Doğadaki sağlık deposu bitki ‘Kapari'

Doğadaki sağlık deposu bitki ‘Kapari'

Doğadaki sağlık deposu bitki ‘Kapari'

  

 

 Kahari Bitkisinin Silifke bölgesinde ekonomiye kazandırılması bekleniyor.

 Bin bir derde deva olarak bilinen kapari bitkisi doğada yok olup gidiyor.

Evliya Çelebi’nin 400 yıl önce Seyahatnamesinde ‘Gebre’ olarak geçen ve ‘çok faydalı’ bitki dediği Kapari bitkisi, Mersin’in sahil kenarlarında doğal ortamda yetişiyor.

Ticari olarak henüz değerlendirilmeyen Kapari, dikenli olması nedeniyle bazı çiftçiler tarafından zararlı bitki olarak bilinmesi nedeniyle arazilerinden sökülüyor.

İspanya, milli bitki ilan ettiği Kapari’den yıllık 20 milyar dolar gelir elde ederken, Türkiye’de birçok bölgede bulunan Kapari bitkisinden yıllık 12 milyon dolar gelir elde edilebiliyor.

Doğal olarak da adlandırılan Kapari bitkisinin çiçeği, yaprağı, taze dalı ve meyvesi ekonomik olarak değerlendirilirken, Almanlar Kapari’nin 472 çeşit turşunu yapıyor.

MS hastalığında kullanılan Kapari, ilaç, kozmetik ve boya sanayinde de en önemli bitkilerden birisi.

MS HASTALIĞI TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR

Bitki, MS hastalarının tedavisinde de önemli bir yere sahip. Mersin bölgesinde henüz bu özellikleri ile tanınmayan bitkinin ekonomik olarak değerlendirilmediği görülüyor.

Kapari bitkisinin meyvelerinin tomurcuk halinde iken değerlendirildiğini belirten Uzmanlar, bitkinin tomurcukları, meyvesi ve yaprağından turşu yapıldığını belirterek, “Kapari bitkisi yenilenebilir hücrelerin yenilenmesinde faydalı bir bitkidir. MS hastalarının tedavisinde kullanılır ve yüksek oranda etkisi vardır. İlaç ve kozmetik sanayisinde kullanılır. Almanya’da 470 çeşit yemeğinin yapıldığı biliniyor. Bu bitki İspanya’da milli bitki ilan edilmiştir ve devlet koruması altındadır. Kapari ihracatı olan bir bitkidir. Bu bitkiyi halkımız yeterince tanımıyor. Çok değerli bir bitki olmasına rağmen vatandaşımız bu bitkinin farkında değil” dedi.

EROZYONU ÖNLÜYOR

Kapari bitkisinin önemli özelliklerinden birisinin de erozyon önleyici olması oldununu altını çizen Uzmanlar, kapari bitkisinin köklerinin 70-100 metre derinliğe kadar indiğini, bitkinin yangınlara da dayanıklı ve özellikle yamaçlarda derin kök salması nedeniyle erozyonu önlediğini açıklandı.

Kapari bitkisinin bundan 400 yıl önce Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde adının geçtiği, ‘Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde Çorum Osmancık ilçesini anlatırken, burada kumlu topraklarda Kapari’nin Gebre olarak adlandırdığı ve halkın turşu yaptığını anlatmaktadır” dedi.

KAPARİNİN FAYDALARI

MS hastalığı, kabızlık giderici, idrar söktürücü, cinsel gücü artırıcı, balgam söktürücü, solucan düşürücü, ağrı kesici, romatizma, felç, iskorbit hastalığı, kan bozuklukları, Gut hastalığı, antitümör, hemoroid, dalak büyümesi, kalça rahatsızlıkları, adet düzenleyici ve sancıları, diş ağrıları, karaciğer fonksiyonların düzenleyici.

Silifkeli bazı vatandaşlar ise; eskiden bizim gevil olarak bildiğimiz bu kapari belirli bir fiyattan alınıyordu. Böylelikle köylüye de bir gelir kapısı oluyordu fakat son zamanlarda bunun peşine düşen yok alıcısı olmadığı için. Hal böyle olunca bizlerde zararlı olduğunu düşünüp söküp atıyoruz. Dağdakiler ise zamanla başında çiçek açıp tohuma bağlıyor” diye konuştular.

Vatandaşlar, “Ekonomiye kazandırılsa eminiz ki toplayarak para kazanmak isteyen çok insan olacaktır. Hem vatandaşın cebine para girer hem şifa kaynağı olarak bilinen bu bitki insanlara şifa dağıtır. Bu anlamda atılım yapılmasını bekliyoruz” diye konuştular.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36