Bu meyveyi bilmeyen çok insan var

Bu meyveyi bilmeyen çok insan var

Bu meyveyi bilmeyen çok insan var

HABER: ATİKE CEYLAN

 

Toroslarda yetişen Sandal Çileği rahmet görüyor

 

Mersin’in Silifke İlçesinde Torosların 1000 rakımı geçen yerlerinde yetişen Sandal Çileği bilenlerin vazgeçemediği bir meyve.

 

 

Genellikle Akdeniz Bölgesinde Torosların makilik alanlarında yetişen bu sandal ağıcının meyvesi, sadece aromasıyla değil, görselliği ile de görenleri büyülüyor.

 

Özellikle Silifke’nin Yeğenli, Şahmur, Ovacık, Çaltıbozkur ve Keşlitürkmenli gibi dağ köylerinde sıkça görülen bu sandal çileği, antiseptik özeliğinden dolayı ilgi görüyor. Bir çok kişinin bilmediği ve tamamen doğal ortamda yetişen bu meyve, sonbahar ayının sonlarında ve kış aylarının başında olgunlaşıyor. Ağaçlarda kırmızı salkım şeklinde kendini gösteren bu meyvenin  halk arasında antiseptik, idrar söktürücü ve müshil olarak kullanılmaktadır ve bilinmektedir.

 Ayrıca yaprakları kanamayı durdurucu, İdrar yolları için antiseptik olarak, yüksek tansiyon ve diyabet gibi konularda da faydalı olduğu bilinmektedir. Geleneksel kullanımının yanında,zengin bir antioksidan(anthocyanin ler, galik asit türevleri ve taninler ), vitamin C, vitamin E ve  karoten içeriğe sahiptir. Bu nedenle sağlığı destekleyen önemli bir besindir.

Günümüzde biyolojik özellikleri ve insan hastalıklarına faydaları konusunda devam eden birçok araştırma bulunmakta olduğu öğrenildi.

 



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36