Silifkeli tarım işçileri haklarını istiyor

Silifkeli tarım işçileri haklarını istiyor

Silifkeli tarım işçileri haklarını istiyor

Silifkeli tarım işçileri haklarını alamadıkları için 4 gün iş bırakma kararı aldıklarını açıkladılar.

2023 yılı için asgari ücretin belirlenmesinin ardından tarım işçilerine yönelik yapılacak olan zamlarda belirlenmeye başlandı. Bu kapsamda ülkemizde işçi yevmiyelerindeki fiyatlar bölgeye göre belirlenmeye başlanmıştı. Birçok ilde yevmiye fiyatlarının belirlenmesine rağmen Mersin’in Silifke ilçesinde yevmiye fiyatlarında uzlaşma yapılamadı.

Geçtiğimiz ay toplanan Dernek,  Kooperatif  ve İşçi temsilcileri beklentilerini kamuoyuna açıklamıştı. Aldıkları karara istinaden olumlu cevap alamadıklarını ve haklarını istediklerini belirten temsilciler, iş bırakmaya gideceklerini kamuoyuna açıkladılar.

İŞTE YAPILAN AÇIKLAMA TUTANAĞI

Silifke tüm tarım çalışanları ve çavuşları derneği istişare toplantı tutanağı: 2023 yılı için sayın cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan asgari ücretin 8:506 lira olarak uygulanacağı 01.01.2023 tarihinde açıklanmıştır. açıklanan asgari ücretin bir günlük yevmiye karşılığı 285 liradır.

Bu kapsamda Mersin Mut, Erdemli ve Silifke ilçemizde tarım emekçi ve işçilerinin günlük yevmiyelerinin tespiti için Mut Emek Hizmetleri Kooperatif Başkanlığı, Erdemli Tarım Emekçileri Derneği Başkanlığı ile Silifke Tüm Tarım Çalışanları Ve Çavuşları Derneği Başkanlığı ev sahipliğinde toplanılmış ve 2023 yılında uygulanacak ücretlendirme konusunda günlük tam yevmiyenin 285 lira olması hususunda tavsiye niteliğinde karar alınmıştır. Bu alınan tavsiye niteliğindeki kararın ve genel sorunlarımızın çözümü hususunda Silifke Kaymakamımız Sayın Abdullah Aslaner ile görüşülmüş durum hakkında tavsiyeleri alınarak istişare yapılmıştır.

Sonuç olarak Silifke’de uygulanacak 2023 yılı asgari ücretin sekiz saatlik bir günlük tam yevmiye karşılığı 285 lira, beş saatlik yarım yevmiyenin 180 lira, bir saatlik mesai ücretinin 35 lira olması, 14 yaşın altında işçi çalıştırılmaması kararı alınmıştır.

Alınan bu karar Silifke ilçesinde tarım işverenlerine yüz yüze tebliğ edilmiş ancak işçinin emekçinin bu haklı talebi kabul edilmemiştir. Komşu ilçelerimiz olan Mut ve Erdemli ilçelerinde talepler olumlu karşılanıp halen 285 lira tam yevmiye uygulanmaya başlanmıştır.

Bu gelişmeler neticesinde 13.01.2023 günü dernek yönetimi ve üyelerince toplantı gerçekleştirilmiş ve 17 Ocak 2023 salı gününden itibaren haklı talebimiz olan günlük tam yevmiyemizin 285 lira olarak işverenlerimizce kabul edilene kadar ıs bırakma ve çalışmama kararı alınmış ve alınan kararın kamuoyuna duyurulması aşağıda imzası bulunanların kararı ile imza alınmıştır.

Silifke Tarım Çalışanları ve Çavuşları Derneği Başkanı, Veysel Atar

Silifke Tarım Çalışanları ve Çavuşları Derneği Başkan Yardımcısı, Yüksel Bülbül

Elif Can: Sayman

Naci Karalar: İşçi Temsilcisi

Aysel Gülsün: İşçi Temsilcisi

Habibe Pembe: İşçi Temsilcisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79