Hereke İpek Halıcılık bu kursta yaşatılıyor

Hereke İpek Halıcılık bu kursta yaşatılıyor

Hereke İpek Halıcılık bu kursta yaşatılıyor

 Mersin’in Silifke ilçesinde  Atatürk El Sanatları Eğitim Merkezinde ipek  halı dokuma kursu açıldı.

HABER: ATİKE CEYLAN KAÇAR

Açılan kursta kadınlar hem meslek öğreniyor hem para kazanıyor. 7.5 ay eğitim alan kursiyerler kursun sonunda ise mesleklerini irca etmek için yetkililerden destek bekliyor.

El Sanatları Eğitim Merkezi  Müdür  yardımcısı Özgür Mecit , halı dokuma kursuna  katılan öğrencilerin  16  ile 55 yaş arasında olduğunu söyledi.

Müdür Yardımcısı Mecit,  Kursun eğitim süresinin 145 iş günü yani 7,5 ay olduğunu belirtirken kursa  katılanlara günlük 30TL ücret  ve genel sağlık sigortası İŞKUR tarafından karşılandığını da söyledi.

 Kursiyerlerin yemek, yol ve kullanılacakları malzemeler devlet tarafından verildiğini söyleyen Özgür Mecit “  İpek halı dokurken 200- 260 ilmek atılmaktadır. Kursiyerler bu sayının dışına çıktığı zaman halının şekli bozulur. Bu yüzden halılara ilmek atılırken çok dikkatli olmaları gerekmektedir. Buraya gelen kursiyerlerimize ipek halı ve normal halı modelleri vererek onlara öğretiyoruz” dedi

Kurs sonrası katılımcılara sertifika verileceğini belirten Müdür  Yardımcısı Mecit; kursta kadın kursiyerlerin kendi ayakları üstlerinde durmaları hedeflendiğini,  aynı zamanda yok olmaya yüz tutmuş kültürü yaşatmak ve gelecek nesillere aktarılmasında yardımcı olacak bireyleri yetiştirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Özgür Mecit kursta yapılan halıların başta ipek halısı olmak üzere malzeme maliyeti çok yüksek olmasına rağmen satış fiyatları oldukça düşük olduğunu bunun nedeni ise Pazar sıkıntısı olduğunu belirtti.  Bir halının yaklaşık 10 bin lira gibi bir fiyata satıldığını, bu ücretinse kursa katılan kadınlar için önemli bir rakam olduğunu da sözlerine ekleyen Müdür Yardımcısı Mecit; “Kursun sonunda kendi açacakları iş yerlerinde hem gelir getirecek hem kültürün nesilden nesile aktarılması sağlanacaktır. Bu nedenle bu kurs çok önemlidir” dedi.

Kursa gelen kadın kursiyerler ise, çok zor bir kurs olduğunu,  ilk günlerde halı dokumada zorlandıklarını ama öğrendikten sonra severek yapmaya devam etiklerini söylediler.

Özgür Mecit ve kursiyerler  yetkililerden kursta üretilen ürünlerin satış pazarlarının kurulmasını ve kendilerine ait yerlerinin açılmasını istediler.





Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36