Silifke’de Kadın Luthiyeler yetişiyor

Silifke’de Kadın Luthiyeler yetişiyor

Silifke’de Kadın Luthiyeler yetişiyor

 “Bir usta Bin usta’ sloganıyla açılan bağlama yapım kursunda kadın Luthiyeler yetiştiriliyor.

Bağlama imalatının ustalarının artması ve unutulmaya yüz tutmuş bu güzel sanatı geleceğe taşımak amacıyla açılan kursa sanata gönül veren kadınlar katıldı. Yoğun talep gören kursta kadınlar bağlama yapımının her aşamasını tek tek inceleyip öğreniyor. Kursun sonunda hepsi birer usta(Luthiye) olacaklar.

Haber: ATİKE CEYLAN KAÇAR

Silifke Atatürk El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü bu projesi ile Türkiye’de bir ilke imza attı.  Açılan bu kurs ile hem kadınlara pozitif ayrımcılık sağlanmış hem de mesleğin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda kadınlara güven sağlanmış. 73 gün sürecek olan kurs haftada 5 gün ve 8 saat. Üstelik her gün için de 30 TL ücret veriliyor. Böylelikle hem meslek öğrenip hem de para kazanıyorlar.

Silifke Atatürk El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Özgür Mecit, “Okulumuz Tarım Orman Bakanlığına bağlı olan 6 okuldan birisidir. Köy enstitüleri kapatıldıktan sonra uygulamaya geçerek, Türkiye geneli unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin yaşatılması ve meslek edindirmek adına kırsalda açılan kurslarla hem meslek sahibi hem el sanatlarını yaşatıyoruz.  Kursiyerleri  ‘Bir usta Bin usta’ projesiyle yetiştirerek kültürümüzün diğer kuşaklara aktarılması yada kendi atölyelerini kurması konusunda ilk adımı atmalarını sağlıyoruz.  Bu konuda İşkur, Halk Eğitim Merkezi ve kurumumuz olarak üçlü protokol yaparak kurs açıyoruz. Şuan açılan kursumuz ise bağlama yapma kursu. Türkiye genelindeki 6 el sanatları merkezleri arasından ilk kez bizim kurumumuzda açılan bağlama kursunun diğer bir diğer özelliği ise ilk kez kadınlar için açılıyor olmasıdır. Kadınların talebi bizleri de mutlu etti. Şuan açılan kursumuz 73 iş günü, günde 8 saat ve haftada 5 gün olarak devam etmekte.  Kursa gelen her kursiyerimize işkur’dan tarafından günlük 30 TL yevmiye almakta. Ulaşımı yine kurumumuz tarafından karşılanıp öğle yemeği imkanı da sunmaktayız.  Yine erkek kursiyerler için ise 16 yaşını doldurmuş ve 25 yaşından gün almamış erkek kursiyerlerimiz yatılı olarak Türkiye’nin her yerinden gelerek kursumuza katılabilirler. Bu kursun sonunda bağlama yapımını öğrenecek olan kursiyerlerimiz gerek hobi olarak gerekse meslek olarak öğrendikleri sanatı devam ettirebilecekler. Yine kursun sonunda aldıkları belgeler ile iş yeri açıp çalıştırmak isterlerse de devletimizin tam istihdama sonsuz destek veriyor. Kırsal Kalkınmadan destekleme kurumundan tutunda Kalkınma Ajansına kadar kendi is yerlerini açtıklarında minimum yüzde 60 hibe desteği sunmaktadır” dedi.

 Luthiye Cihangir Akdemir ise, “Bu kursumuzda bağlama yapmak isteyenlere eğitim veriyoruz.   Türkiye’de El Sanatları Merkezlerinin arasında kadınlara yönelik açılan ilk bağlama yapım kursuna hocalık yapmak öncelikle beni oldukça mutlu ve onure etti. İlk modülümüz erkekler içinde ama ikinci modülümüz kadın kursiyerlere oldu.  Şuana kadar kursiyerlere kalıp yapmayı, üzerine yaprak dilimlemeyi,  onları fırınlamayı ve kalıp yapmayı öğrettim. El becerileri bu konuda çok çok iyi. Bu becerilerini yine ortaya koydular. Ayrıca hiçbir işin erkeğe kadını olmaz, kadında erkekte her işi yapabilir. Kursumuz çok hızlı ilerliyor, her geçen gün yeni şeyler öğrenmeye çalışıyorlar ve oldukça istekliler. Kursun sonunda her birinin bağlama yapabileceğini biliyorum. Bu nedenle  öğrendiklerini pekiştirerek kursumuza devam ediyorum” dedi.

 Kadın kuriyerler ise: ‘Burada bağlama yapım kursu olduğunu dulduk ve çok heyecanlandık.  Bağlama çalma kursunu biliyorduk ama ilk kez yapım kursunun açıldığını duyarak gelip yazıldık ve şuan bir bağlama yapmaya başladık. Çok heyecanlıyız. Bize bu imkanı sağlayan Silifke Atatürk El Sanatları Eğitim Merkezi Müdürlüğüne çok teşekkür ediyoruz. Evde tv izleyerek kaybedeceğimiz zamanı burada değerlendiriyor, hem meslek öğrenip hem para kazanıyoruz” diye konuştular.













Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36