Büyükşehir’le çile sona eriyor

Büyükşehir’le çile sona eriyor

Büyükşehir’le çile sona eriyor

 Mersinli yörüklerin ‘Yörük Ağası’ olarak andığı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin ile Antalya il sınırında kalan Kaşpazarı yol yapımı sözünü yerine getirdi. 2 bin 200 rakımda yörük kültürünün ebediyete kadar devam etmesi için yol yapımına başlayan Büyükşehir Belediyesi sayesinde bu sezon yörükleri çilesiz bir yolculuk bekliyor.

Başkan Kocamaz ile devlet eli değdi

Mersin Anamur ve Antalya Gazipaşa ilçesinin ortaklaşa kullandığı, 1990 yılından beri kendisine dokunacak devlet elini bekleyen Kaşpazarı Yaylası, Mersin Büyükşehir Belediyesi sayesinde 28 yıllık yol hasretine son verdi.

Yılın belli zamanlarında Anamur’un Kaşpazarı Yaylası’na göç eden ve geneli hayvancılıkla uğraşan Yörükler, Büyükşehir Belediyesi tarafından kış aylarında altyapısı tamamlanan, şimdi de üst yapımına başlanan yol ile bu sezona sorunsuz bir göç ile başlayacak.

Binlerce Yörüğün göç ettiği ve Mersin ile Antalya’nın 40’a yakın mahallesi tarafından yayla olarak kullanılan grup yolunda kısa sürede tamamlanacak yol çalışması ile yıllardır süren çile de sona erecek.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Arkadaşlar! Gidip, Toros Dağları'na bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez” sözlerinden ilhamla Yörük kültürünün devam edebilmesi için çalışmalarını aralıksız olarak sürdüren Büyükşehir Belediyesi, Muhtarlık İşleri Dairesi’ne bağlı Anamur Koordinasyon Şube Müdürlüğü koordinesinde Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı ekipleri, 450 metre rakımdan 2 bin 200 metre rakıma kadar toplamda 21 kilometrelik yolda yağmur suları ve taşkınları kontrol altına alarak tamamlanacak yol ile yörük çadırlarında sonsuza kadar tütecek dumana imzasını atacak.

28 yıl aradan sonra yeniden devlet eli dokunan yol yeniden yapılacak ve 700 adet büz ile olası doğal afetlerin önüne geçilecek, yol genişletilip, şarampoller açılarak güvenli bir yolculuğa olanak sağlanacak.

“Gazipaşa’dan bile teşekküre geldiler”

Mersin kadar Antalya için de büyük önem taşıyan yol için Antalya’nın Gazipaşa İlçesi’nden muhtarların teşekküre geldiğini anlatan Kızılaliler Mahalle Muhtarı ve Çilek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Sarı, “Şu anki bulunduğumuz yer Kaşpazarı Yaylası, Toroslar’ın zirvesi. Antalya-Mersin il sınırındayız. Mevcut yol 1990 yıllarında açılmış ama başka hizmet görmemiş bir yoldu. Bugün Burhanettin Kocamaz başkanımız sayesinde gerekli hizmet yapılıyor. Cumhuriyet tarihinde ilk defa böyle bir çalışma yapılıyor. Yol açmak kolay ama sonra oraya yapılacak işlemler çok zor. Şu anda Anamur’dan 20 civarında mahalle, bir o kadar da Antalya Gazipaşa Mahallesi kullanıyor. Gazipaşa’dan muhtarlar gelip Burhanettin başkanımıza teşekkürlerini ilettiler. Her iki ile birden hizmet vermek her babayiğidin hakkı değildir. Sayın başkanımızdan Allah razı olsun. Konuşmasında söz vermişti ve yörüklerin mağduriyeti giderilecek demişti. Sözünü de tuttu. Çok teşekkür ederiz” sözleriyle yolun önemine işaret etti.

“Yörük Ağası’nı Orta Toroslar’dan kutluyoruz”

Verilen hizmetin siaset üstü bir çalışma olduğuna dikkat çeken Anamurlu Hasan Erdem de “Eski bir solcu olarak, eski bir devrimci olarak Burhanettin Kocamaz’a oy verdik. Bugün de Kocamaz’cıyız, yarın da Kocamaz’cıyız. Orta Toroslar’a getirdiği hizmetlerden dolayı kendisini ve ekiplerini kutluyorum. Bu yola 29 sene önce Rüştü Kazım Yücelen’in eli değmişti, o günden beri de devlet etli değmedi. Şimdi Burhanettin Kocamaz başkanımın sayesinde devlet geldi. Yörük ağasını Orta Toroslar’dan kutluyorum” dedi.

Anamur Karaağa Mahalle Muhtarı Ali Yağmur da “Biz burada doğduk. Başkanımız bizi bu rezillikten kurtardı. Onun sayesinde adam gibi yaşıyoruz. Burhanettin başkanımıza güveniyoruz ve kendisine her türlü desteği vereceğiz” sözü verirken, Ören Mahalle Muhtarı Mehmet Uysal Şahin ise “Yaklaşık 55 kilometre zirvede yörükler diyarındayız. Sayın başkanımıza yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür ederiz. Bu hizmetlerden dolayı 2019’da da başkanımın yanındayız. Ören’den misafir olarak geldim. Ören’den bizim yörüklerimiz çıkıyor bu yaylaya. Sayın başkanımıza yörüklerimizin adına teşekkür ederiz. Yolu açık olsun” sözleriyle Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a teşekkürlerini iletti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36