KÜLTÜRÜ YOK EDEN ELLER KIRILSIN

KÜLTÜRÜ YOK EDEN ELLER KIRILSIN

KÜLTÜRÜ YOK EDEN ELLER KIRILSIN

Bu kültüre sahip çıkalım

 ÖZEL HABER: ATİKE CEYLAN

 Silifke’nin yaklaşık 20 km kuzeyindeki Demircili Köyünde bulunan Roma Dönemine ait anıt mezarlar talan edilmekte. Bu anlamda yetkilileri göreve davet ediyoruz. Bu tarihin yok olup gitmesine izin verilmemesi gerekli korumaların alınması gereklidir.

 Özellikle yerli turistlerin ziyaret ettiği mezarların talan edilmesi ve bakımsız durumu ile ziyaretçilerini dikkatini çekiyor.

Tarihi geçmişi ile dikkat çeken ve Roma dönemine ait M.S. 2-3. yüzyıllara tarihlenen mezarlar bölgeye özgü gösterişli mimarisi ile büyük önem arz ediyor.

Köyün doğu yönündeki tepenin üzerinde yer alan, Mısır Piramitlerini andıran Piramidal çatılı mezarın ön cephesindeki blokların büyük bir bölümünün yıkılmış olduğu görülüyor.

Korunaksız, yerleşim alanı dışında kalan mezar definecilerin ve doğal tahribatın verdiği zararlardan ötürü yıkılmaya yüz tutan bu anıt mezarlar görenlerin içini acıtıyor.

Özellikle yerli turistin ziyaret ettiği bu alanları yabancı turistlere de açmak için gerekli çalışmaların biran önce yapılması ve sahip çıkılması gerektiğinin altını çizen doğaseverler, turizmciler ve vatandaşlar, “define avcılarının önüne geçilmeli. Kırıp dökmelerine izin verilmemelidir. Mezar içerisindeki yanık izleri de tahribatın boyutunu göstermektedir. Bölge Turizm açısından önemli bir yere sahip olan mezarlar acilen Restorasyon çalışması yapılarak ayağa kaldırılmalı ve koruma altına alınmalıdır. Bu konuda başta Kültür ve Turizm Bakanlığını, Silifke Müze Müdürlüğünü göreve davet ediyoruz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36