Çocuklar Afetler Hakkında Bilgilendiriliyor

Çocuklar Afetler Hakkında Bilgilendiriliyor

Çocuklar Afetler Hakkında Bilgilendiriliyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk ve ortaokul düzeyindeki çocuklara “Afet ve Çocuk Ajandası” dağıtılıyor. Büyükşehir Belediyesi sayesinde çocukların afetler ve afetlerden korunma konusunda bilgilenebilecekleri, önemli notlar tutabilecekleri birer ajandaları oluyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, çocukları afetler konusunda bilinçlendirmek amacıyla özel olarak hazırladığı ve 10 bin adet basımını yaptırdığı ajandanın Mersin merkez ve kırsaldaki okullara dağıtımını gerçekleştiriyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından özel olarak hazırlanan ve öğrencilere dağıtılan ‘Afet ve Çocuk Ajandası’nda, çocukları afet ve afetlerden korunma yolları konusunda bilinçlendirmeye yönelik geniş ve önemli bilgiler yer alıyor.

Çocuklara ders kitabı niteliğinde ajanda

Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanarak bastırılan ‘Afet ve Çocuk Ajandası’ bir taraftan ajanda özelliği taşırken bir taraftan da doğal afetler ile ilgili önemli bilgi ve mesajlar içeriyor. Yaprağın bir sayfasında not yazma bölümü, diğer tarafında ise eğitici ve öğretici bilgilerin yer aldığı ajanda; gerek içerdiği bilgiler ve gerekse çizgisel tasarımları ile adeta bir ders kitabı niteliğinde.

İlkokul ve ortaokul öğrencileri seviyesinde özel tasarımlı renkli olarak hazırlanan ajanda içerisinde acil telefon numaraları, takvim, deprem anında güvende kalmak için neler yapılması gerektiği, afet ve türleri, doğa olayları, afet öncesi hazırlık, aile afet acil durum planı, depremin ne olduğu, bir deprem anında güvende kalmak için neler yapılması gerektiği, deprem güvenliği, heyelan ve sel anında yapılması gerekenler, iyi bir yangın kaçış planının yapıl olması gerektiği gibi bilgiler yer alıyor.

İnsanlara zarar veren, can ve mal kayıplarına yol açan afetlerin kısa zamanda meydana gelen ve insanlar tarafından engellenemeyen olaylar olduğunun anlatıldığı ajanda da aynı zamanda, küçük tedbirlerin can kurtarıcı özelikleri ve afetlerin basit tedbirlerle nasıl felakete neden olmalarının önlenebileceği aktarılıyor.

Türkiye’nin jeolojik, topografik ve meteorolojik koşulların olumsuzluğu nedeniyle sık sık deprem, heyelan, çığ, sel, don, kaya düşmesi gibi büyük afetlerle karşı karşıya kalabildiğinin bilgilerinin yer aldığı ajanda,  ülkemizde yaşanan afetler dolaysıyla çocuklarda afet bilinci eğitimini yaygınlaştırmak amacıyla bastırıldı.

Ajanda ile çocukalrın afetlere karşı bilinçli davranmaları hedeflenirken, ölüm, yaralanma ve maddi kayıpları en aza indirmenin mümkün olduğu da aktarılıyor. Ajanda da ayrıca bir afet anında ilk yapılması gereken şeyin paniğe kapılmamak olduğu anlatılırken, telaş yapmanın yanlışlığı vurgulanıyor. Evde, okulda, çarşıda, bir alışveriş merkezinde, sokakta, metroda, araç içerisinde, deprem anında neler yapılması gerektiği anlatılırken bu bilgiler sayesinde çocukların olası bir afet anında uygulayarak hem kendilerini hem de çevrelerini nasıl koruyabilecekleri belirtiliyor.

Gülnar Kuskan Ortaokulu Rehberlik Öğretmeni Servet Şahin de ajandanı çocuklara dağıtılmasının gayet olumlu bir çalışma olduğunu ifade ederek, “Afet ve Çocuk Ajandası’nın öğrencilerimizde trafik kazaları, deprem, sel, yangın hakkında önemli farkındalık yaratacağını düşünüyorum. Bu konuyla ilgili zaten okulumuzda rehber öğretmen olarak bilgiler vermiştik. Ancak böyle bir el kitabının hazırlanması, onların trafik kazaları, sel, deprem, yangın, travma sonrasındaki yaşadıkları stres bozukluklarını nasıl önleyeceklerini, hayatlarını nasıl daha normale çevirecekleri konusunda bilgilenmeleri açısından gayet olumlu bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Bunun aslında önleyici bir rehberlik çalışması olduğu, Türkiye bir deprem bölgesinde yer aldığı  için  bunları önleyici bir çalışma olarak farkındalık yaratmak açısından gayet olumlu bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Emeği geçenlere teşekkür ederiz” dedi.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36