Mersin’in Silifke ilçesinde Silifke Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TSO) 110. kuruluş yıl dönümü münasebetiyle resepsiyon düzenlendi.
HABER: ATİKE CEYLAN
Silifke Halk Eğitim Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte Silifke’ye yön veren sanayici iş adamları katıldı.
Düzenlenen resepsiyonda Silifke’nin geleceğine yapılan yatırımlar ve gelecek Silifke hakkında konuşmalar yapıldı. Bugüne kadar devlet tarafından yapılan yatırımlarla turizmin ve sanayinin önünün açıldığını belirten bir konuşma yapan Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir,
ilçenin gelişmesi ve kalkınması için gece gündüz çalıştıklarını kaydetti.
Karaman, Konya ve Ankara'yı Akdeniz'e bağlayan Silifke'nin Mersin, Adana ve Antalya karayolunun da kavşağı konumunda bulunduğunu belirten Cinbir, "Silifke sahip olduğu gerçek potansiyelini harekete geçirme konusunda kararlılığını ortaya koymuştur. Silifke'ye yapılması gereken yatırımların yapılması halinde Silifke gerçekten bölgenin cazibe merkezi haline gelecektir. Silifke bir tarım, turizm, bir sanayi kentidir." dedi.
Kaymakam Cinbir konuşmasının devamında, “Turizm kenti olmanın bir anlamı olacağını görmeliydik ve görüldü. Bugün turizm alanı ilan edilen yer olan Yeşilovacık turizm merkezinin imar planları onaylandı. Kargıcık turizm merkezinin imar planları onay aşamasında, Narlıkuyu turizm merkezi sit alanından kaynaklanan teknik sıkıntıları aşmaya çalışıyoruz. Sit alanını dışarıda bırakarak önü açıldı ve hızlandı. Boğsak turizm merkezinin de imar planının hazırlanmamı için Mersin Valiliği yatırım izleme koordinasyon başkanlığına turizm bakanlığımız tarafından yetki verildi oda hızlı bir şekilde hazırlanacaktır ve kültür ve turizm bakanlığımız tarafından onaylanmasını takiben turizm yatırımcılarımızın hizmetine sunulacaktır. Bu 4 turizm merkezine yatırım yapılabilir hale gelince Silifke turizm potansiyelini kullanabilir hale gelmiş olacaktır” dedi.
Silifke TSO Başkanı Nurettin Kaynar ise konuşmasında Silifke'nin eşsiz doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla Akdeniz'in turizm kenti olduğunu söyledi.
Kaynar, şunları kaydetti: "Yılık 25 milyon dolarlık yaş sebze ve meyve ihracatıyla Silifke bir tarım ve ihracat kentidir. Kalite ve aromasıyla marka olan çilek üretimiyle Türkiye çilek üretiminin yüzde 40'ı Silifke'den karşılanmaktadır. Toplam tarım ihracatı bağlamında ülkemiz ihracatına 50 milyon dolarlık katkı sağlamaktadır. Silifke eşsiz tatlarıyla bir lezzet merkezidir. Yakın süreçte coğrafi işaret tesciline kavuşacak olan Silifke yoğurdu, Silifke'nin bilinirliğini artırma noktasında büyük katkı sağlayacaktır.”
Yıl boyu sürmesini planladığımız akademik sosyal ve kültürel etkinliklerimizin başlangıcı niteliğinde olan bu programdan ilçemize değer katan sosyal paydaşlarımız ile bir arada olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.
Değerli katılımcılar illere göre kamu hizmetlerinden memnuniyet sıralamasında ortalama üzerinde değerlere sahip olan Mersin Türkiye yüzölçümünün yüzde ikisine denk gelen alanıyla denizyolu taşımacılığı, verimli toprakları, ilerlemiş sanayisi, zengin doğal ve yeraltı kaynakları ve Türkiye'de kurulan ilk serbest bölgesi ile birlikte değer yaratmaktadır. Silifke ilçesi sahip olduğu doğal ve tarihi zenginlikleri ile eşsiz fırsatlara sahip bilinirliği yüksek marka olma potansiyeline sahip ve turizmin odak noktası olmaya aday bir yerleşim yeridir. Bozulmamış uzun sahil şeridi, geniş biyolojik çeşitlilik sunan Sulak alanların merak uyandıran sosyo kültürel yapısı, sorunsuz ve kolay erişilebilir olması gibi avantajlar sunan kamusal hizmet birimleri ile Silifke yaşanılabilir bir kent İmajını sergilemektedir.
SİLİFKE’NİN ÜLKE İHRACATINI 50 MİLYON DOLAR KATKISI VAR
Silifke ilçesinin Türkiye'de bilinirliği yüksek düzeydedir.
Türkiye'deki 919 ilçe içerisinde yüksek düzeyde bir tanınmışlık seviyesine sahip olduğunu düşünülmektedir. Silifke çok çeşitli tarım ürünleri, turizm olanakları farklı kültürel değerleri ve doğal güzellikleri nedeniyle pek çok kişi tarafından bilinmektedir. Silifke ilçesinin bu bilinirlik düzeyine ulaşmasında yazılı ve görsel iletişim araçlarının ve ilçenin güçlü yönlerini oluşturan tüm unsurların büyük etkisi bulunmaktadır. İklim koşulları Antalya-Mersin ve İç Anadolu illeri arasında köprü görevini üstlenen konumu , eşsiz doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla Akdeniz'in İncisi Silifke bir Turizm kentidir. Yıllık 25 milyon dolar yaş sebze ve meyve ihracatı ile Silifke bir tarım ve ihracat kentidir. Kalite ve aromasıyla marka marka olan çilek üretimi ile Türkiye çilek üretiminin yüzde 40'ı Silifke'den karşılanmaktadır. Toplam tarım ihracatı bağlamında ülkemiz ihracatına 50 milyon dolarlık katkı sağlamaktadır
Silifke eşsiz tatlarıyla bir lezzet merkezidir. Bu süreçte coğrafi işaret tesciline kavuşacak olan Silifke yoğurdu Silifke'nin bilinirliği artması noktasında büyük katkı sağlayacakt.
30 milyon dolarlık yıllık mermer ihracatı ilan Silifke beji mermer cinsi ile kalitesi ve bilinirliği yüksek üretim kapasitesi ile 1000 dönüm alanı 68 Sanayi parseli ile ve bünyesinde bulunan 55 işletme ile Silifke bir sanayi kentidir. Silifke ilçesinin hak ettiği değeri ulaşmasında Öncelikle Silifke'de yaşayan bireylerin büyük rolünü oynadığı unutulmamalıdır. Silifke'nin tanıtımına ve bilinirlik düzeyinin artırımına yönelik bir gayretin ülke ekonomisine katkı olarak geri döneceğinin de bilinmesini gerekmektedir.
110. Kuruluş yılını kutladığımız Silifke Ticaret ve Sanayi Odası akademik danışmanımız rehberliğinde 2018 yılı itibariyle daha nitelikli daha etkin faaliyetleri gerçekleştirmek üzere odaklanmıştır. Buna göre odamız öncülüğünde öncelikle ihracat potansiyeli araştırması yapılacak ve ilçe yönelik kümelenme staj stratejisi uygulanacaktır. Çünkü inanıyoruz ki ekonomik kalkınmanın en önemli faktörlerinden biri ihracat potansiyelinde ki artıştır Ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları gereği istihdam artışına Katkı sağlamak en önemli görevlerimiz arasındadır.
MARKALAŞMAK ÖNEMLİDİR
Üyelerimizin ihracat potansiyelini harekete geçirmek için düzenlenen etkinliklerin sayısı artırılacak ve üyelerimizin uluslararası düzeyde Ticaret yapabilmesi yönünde çalışmalar sürdürülecektir. Yaptığımız tüm faaliyetler daha yaşanılabilir bir Silifke amacı taşımaktadır refah düzeyi yüksek yaşam standartları gelişmiş bir kent yaratma noktasında tüm gayretlerimiz birlikteliğimizden doğmaktadır, markalaşmayı başaran bir kentin ekonomik sosyal ve kültürel anından birçok çıktı elde edebileceği unutulmamalıdır” dedi.
Andından Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, ise başarılı çalışmalarından dolayı Silifke Ticaret ve Sanayi Odası yöneticilerini tebrik ederek 110. kuruluş yıl dönümlerini kutladı.
Ardından Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut bir konuşma yaparak, Silifke’nin kabuğuna sığmadığını, gerçek potansiyeline kavuşması ve hak ettiği noktaya gelmesi için belediye olarak ta çalışmalar yaptıklarını ve gelecek yıllar için yaşanılabilir bir Silifke bırakmak için çalıştıklarını söyledi.
Konuşmaların ardından günün anısına pasta kesildi. Emeği geçen başarılı iş adamlarına plaketler sunuldu. Günün anısına plaketlerin ardından fotoğraf çekimi yapıldı.