Domates Üreticisinin Başı Tuta Hastalığıyla Dertte

Domates Üreticisinin Başı Tuta Hastalığıyla Dertte

Domates Üreticisinin Başı Tuta Hastalığıyla Dertte

Domates güvesi de denilen "Tuta absoluta" adlı hastalık, domates üreticisini üzdü.

Domates üreticisinin domatesleri tuta hastalığına yakalandı.

Mersin’in Silifke İlçesine bağlı Atayurt Mahallesinde bazı domates üreticileri seralarındaki domatesin tuta hastalığına yakalanması sonucu hasat alamadıklarını belirttiler.

Alınan onca tedbir ve yapılan tüm mücadeleye rağmen seralardan atılamayan bu hastalık nedeniyle üretilen domateslerin hastalanmasının önüne geçilemedi.

Tuta ile mücadele yaptıklarını fakat yinede engel olamadıklarını söyleyen üreticiler, “Belki zamanında mücadeleye başlayamadık. Bilemiyoruz ama bu hastalık bu yıl bir çok kişinin serasını söktürdü. Yeniden dikim yapanların serası yeniden hastalığa yakalandı.

Üreticiler, Tuta ile uzun zamandır mücadele ettiklerini belirterek, yaptıkları tüm mücadeleye rağmen tuta’dan kurtulamadıklarını söyledi.

Halk arasında domateslerde sineklenme denilen ve siyah noktalar halinde böceklenmesine yol açan kelebekler tuta hastalığına neden olduğu için üretici domateslerini sökmek zorunda kaldı. Sökmeyenlerde dalında kurumaya bıraktılar.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Silifke Şube Müdürlüğü ekiplerince Tuta ile mücadele kapsamında ilçe genelindeki tüm domates seralarında inceleme yapıyor. Her yumurtlamada 250 yumurta bırakan Tuta kelebeğinin verdiği zararı en aza indirmek için mücadele eden ziraat mühendisleri, sera sahipleri ve çalışanlarına da bu hastalıkla mücadele yöntemlerini anlatıyor.

 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36