Fırat Üniversitesi Öğrencileri Meski Tesislerini Gezdi

Fırat Üniversitesi Öğrencileri Meski Tesislerini Gezdi

Fırat Üniversitesi Öğrencileri  Meski Tesislerini Gezdi

Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MESKİ) Tesislerini, Elazığ Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri ziyaret ettiler.

Fırat  Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden oluşan 40 kişilik öğrenci grubu, Fırat Üniversitesi Çevre Mühendisliği  Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erdem, Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Nacar Koçer ile birlikte öncelikle MESKİ Filtre Su Müzesinde incelemelerde bulundular.  MESKİ Filtre Su Müzesi’ni ziyarete gelen öğrencilere MESKİ yetkililerince; içmesuyunun nasıl elde edildiği ve evlere gelinceye kadar hangi aşamalardan geçtiği konusunda bilgiler verildi. Filtre İçmesuyu Arıtma Tesisi’nin tarihi önemi bulunan ünitelerine ve arşivlerden derlenen fotoğraflarına öğrenciler büyük ilgi gösterdiler.

‘O günün şartlarında bağlı olarak böyle bir tesisin yapılmış olması bile bizim için bir gurur kaynağı’

Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği  Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erdem: “Öğrencilerimizi bir teknik gezi kapsamında Mersine Büyükşehir Belediyesi MESKİ tesislerine getirdik, amacımız Öğrencilerimizin almış olduğu derslerin bir uygulamasını, meslekleri ile ilgili bilgi becerilerini arttırmak. Değişik illeri baz almak kaydı ile geziler düzenliyoruz. Bu gezilerimizin kapsamında Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığını seçtik, aslında seçmemizin amacı Mersinde hem entegre atık tesislerini hem içmesuyu hazırlama tesisleri gerçekten ülkemiz nezninde örnek teşkil edecek tesisler. Bu gezi kapsamında öğrencilerimizi bu su müzesine getirme gibi öncelikli bir hedefimiz vardı, burayı gezdirmemizdeki amacımız öğrencilerimize çevrenin ileriye ötelenmemesi gereken bir konu olduğunu vurgulamak ve geçmişte yani Ülkemiz tarihinde içmesuyunun ne zaman önemsendiği, ilk içmesuyu arıtımının ne zaman ne şekilde yapıldığını göstermekti. Gerçekten 1938’li yıllarda yapılmış olan bir tesisin aktif hale getirilmesi ve içmesuyu arıtımına ilişkin tarihsel bir geçmişi bize sunması açısından çok büyük bir önem taşıyor. O günün şartlarında bağlı olarak böyle bir tesisin yapılmış olması bile bizim için bir gurur kaynağı. Çağın gereği şu anda içme suları arıtılıyor ama bizim içmesuyunun ne kadar önemli olduğunu, atamızın eskiden görüp tedbirler aldığını burayı gezerek görmüş olduk. Ben bu tesisin özellikle kurulmasında emeği geçen ecdadımızı milletle anıyorum, emeği geçipte tekrar burayı aktif hale getirip bizi tarihimiz hakkında bilgi vermesini sağlayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaza ve MESKİ yetkililerine çok teşekkür ediyorum” diye koştu.

MESKİ Filtre Su Müzesi’ incelemelerinden sonra, yanlarında sorumlu öğretim üyeleri ile birlikte  aynı öğrenci grubu Berdan İçme Suyu Arıtma Tesisini incelemek üzere Tarsus’a hareket edildi. Elazığ Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğrencileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Erdem, Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Nacar Koçer ile birlikte  Genel Müdürlüğümüze bağlı bulunan, 390.000 m3/gün kapasiteli Berdan İçmesuyu Arıtma Tesisini ziyaret etti. İçmesuyu Arıtma ve Havza Koruma Şube Müdürü Dr. Zafer Özer ve Tesis Sorumluları eşliğinde öğrencilere Tesiste bütün prosesleri gezdirildi, detaylı bilgiler verilip sorulan sorular cevaplandırıldı

Berdan İçme Suyu Arıtma Tesisinde içme suyunun temininden itibaren abonelere ulaşmasındaki süreci harfiyen inceleyen öğrenciler, sağlıklı bir içmesuyunun elde edilmesi için ham suyun hangi safhalardan geçtiği ve İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkındaki Yönetmelik uyarınca olması gereken parametre kriterlerine ulaşmak için prosesin ve proses kontrollerinin neler olduğu, Tesisin işletilmesi, insan sağlığına uygun içmesuyunun elde edilmesi konusunda dikkat edilecek hususlarla ilgili bilgiler verildi.   Anlatılanları dikkatle takip eden öğrenciler içtikleri suların bu derece hassas kontrollerden geçerek içmesuyu şebekesine verildiği için MESKİ’ye teşekkür ettiler.

MESKİ’den eğitime her daim destek

MESKİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada; “Kurumumuz eğitime her daim destek olmaya devam etmektedir. Öğrencilerimizin bilinçlendirilmesi için çalışmalarına devam etmektedir. Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği bölümü öğrencilerimizin derslerin ötesinde teorinin uygulamaya döküldüğü süreçlerle ilgili yerinde inceleme yapma şansı elde ettiler. MESKİ ve Fırat Üniversitesi ortaklığıyla organize edilen gezi sayesinde üniversite öğrencileri, derslerde edindikleri teorik bilgileri uygulamalı şekilde pekiştirme imkanı buldular. Genel Müdürlüğümüz her daim eğitimin, eğitimcilerimizin ve öğrencilerimizin yanında yer almaya devam edecektir” denildi.

 

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36