Bugün sizlere karşılaştığım bir davranışla ilgili bilgi aktarmak isterim. Ben mi yanlış anladım diye düşünüyorum öğleden bu yana.

Bugün Silifke’de SGK kurumuna gittim. Bağkurumla ilgili bir sorunum vardı. İçeride dar bir koridor var malum bina yapısıyla alakalı ona sözümüz olamaz.  İnsanlar sırasını bekliyor bende gireceğim sıraya. Tam sırada durdum, bir ses, ‘ siz niye geldiniz, siz niye geldiniz, siz niye, siz siz, siz, diye devam etti. Sonra sıra bana gelmiş, şaşkın gözlerle baktım. gişede görevli bir beyefendi bana yönelerek, “siz niçin geldiniz” dedi.  Derdimi zikrettim, ardından yine o ses devam etti,  “siz neden geldiniz, siz neden geldiniz , siz. Siz…” soru soruşu bu şekilde.

-Fakat takıldığım nokta sormasından ziyade davranış tarzı. Koltukta geri yaslanmış ve elleri kafasının arkasında bağlanmış bir şekilde. Belki de ayak ayak üstüne de atmıştır ama göremediğim için bir yorumum olamaz. Daha sonra sağa sola baktım insanlar bu şahsın yüzüne bakıyor,  niçin sordu bir şey mi söyleyecek diye. O arada dayanamadım göz göze gelince ve sordum, Beyefendi biz ne bekliyoruz.  Cevabında , ‘sistem yok’ dedi.

Vatandaş  da sordu ,’ ne zaman gelir’ cevap, ‘ bilemeyiz ne zaman gelirse o zaman işlem yaparız’ dedi. Memur bey haklıydı, sistem yoksa beklemekten başka yapabilecek bir şeyde yoktur elbet.

Hani derler ya davranış sizin dışa açılan kapınızdır. İnsanlar davranışlarından tıpkı ağızlarından çıkan söz kadar sorumludur.  Hepimiz insanız ve hepimiz yaptığımız işten ekmek yiyoruz. Ben emeğimi satıyorum para kazanıyorum. Bu vatandaşta hizmet karşılığı devletimizden parasını alıyor. Yani kimse kimseden üstün olamaz.  Her bir vatandaş o kuruma hizmet almak için gitmiştir. Bu nedenle hizmet ederken kimseden üstün olmadığımızın farkına varmamız gerekli diye düşünüyorum.

İşimizi yaparken, sosyal hayatımızda, yada hayatımızın her alanında insanlarla empati kurmak çok önemlidir.  Bu nedenle her zaman yorum yaparken yada bir düşüncemi paylaşırken karşımdaki kişiyle empati kurmaya çalışırım. Yine empati kurmak istiyorum, belki bu memur arkadaş belki yoruldu, belki o şekilde dinleniyor, yada beyni dolu farkında değil davranışından diye düşünüyorum. Ama iki eli ensede sen neden gedin der gibi sorgulamasını doğru bulmuyorum. Hepimiz öncelikle yaptığımız işe ve karşımızdaki insanlara saygı duyalım ki saygı görelim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
hamdi Dündar 6 yıl önce

çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Üst makamlar bütün kamu kurumlarını uyarır.
maalesef çok kabaca davranan oluyor.

banner79