Silifke’de Çekirgeyle Mücadele Başladı

Silifke Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ekili ürünlere zarar veren çekirgelere karşı mücadele çalışması yürütülüyor.

Silifke’de Çekirgeyle Mücadele Başladı

Birçok kültür bitkisini yiyerek yok eden ve büyük ekonomik zarara neden olan çekirgelerle mücadele kapsamında Silifke ilçesinde Silifke Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Devlet Yardım Mücadelesi kapsamında Cypermethrin etkili maddeli Bitki Koruma Ürünü ile yaklaşık 3000 dekarlık alanda çekirgelere karşı kimyasal mücadele yaptı.

 

Geçtiğimiz yıl Silifke’nin Yeşilovacık Mahallesi Samadin yaylasında çiftçilerin korkulu rüyası haline gelen çekirgeler tarımsal ürünlere zarar vermesi üzerine çiftçiye mali zarara uğratan çekirgelerle mücadeleye başlayan Silifke İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünü bu yıl erken harekete geçti.  Çekirgeyle mücadele için kolları sıvayan tarım ekipleri tarım alanlarında ilaçlama yapmaya başladı ve şuana kadar 3 bin rekarlık alan ilaçlandı.

Silifke İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Gün, çekirge için mücadele çalışmalarının son hızla devam ettiğini söyledi.

Bu yıl zirai ilaçla yaptıkları mücadeleyi önümüzdeki yıllarda organik mücadeleye çevireceklerini ve kesin olarak sonuç alacaklarını belirten Müdür Gün,  ilaçlama çalışmaları kapsamında bu yıl ilçeye bağlı ve çekirge görülebilecek bütün alanlarda ilaçlama yapacaklarını ifade etti.

Yapılan ilaçlama çalışmaları sayesinde ise çiftçinin çekirgeden dolayı uğrayabileceği zararın önüne geçeceklerini sözlerine ekledi.

 

Çekirgeler hakkında teknik bilgi veren Müdür Gün şunları kaydetti: “Çekirgeler yazın yumurtalarını toprağın 4-5 cm derinliğine bir yüksük içerisine bırakırlar. Kışı yumurta döneminde geçirirler. Çekirgelerin yumurta bıraktıkları alanlara “garsiyat alanları” adı verilir. Çekirgeler yumurtalarını su tutmayan meyilli arazilere, çayır diplerine, tarla kenarlarındaki işlenmemiş sert topraklara ve tarla kenarlarındaki toprak setlere bırakırlar.

 

Bu nedenle yöremiz iklim koşulları göz önüne alındığında çekirgelerin ilk çıkışları Nisan-Mayıs aylarında olmaktadır. Ancak bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle Mart’ın ilk haftasından itibaren Samadin yaylasına her hafta gidilerek Garsiyat alanları tespit edilmeye çalışıldı. İlk yavru çekirge çıkışları 21 Mart tarihinde görüldü. Çekirgeler yavru dönemlerinde toplu halde ve daha az hareketlidir. Bu sebeple hiç vakit kaybetmeden 23 Mart tarihinde Devlet Yardım Mücadelesi kapsamında Cypermethrin etkili maddeli Bitki Koruma Ürünü ile yaklaşık 3000 dekarlık alanda çekirgelere karşı kimyasal mücadele yapıldı. 26 Mart tarihinde samadin yaylasında tekrar gözlemler yapılıp ilaçlamanın başarıya ulaştığı görülmüştür. Ancak yeni çekirge çıkışları devam ettiği için 4 Nisan tarihinde ilaçlama tekrarlanmıştır. Gözlemler yapılmaya devam edilip, ihtiyaç duyulması halinde çekirgenin yoğun olduğu alanlarda ilaçlamaya devam edilecektir.” Dedi


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36