Selam değerli okucularımız...

 

Bu hafta sizlere dolandırıcıların yeni taktiği üzerinde edindiğim bilgileri ve bu konuda mağdur olan vatandaşların şikâyetlerini dile getireceğim.

 

Bildiğiniz gibi sosyal paylaşım siteleri artık herkesin kullandığı global bir ağ haline geldi. Hemen hemen herkesin bir facebook adresi var.

 

Böylesi büyük bir ağın içinde kendilerine büyük fırsatlar oluştuğunu düşünen dolandırıcılar kendilerine âdete bir pazar oluşturarak milyonlarca kişiye ulaşma imkânı da buluyorlar.

 

Evt böyle büyük bir pazarı fırsat bilen dolandırıcıların son taktiği ise piyasada çok değerli olan ve hemen hemen her insanın kullandığı ürünler üzerinde araştırma yaparak,  bu ürünler üzerinde farklı farklı kampanya tanıtımları yapıp, ürünlerin piyasa değerinin 10 kat altında fiyat sunarak satışa sunmalarıdır. Buraya kadar her şey normal ve takdire değer.  Ama iş alışverişe geldiğinde müşteriye garanti, geri iade ve fatura vaadinde bulunup kapıda ödemeli olarak gönderdikleri paketten çıkan sürpriz alıcıları şoke ediyor. Dolandırıcıların kullandığı taktikte kullandıkları ürünlerin bir çoğunluğu Akıllı telefon, tektaş alyans, özel yılbaşı hediyelerinden oluşuyor.

 

Örneğin piyasada şuan popüler olan Galaxy 3 yada 4, Iphone S4 ve S3 gibi satış bayilerinde 1.200 ila 1.500 liradan satışa sunulan telefonları 150 - 199 lira arasında kampanyalı olarak satışa sunuyorlar. Facebook üzerinde satışa sundukları ürünleri almak isteyen kişiler tıkladıkları sayfadaki formu doldurup ürünü satın alma beyanında bulunuyorlar. Bilgileriniz satışı gerçekleştirecek olan kişilerin eline geçer geçmez sizi arıyorlar ve bilgilerin doğru olduğunu ve kapıda ödemeli olarak ürünü sizin onayladığınız adrese kargo ediyorlar.

 

Kargo kapınıza gelince ödemenizi yapıyor ve ürünü teslim alıyorsunuz. Paketi açtığında ise içinden değersiz bir kol saati yada plastik bir bardak çıkıyor. Ya da buna benzer değersiz bir oyuncak telefon çıkıyor. Geri iade, garanti ve fatura garantisi vererek satışı yapan kişileri aradığınızda ise iletişim bağlarını çoktan koparmış oluyorlar. Yani iletişim telefonları ulaşılamıyor durumda ve muhatap olacağınız hiçbir veri bulunmuyor. Ne bir fatura nede bir gönderen firma ya da kişi bilgisi…

 

Dolandırıldığınızı anlıyorsunuz ama iş işten geçiyor. Yapacak hiçbir şey kalmıyor. Çünkü bu kan emici dolandırıcılar verdikleri hiçbir vaadi yerine getirmediği gibi ülkemizde kargo konusunda çok kapısını çaldığımız büyük şirketleri de işledikleri suça ortak ediyorlar.

 

Bu noktada dolandırılan vatandaşlar bir yana bu tür kapıda ödemeli kargoların gönderici bilgileri olmadan nasıl ‘kargo kabulü’ yapılıyor bunu da anlamak mümkün değil. Özellikle sayılı kargo şirketleri ve postane kargo da bu konudaki tüm birimleri aynı şekilde kullanan bu dolandırıcılar müşterilerin şikâyetine rağmen teslim edilen ürünün ücretini hesaplarına aktarıyorlar anlamak mümkün değil.

 

Normal şartlarda bir kargo şirketine gittiğiniz zaman TC bilgileriniz ve cep telefonu bilgileriniz alınmadan kargo gönderemiyor ve teslim alamıyorsunuz.

 

Peki bu dolandırıcılar hiçbir bilgi kaydı bulunmadan nasıl kapıda ödemeli kargo gönderebiliyorlar.?

 

Evet değerli okuyularımız bu gün sizlerle fazlaca kişinin başına gelmiş dolandırılmış insanların sorunu paylaştım. Siz siz olun aman dikkat edin… Çünkü bu ülkede her şey prosedürlere göre ilerlemiyor.

 

İnternet üzerinden satılan ürünleri alırken kesinlikle önceden alışveriş yapmış birine danışın ya da güvendiğiniz bir markanın resmi web sitesinden alışveriş yapınız. Alışverişi kredi kartıyla yapıyorsanız satışın sonunda girdiğiniz rakamsal değerlere dikkat edin. Kazancınız uçup gitmesin. Hernekadar güvendiğiniz bir siteden alışveriş yapmış olsanız bile bazı yanlışların düzelmesi uzun zaman alıyor. Özellikle rakamsal değerlere dikkat edin. Web sitesinde alışverişi tamamlayınca site hata veriyorsa ikinci bir alışverişe kalkışmayın. Bırakın müşteri hizmetleri sizi arasın…

 

İyi Kazançlar…Güvenli Harcamalar Diliyorum.

 

Bu Konu Üzerinde Sıkıntısı Olan Yada Sorusu Olan Varsa Lütfen Yorum Yazınız. Yada Mail Atınız.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.