BÜYÜKŞEHİR, ERDEMLİ’DE DÜZENSİZ DEPOLAMAYI TARİHE GÖMÜYOR

BÜYÜKŞEHİR, ERDEMLİ’DE DÜZENSİZ DEPOLAMAYI TARİHE GÖMÜYOR

BÜYÜKŞEHİR, ERDEMLİ’DE DÜZENSİZ DEPOLAMAYI TARİHE GÖMÜYOR

Son dönemde hayata geçirdiği çalışmalar ile birçok alanda kentin farklı bölgelerinde yaşayan vatandaşların takdirini kazanan Mersin Büyükşehir Belediyesi, kentin en gözde ilçelerinden olan Erdemli’dede kuracağı “Katı Atık Transfer İstasyonu” ile yine bir ilke imza atmaya hazırlanıyor.

Hem deniz hem de yayla kültürüyle yıldan yıla büyüyen, 2015 yılı verilerine göre nüfusu 134 bin 114’e ulaşan ve bu nüfusu yaz ayları ile birlikte 400 bini aşan Erdemli’de, atık miktarındaki artışın getirdiği sorunlara dayanarak atık yönetiminin çağdaş anlayışa göre yapılmasının zorunluluğuna inanan Mersin Büyükşehir Belediyesi, ilçenin atıklarının depolanmasında bugüne kadar kullanılan vahşi depolama uygulamasının tamamen geride bırakılması konusunda gerekli adımları atıyor.

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Büyükşehir Belediyesi olarak Mersin’in modern atık yönetim sistemine kavuşmasına yönelik çalışmaların devam ettiğine dikkat çekerken,“Erdemli, Mersinimizin en önemli bölgelerinden birisi ve gerek deniz gerek ise yayla turizmi konusunda şehrimizin en uğrak noktaları arasında yer alıyor. İlçemizden çıkan katı atıkların bugüne kadar düzensiz şekilde depolanması ilçemizin güzelliklerini de düşündüğümüzde oldukça sıkıntılı bir durum ve çevre facialarına da davetiye çıkarıyor. Geçmişimiz bunun yaşanmış örnekleri ile dolu. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak çevrecilik konusunda bugüne kadar birçok ödüle layık görüldük. Gerçekleştirmekle yükümlü olduğumuz birçok hizmet gibi Erdemli’nin katı atık sorununu çözmek de boynumuzun borcu. Limonlu bölgesinde yapımına devam ettiğimiz ve en kısa zamanda faaliyete geçireceğimiz Katı Atık Aktarma İstasyonu ile Erdemli’de başka bir devir başlayacak” dedi.

Katı atıkların bertarafının yürürlükte bulunan mevzuatlar çerçevesinde atık yönetimi tekniğine uygun bir biçimde yapılmamasının yakın gelecekte birçok olumsuzluğa yol açacağının bilinciyle hareket eden Mersin Büyükşehir Belediyesi, katı atıkların önümüzdeki yıllar için önemli bir çevre sorununa yol açmaması için titizlikle çalışıyor.

Katı Atık Aktarma İstasyonu ile katı atıkların bir taşıma aracından diğer bir taşıma aracına taşınarak katı atık zincirinin lojistiğini daha verimli kılmak amaçlanırken, çoğunlukla küçük araçlar ve az sayıda işçi ile gerçekleştirilen bu hizmet yüksek bir maliyeti de beraberinde getiriyor.

Bu durumdan hareket ile Erdemli ilçesi Limonlu Mahallesi Esenpınar yolu üzerinde 32.589.367 m2’lik orman arazisine kurulması planlanan, ön izni alınmakla beraber kesin izin çalışmalarının devam ettiği istasyon proje sahasında; Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı bünyesinde idari bina, rampa, bunker, kantar, araç yıkama ünitesi, yıkama ve kullanım suyu toplama havuzu olmak üzere altı farklı ünitenin yer alması planlanırken, alan çevresindeki 15.000 m2’lik bölge ağaçlandırılarak doğaya kazandırılacak.

Daha önce on yılı aşkın süredir Limonlu ve Erdemli Belediyeleri tarafından düzensiz(vahşi) katı atık depolama alanı olarak kullanılan arazi, yangın, koku ve görüntü kirliliğini sebebiyle rehabilite edilerek, yapımına karar verilen Katı Atık Aktarma İstasyonu’nun tamamlanmasıyla beraber Erdemli’nin 71 mahallesine hitap edecek ve bununla birlikte ilçe genelinde faaliyet gösteren 3 vahşi depolama tesisi de kapatıldıktan sonra rehabilite edilerek vatandaşların hizmetine sunulacak.

Arazisi Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı teknik ekipleri tarafından iklim verileri, rüzgar, sıcaklık, deprem durumu, yağış, bölgenin jeomorfolojik ve topoğrafik yapısı dikkate alınarak seçilen ve Mersin Valiliği tarafından oluşturulan Mahalli Çevre Kurulu’ndan da olumlu karar alınarak yapımına başlanan tesisin önümüzdeki aylarda faaliyete geçmesi bekleniyor.

 

 

 



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36