Her geçen yıl ekimi artan ve çitçinin oldukça memnun olduğu muzda Mersin’in Silifke İlçesinde bu yılın ilk hasadına başlandı.
4 yıl önce ilçede çiftçilerin alternatif ürün arayışına girdiklerini ve kurdukları seralarda muz üretiminden verimli ve kaliteli ürün almaya başladıklarını söyleyen üretici Mehmet Yüceli, Silifke bölgesinde dikimini yaptıkları muzlarda bu yılın ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, “Şuanda 3 serada muz kesimine başladık. İlk hasatta oldukça verimli ve kaliteli 10 ton muz kesimi yaptık. Ürünümüzü şimdilik yurtiçi pazarlarına kilosu 4 ile 5 lira arasında gönderiyoruz” dedi.
Muz meyvesinin bölge iklimine çok uyum sağladığını ve üretici için iyi bir alternatif olduğunu belirten Ziraat Mühendisi Murat Üyüm ise, yetiştirilen muzun ithal muzlara göre daha sağlıklı ve kaliteli olduğunu belirtti.
Üyüm, “Silifke bölgesinde ortalama şu an dönüm tonajı olarak nisan dikimlerinde 5 ton Eylül dikimlerinde yaklaşık 10 ton olarak ürün almaktayız. Yurtdışından gelen muzlara göre aynı aromaya ve daha da yüksek kaliteye sahip. Muzda besleme çok önemli. Bizim kültürümüze yakın bir bitki ve iklimimize çok uygun. İyi bir bakımla, ton ağırlıklarıyla, kolay satımıyla çok rahat işçiliğiyle de üreticiye girdi katan bir ürün. Silifke bölgesinde ortalama bin 500 dönüm serada muz üretimi yapılmakta ve gün geçtikçe artmaktadır. Şuan ki ürettiğimiz muzlar iç piyasaya anca yetiyor. Yurt dışına ihracat yapmıyoruz. Yakın zamanda büyütülen seralarla beraber dış piyasaya da ürün göndermeyi hedefliyoruz” dedi.
Yaklaşık 3 ay sürecek olan hasat dönemi, istihdam açısından bölgede işçilik yapan tarım işçileri içinde yeni bir çalışma alanı kazandırdı. Serada çalışan işçiler, muzun kendileri açısından diğer işlere göre daha basit olduğunu vurgulayarak, “Muz çalışması, işlemesi ve paketlemesi çok basit bir iştir. Biz çalışanlar için yeni bir ekmek kapısı oldu” ifadesini kullandılar.