Pembe Prenses Silifke'de

Kanser Tarama Tırı "Pembe Prenses" Silifke’de

Pembe Prenses Silifke'de

Sağlık Bakanlığı tarafından ’Pembe Prenses’ ismi verilen mobil kanser tarama TIR’ı, vatandaşlara kanser taraması yapmak üzere Silifke’ye geldi.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından Silifke’ye gönderilmiş olan “Pembe Prenses” Kanser Tarama Aracı’nda, ücretsiz olarak, kadın ve erkeklerde mide barsak kanseri taramaları yapılıyor.

Konuyla İlgili Silifke İlçe Toplum Sağlığı Merkezi’inden duyuru yapıldı.

Yapılan duyuruda şunlar yer aldı. Kanser; tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde ölüm nedenleri arasında ikinci sırada bulunmaktadır.  Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalmasıyla başlar. Tedavi edilmezse ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme neden olabilir. Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır.

Kanser savaşında toplumsal bilinçlendirme ve farkındalık yaratmak için çalışılırken; en çok erken tanının hayat kurtarıcı olduğuna dikkat çekilmelidir. Kanserin tedavisinden daha önemli nokta kanserden korunma ve erken tanıyı sağlayacak uygulamaların yaygınlaşmasıdır. Erken tanı kanserin tedavisinden çok daha kolay ve ucuzdur.

Erken tanı amacıyla kadınlarda kendi kendine meme muayenesinin öğretilmesi, meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserlerine yönelik tarama programlarının yaygınlaşması önemlidir. İki yılda bir yaptırılacak çok basit ve ekonomik tetkiklerden olan mamografi, beş yılda bir pap smear ve HPV testi ile sırasıyla meme, serviks kanserinin erken tanısı ve kesin tedavisi mümkündür. Yine hem kadınlarda hem erkeklerde periyodik olarak uygulanacak dışkıda gizli kan testi ve endoskopik incelemeler (kolonoskopi) kolon-rektum kanserinin, erken tanısına olanak sağlamaktadır.

 Türkiye Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünce hazırlanan kanser tarama programı çerçevesinde Silifke İlçe Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi tarafından; Türkiye genelinde 2 adet bulunan Kanser Tarama Tırı olan ‘Pembe Prenses’ geçtiğimiz yıl Anıt Meydanında 06.01.2017 ve 03.03.2017 tarihleri arasında halkımıza hizmet vermiştir. 06 Ocak-03 Mart tarihleri arasında 747 kişiye rahim ağzı kanser taraması (HPV), 2060 kişiye meme kanseri taraması (Mamografi), 777 kişiye kolon kanseri taraması (GGK)  yapılmıştır. Toplamda 3584 kanser taraması yapılıp 3420 eğitim verilmiştir.3 Meme CA tespit edilmiştir.

 Bu yıl Pembe Prenses 1 Mart Perşembe günüden itibaren 20 gün boyunca 08:00 ve 18:00 saatleri (öğle arasıda dahil) kesintisiz olarak İlçemiz Anıt Meydanında hizmet verecektir. 30-65 yaş arası kadınlara rahim ağzı kanser taraması, 40-69 yaş arası kadınlara meme kanseri taraması ve 50-70 yaş arası hem kadınlara hem erkeklere kolon kanseri taraması ücretsiz olarak yapılacaktır.



Anahtar Kelimeler:
Pembe Prenses Silifkede
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36