Silifke’de açıkta erkenci üzüm hasadı başladı

Silifke’de açıkta erkenci üzüm hasadı başladı

Silifke’de açıkta erkenci üzüm hasadı başladı

 

Mersin’in Silifke ilçesinde Trakya ilkeren üzüm cinsi ile açıkta üzüm hasadına başlayan alan üretici Hüseyin Kıcalı, üzümün kilosunu 10 TL’den satıyor.

 

 HABER: ATİKE CEYLAN KAÇAR

Üretici Kıcalı, Açıkta üzüm hasadının bu yıl iklim değişikliğinden dolayı 15 gün geç kaldığını, üzümde rekoltenin az ama kalitenin yüksek olduğunu belirtirken, Trakya ilkeren cinsi üzüm pazardaki yerini aldığını söyledi. 10 yıl önce dikimini yaptığı cins üzümün hem lezzetli hem de dayanıklı olduğunu belirten üretici Hüseyin Kıcalı, “Bu üzüm toprağa değerse çürür dediler ama tam aksi oldu. Toprakla buluşan üzümler daha iri ve daha siyah oluyor. Verimi çok güzel, diğer bağlardan iki yılda bir beklenen verim alınırken, bu bağlardan her yıl aynı verimi alabiliyorum. Bu yıl iklim değişikliğinden dolayı rekoltesi az olsada kalitesi çok güzel ve salkımları iri iri.  Diğer cinslerden hem bakımı hem satışı hem verimi güzel.” dedi.

 

Üretici Hüseyin Kıcalı, şunları kaydetti: “10 yıl önce ben bu ürünü kredi çekerek aldım. İlk yıldan itibaren verdim vermeye başladı. Sofralık üzümün kilosu şuanda 10 TL’den alıcı buluyor. Pazarda satışını yapıyorum. Şuan rekoltesi olmadığı için tüccar gelmiyor, bizde eşimle birlikte pazarda satıyoruz. Vatandaş üzümün açıkta yetiştiğine inanmakta zorlanıyor. Sizlerin de gördüğü gibi açıkta ve çok lezzetli. Bu bağın bakması çok kolay. Diğerleri gibi 'çürüdü, kurtlandı' sorunu olmadı. Zamanında bazı ilaçlarını verdim ve şu anda veriminden de, fiyatında da oldukça memnunum. Tek sıkıntımız ürünün rekoltesinin olmayışı. İnşallah gelecek yıllarda diğer üretici arkadaşlar da diker ve rekolte yükselir o zaman ihracat yapabiliriz diye düşünüyorum. Ürünün daha çok tanıtılması gereklidir o zaman amaçlarımıza ulaşırız diye düşünüyorum. Bir alan gelecek hafta yeniden alıyor. Ama bu kadarı yeterli değil daha çok tanınmalıdır.” dedi.

Yaban Domuzu tek derdimiz

Yaban domuzları gece gündüz demeden bağ alanına geldiğini belirten Üretici Kıcalı, “Şuan tek sıkıntımız yaban domuzları (böcüler) bu nedenle ürünümüzü korumak için çabalıyoruz nöbet tutuyoruz ama nereye kadar bunu yapabiliriz. Bu konuda devletimizden yardım bekliyoruz. Çok fazla var ve bir bağa girdiği zaman talan edip bütün hasadı yok ediyor.” Dedi

Eşi ile birlikte sabahın ilk ışıklarında hasat ettikleri üzümleri pazara ve manavlara götüren üretici Hüseyin Kıcalı gece sabaha kadar ise üzüm bağlarını telef etmemeleri için yaban domuzu nöbeti tutuyor.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79