Yıllarca domates dikerek hamallık yaptım şimdi Karadut diktim, domatesin hamallığından kurtuldum” dedi.
 HABER: ATİKE CEYLAN KAÇAR

Geçen yıla oranla bu yıl yaklaşık 20-25 gün önce hasat ettikleri karadutun kilosunu 15 liradan sattıklarını belirten Üretici Akyürek, hem veriminden hem fiyatından memnun olduğunu söyledi.

2 dönümlük serasından bu yıl yaklaşık 6 ton ürün hasat etmeyi hedeflediklerinin altını çizen Üretici Akyürek, yaklaşık 3 ay sürecek oldukları karaduttan günlük 250-300 kilo toplayıp paketler halinde Türkiye’nin çeşitli yerlerine gönderdiklerini söyledi.

Üretici Akyürek: “ Her yıl Mart ayında hasada başlarken bu yıl Şubat ayında başladık. Erken hasat ettik ama ağacın verimi ve lezzeti daha güzel. Talep çok güzel,  iyi ki karadutu dikmişiz. Alternatif bir ürün oldu masrafı az ama işçiliği çok ama biz çok memnunuz.  Şuanda ürünü 3 günde bir topluyoruz.  Şuanda iç pazara gidiyor ama Pandemi biraz rahatlarsa İran’a göndermeyi de istiyoruz. Ama iç pazarda da sıkıntımız yok duta talep çok fazla. Özellikle bölgemizde Ruslarında bulunması bizleri daha da mutlu etti çünkü onlardan da talep oldukça yoğun,  bir alan bir daha alıyor pazarlarımızda.” Dedi.

Karadut Üreticisi Halil Akyürek’in eşi Ayşe Akyürek ise, Karaduttan memnuniyetini, dalından kopartıp yediği dut ile gösterdi.

Diğer sebzeleri yetiştirirken bütün bir kış çalıştıklarını fakat kendilerini çok fazla para kalmadığının altını çizen Ayşe Akyürek, “ 3 yıldır dut yapıyoruz daha önce domates salatalık biber hepsini yaptık ama en iyisi dut geldi bize domatesin bakımı çoktu ziraatçıya gübreciye çalışıyorduk ama dutta para kazanmaya başladık. Dutun işçiliği çoktur belki ama çok keyifli. Bir yandan toplayıp bir yandan yiyoruz. İlacı yok gübresi yok kışın ortasında olan çok lezzetli ve herkesin alıp yiyebileceği bir meyve. Bakın bizler dalından kopartıp gönül rahatlığı içiresinde yiyebiliyoruz, sizde gönül rahatlığı içerisinde tüketebilirsiniz” dedi.

 



 







Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36