Bitkileri Çiçeğe Dönüştürüp İhracat Yapıyor

Bitkileri Çiçeğe Dönüştürüp İhracat Yapıyor

Bitkileri Çiçeğe Dönüştürüp İhracat Yapıyor

 Doğadaki bitkiyi çiçeğe dönüştürdü ihracat yapıyor

HABER ATİKE CEYLAN KAÇAR

 “Mersin Silifke ilçesinde plastik çiçeğe alternatif olarak çeşitli otlardan kuru çiçek üretimi yapan üretici Hüseyin Yılmaz,  Çin, Amerika ve Hindistan’a kuru çiçek ihraç ediyor.

Doların yükselmesiyle birlikte ithal edilen plastik çiçeklerin fiyatlarının yükseldiğini bu nedenle alternatif olarak böyle bir girişimde bulunduğunun altını çizen üretici Yılmaz, “ilk önce Amerika, Çin, Hindistan üç bölgeye göre ortaklığına yüzde 45 hisseyle ortak oldum. İlk ürünümüzü o şekilde gönderdik.  Ürünlerimiz Avrupa tarafından biliniyor, alternatif ürün oldu” dedi.

 Baba mesleğinin yaş çiçek üzerine olduğunu fakat son yıllarda, kuru çiçeklerin rağbet gördüğü gerçeğini kazanca çevirdiğinin altını çizen Yılmaz,  “Çiçekçilik bizim baba mesleğimiz, tabi ki son yıllarda yapay çiçekçilik rağbet görmez ve insanlara pahalı gelir oldu doların artmasıyla bilirlikte.  Buda beni doğaya yönetti. Bu anlamda Toros dağları oldukça zengin ve bitki örtüsü de bitkilerin yetiştirilmesi için oldukça uygun.  Seralarda ikinci ürün olarak ta dikimini yapabiliyoruz. Mesela Silifke’de Palaris  ve Keten otunu işlenmekteyiz. Tarlamızda üretimden sonra aşamalı olarak ilaçla şoklandıktan beyaz hale geliyor ve sonra modaya uygun renklerle birlikte İstanbul , Ankara gibi büyük şehirlere  iç piyasaya , Çin , Amerika , Hindistan olmak üzere ise dış piyasaya gönderiyoruz.” Dedi.

En büyük pazarının Çin olduğunu belirten üretici Yılmaz,  “Özellikle palaris ve keten ürünler Çin’de ciddi rağbet görüyor. Ürünümüzü tarlada kurutup saf beyaz halinde depolarda tutuyoruz. Modanın renklerine göre veya müşterilerimiz hangi renk isterlerse ona göre boyama yapmaktayız. Geçen yıl yaklaşık 20 bin doların üzerinde bir ihracat yaptım.   Bu yıl ki  öngörüm  suan için zaten  siparişimiz yaklaşık 15 bin dolar civarında, tabi bu sayı sezon başlangıcında olduğu için  çok düşük. Sezonumuz Eylül ayından itibaren ciddi bir siparişimizin olacağını temenni ediyorum.  Geçen yıl olan taleple oranla bu yıl olan talep  yüzde on artış  gösterdi. Örneğin geçen yıl bu dönemde Çin’e  gönderdiğimiz sayıyla aldığımız sipariş  sayısında yaklaşık yüzde on artış var.  Biz sezon başlangıcının artısında eylül döneminde tekrar yoğun  bir  taleple karşılaşmıştık” dedi.

Türkiye’de Mersin , İzmir , Antalya’ da üretim yaptığını ve bünyes

inde 30 ailenin bu işten ekmek yediğini  belirten Üretici Yılmaz,  Toroslar bölgesinde dağda gezerken  bir bitki gördüğünü ve sadece o bitkiyi işleyerek  20 bin dolarlık kazanç elde ettiğini anlatırken, üreticiler için alternatif olmasından ve seralarda bahçelerde ikinci ürün olarak dikimini gerçekleştire bilineceklerinin,  maliyeti düşük olmasının bir şans olduğunu  ve üreticinin bu ürünü değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Üretici Yılmaz, “Gerek Silifke bölgemiz gerekse üreticilerimiz açısından oldukça alternatif bir ürün maliyetleri aslında çok düşük,  sadece burada dikkat edilmesi gereken konu ürünün temiz işlenmesi ve temiz sunulabilmesidir.  Bölgelerimizde gerek kendi ürettiğimiz gerek tedarikçilerimizle yaklaşık 30 aileyle biz bu işi göğüslemekteyiz. 

Mersin bölgesi her şekilde verimli bir bölge, Palaris cinsi bitki üç ayda kesime geldi , keten ise yaklaşık  dört ayda. Silifke bölgemiz ormanı olarak ta zengin. Havasının alternatifi sayesinde burada turfanda ürün yetiştirme şansına sahip oluyorum. Örneğin Hollanda, İtalya gibi bölgelerde bunlar yapılamazken ben bu yıl ülkemde deneme yaparaktan bunu rahatlıkla gözlemledim.  Bu tabi benim gelecek yıllarda yapacağım yatırımlarda yine Silifke bölgesi ağırlıklı olacak. Bu yıl sadece deneme çalışmaydı.  Bunları gelecek yıllarda hiçbir yerde yokken üretmeyi hedefliyoruz.  Alternatif üründü,  maliyetimiz sadece temiz ve titiz bir çalışmadır” dedi.

Ürünün pazara ulaşmasındaki tek dezavantajının taşımacılık olduğunun altını çizen Üretici Yılmaz, “Örneğin İstanbul ve Ankara’ya rahatlıkla ürün gönderemiyoruz.  Ambar bulamıyoruz. Ürünlerimin hepsini Adana’dan bir haftada getirtip götürtmek zorunda kalıyorum” diye konuştu.













Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
alexandru romulus 3 yıl önce

Hi,i am intersted in purchase dried flowers and plants directly from this people.Can you give me theri contact?
[email protected]

banner36