Göçmen Kuşlar fotoğraf Sergisi

Göçmen Kuşlar fotoğraf Sergisi

Göçmen Kuşlar fotoğraf Sergisi

 Mersin Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonunun desteğiyle çevre ve doğa koruma alanında farkındalık yaratacak etkinlikler düzenlendi.

HABER: ATİKE CEYLAN KAÇAR

Mersin’in Silifke ilçesi Kurtuluş köyü mevkiinde Akdeniz kıyısındaki en önemli deltalardan biri olan Göksu Deltası’nın önemini ve  Avrupa'dan Anadolu'ya göç eden Göçmen Kuşlar hakkında toplantı düzenlendi.

Toplantıya Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu , Doğa Derneği Mersin Bölge Sorumlusu Turan Çetin, Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Yüksel Erkayhan , Mersin Ticaret ve Sanayi Odası personelleri,  Kurtuluş Köyünün muhtarı Hüseyin Aktan ve çok sayıda vatandaş katılmıştır.

Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu "Göksu Deltası'nın Nadide Kuşları", Doğa Derneği Mersin Bölge Sorumlusu Turan Çetin "Göksu Deltası'nın Kadim Göçer Kültürü", Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Yüksel Erkayhan ise "Göksu'da Doğa Koruma"  hakkında konuşmalar yaptılar.

Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu toplantıya gelen vatandaşlara yaşadıkları bölgeye göç eden birçok kuş çeşidinin olduğunu bunların bazılarını görme şansına eriştiğini ama göremediği bir çok kuş çeşitlerinin de olduğunu söyledi. Göksu Deltasına gelen kuş çeşitlerinin  yaşama şekillerinden bahsetti ,bazı kuş çeşitlerinin ise  nesli tükenmekte olduğunu belirtti.

Doğa Derneği Mersin Bölge Sorumlusu Turan Çetin  “Yaban hayatı en iyi bilen Göçerler, yolculuklarını yaparlarken onları Küçük Akbaba takip etmektedir. Bunun nedeni ise dinimize göre ölen hayvan yenmediği için göçerler ölen hayvanlarını bir kenara bırakıyorlar Küçük Akbabada onlardan besleniyor. Biz çevreyi korumak istiyorsak önce göçerleri anlamalıyız. Göçerler bu bölgeye çok mu zarar veriyor, doğaya katkıları nedir bunları anlamaya çalışıyoruz. Bölgemizde üç çeşit akbaba türü vardır. Kızıl Akbaba, Sakallı Akbaba ve nesli tükenmekte olan Küçük Akbaba bulunmaktadır. Bolkar dağlarında vaşak, kurt, çakal, dağ keçisi, boz ayı bukalemun, diken kelebeği gibi türler bulunmaktadır.  Ana konumuz olan Küçük akbabayla bunların ilişkisi ise göçerler küçük akbabayı hedef olarak kullanıp vuruyorlar. Diğer bir sorun ise kurtlar ,çobanlar kurtlar için çevreye zehirli et bırakıyorlar. Kurt eti yiyor kurdu Küçük Akbaba yiyor akbabayı çakal yiyor ve nesilleri tükeniyor. Göksu deltasını anlamak istiyorsak Bolkar dağlarına ve köklerine bakmamız gerekiyor.” Dedi.

Mersin Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Yüksel Erkayhan köylülere çevreyi korumak tarım atıklarını yol kenarlarına dökmemeleri gerektiğini söyledi. Köylüden gelen istek ve önerileri dinleyerek yapacak oldukları çalışmalardan bahsetti.

Ardından Göçmen Kuşların olduğu büyük tuval küçük ressamlar için hazırlandı. Boyalarını alan küçük ressamlar boyamalarını yaparken ellerinin ve üstlerinin boya olmasını önemsemeden yeteneklerini kahkahalar içinde gösterdiler. 

 























 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36