Silifkeli Çiftçiler, Sarp Arazideki Ekinlerini Orakla Biçiyor

Silifkeli Çiftçiler, Sarp Arazideki Ekinlerini Orakla Biçiyor

Silifkeli Çiftçiler, Sarp Arazideki Ekinlerini Orakla Biçiyor

  HABER: ATİKE CEYLAN KAÇAR

 ÖZEL HABER

Gelişen teknoloji tarımsal faaliyetlerde önemli kolaylıklar sağlasa da Mersin'in Silifke ilçesinde bazı çiftçiler, sarp arazilerdeki ekinlerini biçmek için halen ilk tarım aletlerinden olan orak ve ellik kullanıyor.

Arazilerinin dağlık alanlarda ve küçük alanlarda ekili olduğunu belirten çiftçi Halil Eren,  ellerine elliklerini takıp ekin derdiklerini ve buradan deste yaptıkları ekinleri diğer tarlaya götürerek harman ettiklerini söyledi.

Biçerdöverin giremediği arazilere ekili ekinlerini elleriyle biçmeye çalışan çiftçiler, ellerine taktıkları 'ellik' yardımıyla orakla biçiyor.

 Çağın teknoloji çağı o nedenle ekinler biçerdöverle daha kolay olmasına rağmen dağlık kesimlerde kalan yerleri orakla deriyoruz. Aslında zor oluyor ama özlemişiz de diyebiliriz. Geçmiş yıllarda yaklaşık 20 gün ekin dermek için mücadele ederdik şimdi ise biçerdöver 10 dakikada biçiyor ayıklıyor ve sana teslim ediyor. Bu nedenle geçmişimizi de yaşatmış oluyoruz bir nevi. Zaten öyle eskiler kadar çokta ekilmiyor ancak yiyeceğimiz kadar. Bizde komşularımızla yardımlaşaraktan biçiyoruz ekinimizi” dedi.

Eline taktığı ellik yardımıyla orakla ekin biçen çiftçiler,  ellerinin ve parmaklarının kesilmemesi için geçmişte atalarının da kullandığı ellikleri kullanıyorlar.

Çiftçi Halil Eren “ ben eskiden de elle ekin dererdim. İlk zamanlar küçük orakla başladım sonra büyük orağa geçtim. Ama şimdi eldivenli oraklar var. Dağlık yerde biçerdöversiz ekin dermek zor ama para gerekiyor onun için yapmak zorundayız. Yüksek yerlere ekin dermeyi bilen kişilerle yapılması gerekiyor yapılmazsa zaman israfı hem de ekin biçmeyi bilmeyen düzgün yapamaz ekine zarar verir. Ekinleri derdikten sonra patoz yardımıyla çektiriyoruz zor oluyor ama yapıyoruz ” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36