Rotary zenginler kulübü değil’

Rotary zenginler kulübü değil’

Rotary zenginler kulübü değil’

Rotary’nin zenginler kulübü olmadığını vurgulayan  Uluslararası Rotary 2430. Bölge Federasyon Başkanı Emre Öztürk, “Rotary kulübüne girmek için bir maddi seviye, gelir beklentisi yok. Topluma hizmet etmeye gönüllü olmak yeterli” dedi. 

15 Ağustos 2022 Pazartesi 17:43 Uluslararası Rotary 2430. Bölge Federasyon Başkanı Emre Öztürk, Silifke basınıyla bir araya geldi.

Silifke Rotary Kulübü’nün kulüp evinde düzenlenen basın toplantısına Silifke Rotary Kulübü Başkanı Alp Ravanoğlu ve  Silifke Rotary kulübü üyeleri katıldı.

Toplantı da toplumda sık sık konuşulan ve bilgi kirliliği oluşturduğu için doğruların aslında öyle olmadığını belirten Emre  Öztürk, ‘Biz bir yardım kuruluşu değil hizmet kuruluşuyuz. Hiçbir siyasi görüşümüz hiç kimseye bağımlı değiliz. Biz gönüllü insanların bir araya geldiği hizmet kuruluşuyuz” diyerek Rotary kulübünün geçmişi hakkında bilgiler vererek daha önce yapmış olduğu çalışmaları anlattı.

 Öztürk, “Rotary küresel bir organizasyon. Dünyada 200 ülkede 36 bin Rotary kulübü var. Toplam üye sayısı 1 milyon 400 bin. Türkiye’de 400 kulüp var. 39 şehirde 10 bine yakın üyemiz var. Türkiye’de 3 federasyonumuz var. Rotary insana ve doğaya dair her türlü projeyi, yapabilir. 7 odak alanımız var. Bunlar anne- çocuk sağlığı, hastalıkların önlenmesi, temel eğitim ve okuryazarlık, ekonomik ve toplumsal kalkınma, temiz su ve hijyen, barış ve anlaşmazlıkların çözümü, çevre. Büyük projelerimizdeki en büyük fon kaynağımız Rotary Vakfı. Dünya genelinde projelere harcanan rakam 310 milyon dolar. Bu paranın en büyük kısmı çocuk felcini dünyadan silme projesine harcanıyor. Kalan kısmı daha bölgesel projeleri fonlamakta kullanılıyor” dedi.

“BAŞARABİLİRSEK DÜNYADA SİLİNEN İKİNCİ HASTALIK OLACAK”

 Çocuk felcinin 5 öncesi çocuklara bulaşması sonucunda onları felç bırakan bir virüs olduğunu ancak bu hastalığın aşı ile önlenebildiğini dile getiren Öztürk, Rotary’nin 1979’da bu hastalığı yeryüzünden silme kararı aldığını söyledi. Öztürk, “Bugüne kadar dünyada silinen tek hastalık çiçek hastalığı. Çocuk felci de başarabilirsek dünyada silinen ikinci hastalık olacak. 1988’de 122 ülkede çocuk felci mevcuttu. Yıllık vaka sayısı 300 bindi. Şu an dünyada sadece Afganistan ve Pakistan’da çocuk felci var. Bu ülkelerde de aşılama sürüyor. Yıllık görülen vaka 5-10 arasında. Bugüne kadar bu proje için 2,4 milyar dolar harcandı. 40 senede 3 milyar çocuk aşılandı” diye konuştu. 

 “50 AİLEYE KEÇİ VE ARI KOVANI YARDIMI YAPILDI”

Pandemi döneminde Türkiye’de hastanelere ventilatör cihazı bağışladıklarını, kadın kooperatiflerine yardımda bulunduklarını, dar gelirli ailelere inek bağışı yaptıklarını söyleyen Öztürk, “Türkiye’de 28 okulu Rotary kulübü olarak yapıp bağışladık. Çocuklar için 100 akülü sandalye alıp bağışladık. 200 akıllı baston ve 4 ambulans alıp bağışladık. Antalya’daki orman yangınlarında hayvanlarını kaybeden 50 aileye 7’şer keçi, 50 aileye de 10’ar tane arı kovanı bağışladık” ifadelerini kullandı.

 “ROTARY’YE GİRMEK İÇİN MADDİ SEVİYE YOK”

Rotary kulübünün zenginler kulübü olmadığını vurgulayan Öztürk, “Rotary kulübüne girmek için bir maddi seviye, gelir beklentisi yok. Topluma hizmet etmeye gönüllü olmak yeterli. Rotary gizli bir dernek değil. Hiçbir toplantımız gizli değil. Bütün toplantılarımıza önceden haber vermek kaydıyla katılabilirsiniz. Toplantılarımızda konuştuğumuz konu topluma hizmet anlamında neler yapabileceğimiz. Rotary kökü dışarıda olan bir kulüp değil. Her Rotary kulübü İçişleri Bakanlığı tarafından denetlenen, beyanname veren, üyeleri e-Devlet üzerinden karşınıza çıkan dernekler. Boş vakti olan insanların bir araya geldiği bir kulüp değildir. Şahsi menfaat elde etme yeri değildir. Her dönemde farklı projeler yapılıyor. Bu sene engelliler, şahit ve gazi yakınları, öğrencilere burs sağlanması, uluslararası değişim programları, ev kadınları ile ilgili sayısız projelerimiz olacak” dedi.

Silifke Rotary Başkanı Alp Ravanoğlu ise, Silifke Rotary Kulübü olarak bizlerde pek çok projeyi hayata geçirdik. Son olarak geçen yıl 19 üniversite öğrencimize burs verdik ve vermeye devam ediyoruz. Bu yıl için başvurularımız başladı. Aralarında ihtiyaç sahibi bireyleri tespit ederek yine belirlediğimiz sayıda burs vermeyi hedefliyoruz. Sadece eğitim değil, şehit aileleri ve gaziler bizim için önemlidir onların ihtiyaçları doğrultusunda her zaman yanlarındayız. Daha pek çok projemizle sizlerle birlikte olacağız” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36