Silifke TSO’da deprem konulu panel

TSO’da deprem konulu panel

Silifke TSO’da deprem konulu panel

Silifke Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ve Mersin Üniversitesi Silifke Meslek Yüksek Okulu işbirliğinde, Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dekan ve öğretim üyelerinin katılımları ile Kahramanmaraş merkezli depremlerin Mersin ilindeki yapılara etkisi adı altında bir panel gerçekleştirildi.
Mersin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi katkılarıyla “Kahramanmaraş ve Hayat Depremlerinin Mersin İlindeki Yapılara Etkisi” konulu panel Silifke TSO Eğitim Salonu’nda gerçekleştirildi.
Etkinlik öncesinde gerçekleştirilen ve proje/etkinlik önerilerinin ortaya konulduğu istişare toplantısında; Üniversitenin Mühendislik Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü ve Silifke Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri, Silifke Belediye Başkanı Sadık Altunok ve Silifke TSO Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Kaynar ile bir araya geldi.
MEÜ. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Fatih Kara, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Emre Akın ve Doç. Dr. Hayati Koç’un panelist olarak katıldıkları etkinlikte katılım oldukça az olması dikkatlerden kaçmadı.
Dekan Prof. Dr. İlker Fatih Kara, depremlerin güçleri ve şiddetleri hakkında geniş bilgiler verdi. Kahramanmaraş merkezli ilk depreminden kısa bir süre sonra 6.4 şiddetinde bir deprem daha olduğunu ancak bunun atlandığını dile getiren Kara, 9 saat sonra yaşanan depremin ise büyük bir yıkıma neden olduğuna aktardı.
Depremin şiddetinin yanı sıra gücünün uzunluğuna ve ortaya çıkardığı enerjiye göre değiştiğine de vurgu yapan Prof. Kara, örnek fotoğraflarla yıkımın büyüklüğünü anlattı ve depremlerin devam ettiğine dikkat çekti.
Prof. Dr. Emre Akın ise, depremin kuşbakışı boyutunu ve Mersin’e mesafesi hakkında bilgi verdi ve depremden sonra ayakta kalan binaların risk durumları hakkında önemli açıklamalar yaptı.

Deprem hasarlarının tespiti, binaların yıkılmasında yaşanan olumsuzlukları aktardı. Kullanılan demirlerin nevrüllü olmasının önemine de değinen Akın, inşaatların kolanlarında en az 16 mm’lik demir kullanılmasını, etriye demir kalınlığının ise en az 8 mm ve aralıklarının 10 cm’i geçmeyecek şekilde döşenmesi gerektiğini belirtti ve 135 derecelik açıya da dikkat çekti. Yapılan hataları örnek fotoğraflarla aktardı.
Doç. Dr. Hayati Koç da inşaat süreçlerinde dikkat edilmesi gereken işlemleri aktardı.
Depremlerin nedenleri ve depremden en az hasarla atlatılması gereken çalışmaların aktardı.
Koç, Depremin ne olduğunu, dünyanın her yerinde depremlerin olduğunu ancak gelişmiş ülkelerde kayıplar hemen hemen yok sayılacak kadar az iken gelişmekte olan veya az gelişmiş ülkelerde binaların yıkıldığını ve insanların enkazlar altında can verdiğini üzülerek ifade etti.
Koç, depremlerin neden olduğu faylar ve toprak yapısı hakkında da bilgiler verdi ve sunumunu fotoğraflarla akardı.
Konuşmaların ardından, panelistlere katılımcılar tarafından sorular soruldu ve yanıtlar alındı.
TSO Başkanı Nurettin Kaynar tarafından panel sonunda katılımcılara günün anısına teşekkür plaket takdim etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36