Yakında herkes kullanabilecek

ABD’li araştırmacılar bitkilerdeki hastalık veya besin eksikliği gibi stres kaynaklarını akıllı telefonlarla tespit edebilecek yeni bir sistem geliştirdi.

Yakında herkes kullanabilecek

ABD’nin Iowa Eyalet Üniversitesi’nde farklı disiplinlerden bilim insanlarının bir araya gelerek yürüttükleri çalışmalar sonucunda artık bir akıllı telefona sahip olan herkes yetiştirdiği ürünleri, bitki ıslahçılarının ve bilim insanlarının gözüyle görebilecek.

Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlanan araştırmanın bulguları, yapay zekanın soya bitkisindeki stres tiplerini teşhis edebildiğini ortaya koyuyor.

Araştırma grubu, soya fasulyesinin yapraklarında bulunan hastalık, besin eksikliği gibi 8 tipik stres kaynağıyla ilgili izleri saptaması amacıyla otomatikleştirilmiş bir sistem geliştirdi. Bu disiplinlerarası çalışmanın sonucunda ortaya, soya fasulyesinin dijital ortamdaki görüntülerini analiz ederek teşhis koyma ve yapraklarda bulunan stres seviyesini ölçme yetisine sahip bir aplikasyon ortaya çıktı.

Şu anda sadece akademik camianın kullanımına açık olan aplikasyonun, kısa süre içerisinde herkesin kullanımına açılması planlanıyor. Böylelikle üreticiler için geleneksel teşhis yöntemlerine göre daha zahmetsiz ve daha etkili bir teşhis süreci sağlanabileceği düşünülüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36