Gebelerin eğitimi; gebelik döneminin ve doğum sürecinin anne-bebek sağlığı açısından daha güvenli ve güzel geçmesini sağlamak, gebelerin duygusal, bedensel yönden doğuma ve doğum sonrasına bilinçli bir şekilde hazırlamak amacıyla yapıldığı öğrenildi.
Sağlık personelleri anne adaylarının ve bebeğin sağlıklı gelişimi açısından “gebelikte beslenme çok önemlidir. Beslenmeye dikkat edilmediğinde anne adayları sonraki yıllarda da sürecek sağlık sorunları ile karşılaşabilmektedirler” dedi.
Bebeklerde ciddi gelişim sorunları ile de karşılaşılabileceğinin vurgusu yapılırken, “gebelik döneminde beslenmenizi yemek miktarı arttırmadan çeşitli gıdalardan farklı vitamin ve mineral alacak şekilde düzenleyebilirsiniz. Gebelik süresince ideal kilo artışınızın 8 ile 15 kilo arasında olmasına dikkat etmelisiniz. Gebelikte bebeğin gelişiminde temel yapı taşı olan protein, kemik yapımı için gerekli olan demir, mineral ve vitaminlere olan ihtiyaç artar. Artan protein ihtiyacınızı; et, tavuk, balık, süt, yumurta, peynir, yoğurt ve baklagillerden( nohut, fasulye, mercimek ) sağlayabilirsiniz.” Denildi.
Anne adayları için sağlıklı beslenmenin nasıl olacağına değinen sağlık personelleri:
“Artan kalsiyum ihtiyacı için normal beslenmeye ilaveten her gün 1 bardak süt / yoğurt yada 2 su bardağı ayran yada 2-3 kibrit kutusu kadar peynir yada 2-3 kaşık lor peyniri almanız yeterli olacaktır diyen sağlık personelleri “artan demir ihtiyacınızı et, sakatat, ıspanak, pekmez, kuru meyve gibi gıdalardan karşılayabilirsiniz. Gebe olduğunuzdan şüpheleniyorsanız veya biliyorsanız doktora danışmadan hiçbir ilaç kullanmayınız.” Dedi.
Ayrıca doğum ile ilgili de detaylı anlatım yapan personeller şunları söyledi
“Genelde 40. haftaya kadar hamile kalınır. Fakat 38. haftaya girildikten sonra doğumu bekleme zamanı gelmiş demektir. Doğum zamanı gelene kadar bebeğimiz kapalı bir fanusun içerisinde yaşamını sürdürmektedir. Bu kapalı fanusun bir çıkış noktası tabii ki de var. Çıkış noktasında da nişan dediğimiz kanlı sümüksü bir yapı bulunmaktadır. Eğer bu kitle aşağı düştüyse doğumun ilk adımı başlamış olur. Nişan geldikten sonra 24-48 saat içerisinde doğum gerçekleşir. Yani nişan geldi, kasılmanız var ve hastaneye gittiniz diyelim, hemen doğuracaksınız diye bir kural yoktur. Kasılmanın durumuna göre saatlerce beklemeniz gerekebilir. Suların gelmesi veya belden kasıklara doğru yayılan kasılma doğumun başladığının diğer belirtileridir. Suların gelmesi durumunda hemen hastaneye gidilmesi gerekir. Sezaryen; bebeğin, anne karnının ve rahmin alt kesiminin kesilmesi suretiyle doğurtulmasıdır. Bu nedenle sezaryen bir doğum şekli değil, ameliyattır. Sezaryen ameliyatının kararı anne ya da bebekte görülen herhangi bir sağlık problemi nedeniyle kadın doğum uzmanı tarafından verilir.”