Dikenlerin İçinde Sağlık Deposu

Dikenlerin İçinde Sağlık Deposu

Dikenlerin İçinde Sağlık Deposu

Doğal olarak da adlandırılan Kapari bitkisinin çiçeği, yaprağı, taze dalı ve meyvesi ekonomik olarak değerlendiriliyor.

HABER; ATİKE CEYLAN KAÇAR

 MS hastalığında kullanılan Kapari, ilaç, kozmetik ve boya sanayinde de en önemli bitkilerden birisi olduğu  ve Evliya Çelebi’nin 400 yıl önce Seyahatnamesinde ‘Gebre’ olarak geçen ve ‘çok faydalı’ bitki dediği Kapari bitkisi, Mersin’in sahil kenarlarında doğal ortamda yetişiyor. Ticari olarak henüz değerlendirilmeyen Kapari, dikenli olması nedeniyle bazı vatandaşlar tarafından şifalı bitki olarak bilinmesi nedeniyle toplanarak turşusu yapılıyor.

Sahil yolu üzerinde  orta refüjlerde  ve makilik yerlerde kendiliğinden yetişen bitki kapari, içinde barındırdığı yoğun aromatik maddeler nedeniyle hoş, kendine özgü kokusu ve tadı olan bir bitki.  Salatalarda, et, balık yemeklerinde, çorbalarda sıklıkla kullanılır.

Kapari bitkisini toplamaya gelen Havva Tuğrul kapari bitkisini çok sevdiğini belirterek dikenlerinin batmasına rağmen kapariden vazgeçemediklerini söyledi.

Tugrul,  Kapari bitkisinin sağlık deposu olduğunu her yemeklerinin yanına salata olarak kullandığını söyledi.

Kapari bitkisinin her yerde yetişmesine rağmen  temiz yerlerden toplamaya çalıştığını bu yüzdende Boğsak mevkii yol üzerinde buldukları  temiz kapari bitkisini topladıklarını söyledi.

Hava Tuğrul ”Kapari  bitkisini toplaması da  yemesi de çok zevklidir. Biz bunun turşusunu yapıyoruz. Oldukça şifalı. Birkaç yıldır bu şekilde toplayıp yiyecek turşumuzu yapıyoruz.” Dedi.

 Kapari bitkisinin meyvelerini toplarken dikenlerine dikkat edilmesi gerektiğini  bu yüzdende toplarken dikenlerin ellere batmaması için ise  dallarını havaya  kaldırılıp toplanması gerektiğini söyledi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36