SEÇİM GÜNÜ ALINACAK TEDBİRLER

SEÇİM GÜNÜ ALINACAK TEDBİRLER

SEÇİM GÜNÜ ALINACAK TEDBİRLER

VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN, SEÇİM GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ BASIN TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRDİ

Valimiz Ali Hamza Pehlivan, 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 28'inci Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine yönelik ilimizde alınan güvenlik tedbirlerine ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi.

Vali Pehlivan yaptığı açıklamasında; “Bilindiği üzere 14 Mayıs 2023 Pazar günü Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri yapılacaktır. Bahse konu seçime ilişkin takvim Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanmıştır.

Anayasamızın 79’uncu maddesi ile seçimlerin başlamasından sona ermesine kadar seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma, yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra ortaya çıkabilecek bütün şikayetleri ve itirazları değerlendirme ve karara bağlama yetkisi ve görevi Yüksek Seçim Kurulu’na verilmiş, Yüksek Seçim Kurulu da bu görevi ilgili kanun ve mevzuatlara uygun olarak İl ve İlçe Seçim Kurulları vasıtasıyla yürütmektedir.

Seçim ile ilgili mevzuat hükümleri idareye de birtakım görevler tevdi etmektedir. Seçim güvenliği ve buna yönelik tedbirler seçim öncesi, oy verme günü ve sonrası olmak üzere üç ayrı başlıkta ele alınmaktadır. Bu bağlamda idarenin genel olarak vazifesi, seçim takviminin sağlıklı bir şekilde işlemesi ve sonuçlandırılması için Seçim Kurulları ile irtibat halinde olarak sürecin sorunsuz bir şekilde yürütülmesi adına güvenlik, personel, araç, gereç ve benzeri konularda gerekli desteği vermek suretiyle; vatandaşımızın özgür iradesini sağlıklı şekilde, herhangi bir aksaklığa, herhangi bir güvenlik zafiyetine meydan vermeden sandığa yansıtabileceği ortamı sağlamaktır.

İl ve İlçe Seçim Kurullarından aldığımız bilgilere göre bu seçimde, İlimiz genelinde 1.378.408 vatandaşımız oy kullanacaktır. Oy verme işlemi 935 binada kurulacak olan 4.149 sandıkta gerçekleşecektir.

Seçim günü, 6.377 İl Emniyet Müdürlüğü, 2.589 İl Jandarma Komutanlığı ve 95 Sahil Güvenlik Komutanlığı personeli olmak üzere toplam 9.061 güvenlik personelimiz 1.565 araç ile görev alacaktır.

Hava araçlarımız, gemilerimiz, botlarımız, motorize ekiplerimiz alınan güvenlik tedbirlerine yardımcı olacaktır. Güvenlik ve Asayiş Koordinasyon Merkezi (GAMER) birimlerimiz, jandarma istihbarat ve emniyet istihbarat birimlerimiz bütün güvenlik kamera sistemlerimizle entegre şekilde bu süreci takip edecektir. Gerek hassas kişi ve yerlerin gerek enerji altyapısına dair önem arz eden yerlerin korunması gerek kampanya dönemindeki güvenlik hususlarının takibi gerekse olası provokatif eylemlere ilişkin olarak ilgili bütün birimlerimiz ve personelimiz tam kapasite ile görevi başında bulunacaktır.

• Seçim günü görev alacak tüm personele seçim güvenliği eğitimi verilmiştir.

• Seçim sürecini takip etmek maksadıyla Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER) bünyesinde Seçim Koordinasyon Merkezi kurulmuştur.

GAMER 7/24 esaslı faaliyet göstermektedir.

İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde, il merkezi ve 13 ilçemizde Seçim Harekat Merkezleri oluşturulmuştur.

• Plaka Tanıma Sistemleri (PTS) ile Kent Güvenliği Yönetim Sistemlerinden (KGYS) gerektiği şekilde faydalanılmaktadır.

• Siyasi Parti binaları ve Seçim Bürolarında gerekli emniyet tedbirleri planlanmıştır.

• Olası provokatif girişimlere yönelik kolluk birimleri tarafından gerekli takip yapılmaktadır.

• Siyasi Parti temsilcilerinin yapmış olduğu açık ve kapalı yer toplantılarında (esnaf ziyaretleri, miting vb.) gereken tedbirler alınmaktadır.

• Oy pusulalarının dağıtımı sırasında İlçe Seçim Kurullarının bulunduğu Adliye binalarında 24 saat esasına göre emniyet tedbirleri alınacaktır.

SEÇİM GÜNÜ ALINACAK TEDBİRLER

• Sandıkların konulduğu bina ve yapıların dış çevresinde yeteri kadar ihtiyati güvenlik kuvveti bulundurulacaktır.

• Seçim güvenliğine yönelik sandık alanlarında kamera sistemlerinin çalışır halde bulundurulması sağlanacak ve elektrik kesintilerine karşı gerekli önlemler alınacaktır.

• Oy verme işlemlerinin özgür ve güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak amacıyla, sandığın konulduğu bina ve yapıya açılan yollar önceden kontrol edilecek, toplumsal olaylara mahal verilmeyecek, asayiş ve güvenliği etkilemesi muhtemel bütün olumsuzluklara karşı tedbir alınacak, vatandaşlarımızın huzurunun bozulmasına müsaade edilmeyecektir.

• Genel asayiş ve emniyeti muhafaza etmekle görevli olanlar dışındakilerin ruhsatlı dahi olsa silah taşınması yasak olduğundan, bu konuda gerekli yasal takip ve kontroller yapılacaktır.

• Oy verme günü bütün umumi eğlence yerleri oy verme süresince kapalı tutulacak, eğlence yeri niteliğine haiz lokantalarda sadece yemek verilmesine müsaade edilerek, 298 sayılı Kanunu’nun 79. maddesi titizlikle uygulanacaktır.

SEÇİM SONRASI ALINACAK TEDBİRLER

• Sandık kurulunca hazırlanan mühürlü torba ve sandık kurulu mührünün sandık kurulu başkanı ile en az iki üye tarafından en kısa zamanda, İlçe Seçim Kurulu başkanlığına teslim edilmesi için gerekli emniyet tedbirleri alınacaktır.

• Güzergahlarda gerekli trafik tedbirleri alınarak yolun sürekli trafiğe açık olması sağlanacaktır.

• Oy pusulalarının yer aldığı torbaların muhafaza edileceği binalarda gerekli güvenlik tedbirleri alınacaktır.

• Oy pusulalarının yer aldığı torbaların muhafaza edileceği binalarda çevre aydınlatması ve kamera sistemlerinin çalışır vaziyette olması için gerekli tedbirler alınacaktır.

Seçim takvimi başladığı günden bugüne Yüksek Seçim Kurulunun kararları, tebliğleri, talimatları takip edilmekte, sorumlu birimler ve personeli bilgilendirilmekte, uygulamalar bu doğrultuda yapılmaktadır.

Bu bağlamda, Mersin İlimizde seçim sürecine ilişkin bütün tedbirleri aldığımızı, gerekli araç ve personel görevlendirmesini yaptığımızı bir kere daha ifade ediyor, huzur ve esenlik içinde bir seçim sürecinin yaşanmasını dileğiyle toplantımıza iştiraklerinizden dolayı teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Valilik Toplantı Salonunda yapılan toplantıya, Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Mehmet Aslan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Necip Çarıkcıoğlu, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Oğuz Bavbek ve basın mensupları katıldı.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79