Barut, "Muhtarlığı hizmet aşkıyla yapıyorum"

Muhtarlığı içinde hizmet aşkı olan yapabilir

Barut, "Muhtarlığı hizmet aşkıyla yapıyorum"

 4 yıl önce kendi köyüne muhtar olarak seçilen Senir Muhtarı Hasan Barut, o zaman köy şuanda mahallesine hizmet etme telaşı içinde.

 Muhtarlığının birinci yılında değişen bütün şehir yasasına ayak uydurmakta zorlandığını samimi bir şekilde ifade eden Muhtar Barut, acemiliği attıktan sonra devlet kurum ve kuruluşlarla iletişimini güçlendirip hizmetlerin mahallesine gelmesi konusunda köprü görevini başarılı bir şekilde yürütmeye başladığını söyledi.

Bugün sizlere Silifke ilçesine 55 kilometre mesafede olan orman köyü konumunda olan Senir Köyünü muhtarı Hasan Barut’un yorumuyla anlatacağız.

 4 yıl öncesine kadar öncelikle geçim kaynağı hayvancılık olan mahalle halkının Antep fıstığı ve incir yetiştiriciliği konusunda da kendini kanıtladığını ve her geçen yıl topraklarını daha verimli kullanmaya başladıklarını söyleyen muhtar Barut, yolunun,  içme ve sulama suyu, düğün salonu gibi sorunlarının kalmayana kadar mahallesine hizmet etmek istediğini ve bu konuda çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

 Sayın muhtarım sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Adım Hasan Barut 4 yıldır Senir Mahallesi Muhtarlığı görevini yürütüyorum.

41 yaşında evli ve 3 çocuk babasıyım.  Muhtarlık haricinde mahallemdeki bir çok insan gibi bende çiftçilik yapıyorum. Aynı zamanda da bir büfem var onu çalıştırıyorum.

Muhtar olmaya nasıl karar verdiniz?

Muhtar olmayı aslında seçimden bir yıl önce kafama koymuştum. Yapabilir miyim?  Yapamaz mıyım?  diye düşünceler içine girmiştim ve  son seçimde muhtar adayı olarak seçime girdim ve vatandaşların desteğiyle kazandım. İlk defa muhtarlık yapmanın heyecanı vardı elbette bazı konularda acemi kalmadık değil. Göreve gelince ne yapacağımızı ve nasıl yol çizeceğimizi bilemedim, birde yeni bütün şehir yasasını da bilmeyince ilk yılımız hazırlık aşamasında geçti. Ama şunun bilincindeydim sonunda muhtar oldum ve kısa zamanda kendimi toparlayıp konulara hakim olmayı da başardım.

2. yılda tabi daha da muhtarın görevlerini ve görevlerinin kapsamlarını öğrenince işimi daha iyi yapabildim. Bakanlar, belediye başkanları ve bölge yönetim idareleriyle yaptığımız istişare toplantılarında bize bilgi sağladığından yola çıkarak hemen görev çalışmalarıma başladım.

Sizce bir muhtar nasıl olmalıdır?

Muhtarlık bir yetki makamı olduğu kadar bir sorumluluk makamıdır. Hem kanuni ve hem de vicdani bir sorumluluk merciidir. Mahallede başı sıkışanların sığındığı ve kimsesizlerin barınağıdır. Muhtar aynı zamanda, misafirlerin en iyi şekilde ağırlandığı ve demli çayı ocaktan inmeyen konuksever babasıdır. Sonuç olarak Muhtar demek bir ülkeyi oluşturan yerleşim birimlerinin en küçük ölçeklisi olabilir ama temel taşı olan bir birim olma ehemmiyetine sahip bir yerleşim birimi olduğu daima göz önünde bulundurulmalıdır. Kısacası vatandaş ile mülki ve idari amirler arasındaki en sağlam köprüdür Muhtar.

 Mahallenizde şuana kadar yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Mahallemize ilk olarak Kargıcak-Senir Mahallesi arası yolumuzun kaplama çalışmasını bitirdik.  Daha sonra MESKİ Müdürlüğünün desteğiyle içme suyu arama çalışması yaparak sondaj vuruldu. Şuan mahallemizin içme suyu sorunumuz kısmen çözüldü fakat bazı yerlerimizde hala içme suyu sorunumuz devam ediyor. Köyümüzün büyük sorunu olan ve acilen giderilmesi gereken içme suyuydu. Onda azımsanmayacak bir yol aldık. Şuanda sulama suyu sorunumuz var. Onun içinde girişimlerimiz var ve takibindeyiz. Bunun yanı sıra yollarımızın sıcak asfalt olması gerekmektedir.  Buna yönelik çalışmalarımız ilgili belediyelerce devam etmektedir.

-Hizmette hedefiniz nedir?

Benim mahalleme öncelikli hedefim olmazsa olmazım yol ve su sıkıntımızı gidermekti. Yol sıkıntı giderdik. Sulama suyu içinde sondaj çalışması yaparak sulama suyumuzu çıkardık.  Kısmen de olsa sulama problemini ortadan kaldırdık ve sulama kooperatif kurduk.  Hedeflerimin arasında olan eksiklerimizden birisi de gençlerimize hizmettir. Gençler için futbol sahası yapılmasını sağlayacağız. Yine mahallemizde düğün salonumuza yönelik projelerimiz var.  Bu projeleri kısa zamanda tamamlayarak mahallemizi daha iyi yaşanılabilir bir hale gelmesini sağlamak ve modern ve teknolojik yerleşik hayattan uzak kalmamak için bunları tamamlamak istiyorum.

Mahallenin öncelikli geçim kaynağı nedir?

Mahallemiz geçmiş yıllarda Silifke genelinde Yörük kültürüne uygun küçük ve büyük baş hayvancılıkla geçimini sağlayan yer olarak bilinirdi.

Ama son yıllarda tarımda bir atak yaptık ve Antep fıtığına rakip olacak Antep fıstığının bölgemizde dikimini yaygınlaştırdık. Özellikle bizim mahallemizde ve bize yakın olan yerlerde bu ürün yetiştiriciliği her geçen yıl artmakta. Küçükbaş ve büyük baş hayvancılı popülasyonu yerini tarıma bıraktı. Şuanda mahalle halkı olarak Antep fıstığında yılda 300 dönüm araziden yaklaşık 200-300 ton hasat yapıyoruz. Bu ürünler yurdumuzun çeşitli bölgelerine gönderilerek üreticimize katkı sağlıyor. Fakat burada da bir sorun oluştu.  Üreticiye büyük katkısı olmasından dolayı üretici hasat yaptığı ürünü depolama ve satma konusunda yeterli tesise sahip değil. Biz üreticiler olarak bu konularda çoğu zaman sıkıntılar yaşıyoruz. Buna yönelik bir tesis yapılırsa hem üreticimiz hem de pazarlama noktasında tüccarların üreticiyle bir araya geleceği ortam oluşur.

Bu negatif olan bazı durumlardan da korunmasını sağlar. Şöyle ki; üretici hasat ettiği ürünü alıcı olarak bir tüccarla direk bağlantı kuramadığından aradaki değnekçi yani simsarlara muhatap olmak zorunda kalıyor. Bu kişiler belirlediği fiyattan kafalarına göre alım yapıyorlar. Çoğu zamanda dolandırılan çiftçimiz oluyor. Bunu ortadan kaldırmak için bu çalışmayı yapmak istiyoruz.

Öte yandan zeytin üretimi de çok yaygınlaştı. Bu konuda yakın tarihte mahallemizde içinde de olmak şartıyla 14 köyde zeytin budaması ve yetiştiriciliği konusunda Silifke İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce eğitimler aldık.  Silifke Kaymakamımız Şevket Cinbir’in katılımıyla da mahallemizde belge töreni yaptık. Kaymakam ve mahalle halkı samimi bir ortamda sohbet etme şansı yakaladı. Bu konuda bizleri onurlandıran Sayın Kaymakamımız Şevket Cinbir’e teşekkür ediyorum.

Muhtarlık zor bir meslek mi? 

Bildiğiniz gibi geçmiş dönemlerde muhtarlık olcukça zor imkanlarla yürüyordu. Bazı durumlarda kendimizden fedakarlık yapmak zorunda kalıyorduk. Fakat son yasayla değişen durumlar, devletin muhtarla gösterdiği yakınlıkla konumuzun biraz daha iyileştirildi. Bu durum bizim görev motivasyonumuza oldukça katkı sağladığını söyleyebilirim. Şuan da bağlı bulunduğunuz ilçemizde ve ilimizdeki bütün resmi kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla istişareli bir şekilde çalışmalar devam etmekte. 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Muhtarlık görevimde 4. yılıma girdim. Bugüne kadar yaptığım çalışmalardan bireysel olarak şahsen memnun olduğum gibi mahalle halkının da oldukça olumlu cümleleriyle karşılaşıyorum. Muhtarlık konusunda çalışmalarımızın devam etmesi ve eksik olan çalışmalarımızın tamamlanması için önümüzdeki dönemde yine aday olmayı istiyorum ve bu konuda çalışmalarım başlamıştır. Mahalle halkımıza hizmetin en iyisini mahallemize getirmek için söz verirken, yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatı olacaktır diyorum.

Ayrıca söylemeden geçemeyeceğim,  2016 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın Muhtarlara verdiği toplantıya katıldım. Orada muhtarlara verdiği değeri bizzat şahit oldum. Bu konuda sayın Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyorum.

Yine sizin aracılığınız ile Mahalle aralarında parke taşı döşemesi için Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut’a, yapılan yol çalışması için Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a mahalle aralarında elektrik hatlarının yenilenmesi çalışması için AK Parti Silifke İlçe Başkanı Mustafa Çetin’e teşekkür ederim.  Sizlerde bu satırları bana ayırdığınız için Akdeniz Güneşi ekibine çok teşekkür ederim.

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36