Balık çiftlikleri ile ilgili çalışmalar devam ediyor.
HABER: ATİKE CEYLAN
Kılıç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkanı İhsan Bozan ile Kılıç Deniz İşletmeleri Proje Gemi Liman Lojistik Bölümü Müdürü Melih Geçgil, gazetemizi ziyaret ederek balık çiftlikleri ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Atike Ceylan Kaçar’a son zamanlarda kamuoyunda balık çiftliklerinin yapımının durdurulduğu ile ilgili çıkan haberlerin asılsız olduğunu ve bu konu
Su ürünleri olarak Türkiye’de sektörlerin arasında en hızlı büyüyen sektör olduğunu ve gerek Türkiye gerekse bölge ekonomisine katacak oldukları katkının küçümsenmeyecek kadar büyük olduğunu belirten Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkanı İhsan Bozan, “Bakanımız Sayın Lütfi Elvan beyde, bir televizyon kanalında, olayın incelenmesini uzman danışmanlarından rapor talep etti. Turizme ve çevreye zararının olup olmadığı hakkında bir inceleme başlattıklarını, eğer bir zararı yoksa denizlerimizin yatırıma açık olduğunu vurguladı. Bir ülkenin kalkınma bakanında da yatırımların desteklenmesi yönünde açıklaması yapması doğal bir süreçtir. Bizleri zaten başından bu yana yasal anlamda gerek çevreyi gerekse turizmi etkileyecek bir yanımız yok. Bu konuyla ilgili herkes açığız. Bazı vatandaşların çevreyi kirleteceğimiz ve kıyıya yakınlığımız konusunda endişeleri var. Şuanda Taşucu Dana adası açıklarında balık çiftlikleri kuruldu. Merak eden ve endişe eden vatandaşlarımız keşif talebi doğrultusunda gerek çiftliğin gerekse kıyı yakınlığının keşfi için geziler düzenlemeye talibiz” dedi.
100 MİLYON EUROLUK YATIRIM YAPACAĞIZ
Başkan Bozan, “Sürdürebilir üretim nasıl yapılı onu değerlendirmek gerekir. Geçtiğimiz günlerde Silifke Kaymakamız bizleri çevrecilerle bir araya getirdi ve merak edilen konuların masaya yatırılmasını sağladı. Merak eden zararlı bir yatırım olduğunu düşünenlere projemizi, üretimimiz, faydalarını ve zararlarını açıklayacağımız her türlü ortama biz hazırız. Fakat elinde bilimsel bir kanıtı bile olmayan sadece varsayımlara dayanan açıklamalar bizleri üzmektedir. Bizim bölgede olan yatırımlarımızda bir aksama yoktur. Şuan işleyip devam etmektedir. Sadece Silifke Belediyesi tarafından önce izin verilen Akdere de ki depolama tesisi ile ilgili iznin geri çekilmesi ile ilgili yasal süreç başlatılmıştır. Bunun haricinde bir duraklama yoktur.
3 BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM
Bugün bu bölgede kuracağımız 4 balık çiftçiliğinin 45 bin ton üretim kapasitesi var. Bunun alt yapı yatırımı 45 milyon euro. Bu yalnızca deniz yatırımı. Bunun karada fabrikaları eklenince 25-30 milyon daha ek gerekir. Yani bölgeye 100 milyon euro yatırım yapıyoruz. Bu durumun
Ülkemize katkısı 250 milyon euro civarında olacaktır. Tamamen bölgedeki insanları istihdam ederek 3 bin 500 kişiye ekmek kapısı olacağız.
Biz bu sektörü yeni girmiş işi yeni öğrenen ve bilmeyen bir firma değil 1989 yılından bu yana yani 28 yıllık bir tecrübeyle burada yatırım yapacağız. Bodrum’da çiftlikler kapatıldı diye bir dedikodu çıktı tamamen aslı olmayan bir söylemdir. Bodrum’da İzmir’de ve Aydın’da çiftlikler işlettik.
Şuan Bodrum’da 115 bin ton üretim yapıyoruz. Bunun sadece 90 bin tonu körfez içinde. Bodrum’da yıllık ekonomi katkısı 600 milyon eoru. Yani gerek bölgeye gerek Türkiye ekonomisine katkımız büyüktür. Bakın bizleri diğer sektörlere benzetmeyin lütfen. Biz canlı üretiyoruz. Akuakültür sektörünün burada gelişmesi bölgemizin kazanması demektir” dedi.
Mersin'de kurulması planlanan balık çiftliklerine yönelik eleştirilere de yanıt veren Bakan Lütfi Elvan, şu ifadeleri kullandı: "Öncelikle şunu ifade edeyim; bu balık çiftlikleri konusu gündeme geldiği günden bugüne kadar ne Tarım Bakanlığımız tarafından ne de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından herhangi yeni bir izin verilmemiştir. 'Efendim Muğla'daki balık çiftliklerini kaldırıyorlar Mersin'e getiriyorlar' hikayesi tamamen yalan ve çarpıtmadır. Bunu kim söylüyorsa gelsin ispat etsin. Ama şu olabilir, Muğla'daki bir balık çiftliği işletmesi burası için müracaat etmiş olabilir. Turizmimizi olumsuz etkileyecek herhangi bir yatırıma, çevremizi olumsuz etkileyecek herhangi bir yatırıma kesinlikle izin vermeyiz. Bunu böyle bilelim. Ama turizmimize herhangi bir zararı söz konusu değilse, çevreye herhangi bir zararı söz konusu değilse, ekonomimize katkı sağlayacaksa, işte denizimiz burada. Ekonomimize gerçek anlamda istihdama katkı sağlayacak bir şey ise o zaman insanlar gözünü kapatarak, 'hayır arkadaş ben her şeye karşıyım' anlayışı içinde olmamalıdır. Burada olması gereken şudur, çevreye ve turizme zararı var mıdır? Bunlara bakmak lazım. Eğer yoksa bunlar, zararı olmayacak alanlarda giderler balık çiftliklerini kurabilirler. Ülke ekonomisine de önemli bir katkıdır. Ama burada bu meseleyi bilmeden, detayını araştırmadan, sadece muhalefet etmek amacına yönelik yapılan açıklamaları çok doğru bulmuyorum. Bunlar samimi yaklaşımlar değil”.