Haber:Atike Ceylan
Mersin’in Silifke İlçesi'nde, maden çıkarılan alanların ıslah edilmesi çalışmaları kapsamında Medmar Madenciliğe ait işlenmiş maden sahasına fıstık çamı dikildi.
Silifke Orman İşletme Müdürlüğü ile Medmar A.Ş. yaptıkları ortak ağaç dikim etkinliğiyle fidanları toprakla buluşturdu.
Düzenlenen programa Kaymakam Şevket Cinbir, Medmar A.Ş. Genel Müdürü Muhsin Bingöl, Silifke Orman İşletme Müdürü Hasan Aslan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Çiftçi ve öğrenciler katıldı.
Programda konuşan Kaymakam Şevket Cinbir, "Silifke Taşucu güzergahında karşıdan bakıldığı korkunç bir görüntü var. Karşıdan baktığımız zaman çok kötü tahrip edilmiş bir alan görüyoruz. Ruhsatlandırılmış bu maden sahalarında, bir taraftan madeni işlerken, bir diğer taraftan da doğaya, çevreye verdiğimiz olumsuzlukları bertaraf edecek tedbirlerin alınmasına yönelik hukukumuzun ön gördüğü işler var. Burada bugün ve geçtiğimiz yıl diktiğimiz fidanlar büyüyecek ve ağaç olacak. Umut ediyorum ki buradaki yeşillendirme çalışmaları Taşucu'na doğru sürecek, Akdeniz'den geçen gemiler buranın bu alandaki yeşile bakarak yol alacaklardır" dedi.
Kaymakam Cinbir, “Türkiye’de en büyük mermer ocağı olan burada bu mermerin çıkartılması, ekonomiye kazandırılması ve özellikle Türkiye’de ve yurtdışında ihracatların da yapıldığı göz önüne alınırsa Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomisine büyük bir katkı sağlamış oluyor. Biliyorsunuz yer altı kaynakları bizim zenginliklerimizin arasındadır. Burada da maden ocaklarımız bulunmaktadır. Bu çerçevede bu ocaklar ruhsatlandırılıyor ruhsatlandırırken de belirli şartlar altında ruhsatlandırılıyor. Temel amaç zenginliklerimizin ortaya çıkarılması ve değerlendirilmesidir Bu zenginliklerimiz bu madenlerimizi de değerlendirilirken tabii ki çevrede ve doğada ortaya çıkan değişiklikleri telafi edilmesi gerekiyor. Bugünde Medmar Madencilik madeni çıkartıp terk ettiği alanlara ağaç dikerek bu güzel düşünceye örnek teşkil etmiş oluyor. Medmar yönetimi sadece alanı düzenleyip,orman işletme müdürlüğümüze teslim etmekle kalmayıp aynı zamanda her yıl burada bahar ayında böylesi güzel etkinlikler düzenleyerek hep birlikte geliyoruz burada fidanları toprakla buluşturuyoruz. Bugün de yine anasınıfı çocuklarımızla yüksek okuldaki Öğrencilerimize kadar fidanları toprakla buluşturmanın heyecanı yaşıyoruz.
MEDMAR A.Ş Müdürü Ahmet Muhsin Bingöl, “Sadece şu görmüş olduğunuz Ocak Türkiye'nin üretim kapasite olarak en büyük Ocağı. Avrupa'da 3. Dünya’nın 6. büyük maden ocağı. Bizler bu maden ocağında yaklaşık 8 senedir sürdürdüğümüz bu çalışma ile terk ettiğimiz alanları yeşillendirip bırakıyoruz.
Fidan dikme ve açtığında mı ettiklerimiz de bugüne kadar toplamda 62 bin 300 adet fidan dikilmiştir. Ağaçlandırdığımız metrekare ise 543 bin metrekaredir. Şunu hep beraber anlamaya çalışalım ki çalıştığınız yere ağaç dikebilme gibi bir imkanımız yok maalesef. Madeni alınmış terk ettiğiniz yerlere ağaç dikebiliyoruz. Maden sahasında ağaç mı yetişir diye endişesi olanlar için geçmiş yıllarda dikimini yaptığımız ağaçların nasıl yeşerdiğini görmeleri yeterli olacaktır. Orası Allahın izniyle eski ormanlık halini yakın bir gelecekte alacaktır” dedi.
Silifke Orman İşletme Müdürü Mustafa Arslan ise, "2005 yılından buyana bölgemizde mermer ocağı işleten Medmar Mermercilik kendi çalışma alanının dışında ormanlarımızın oluşmasında ve yangınla mücadelede bizlere büyük katkılar sağlamıştır. Ayrıca Medmar A.Ş. her yıl ağaçlandırma ve kira bedeli olarak devletimize ödeme yapmaktadır.
Bugün Orman Genel Müdürlüğünün hedefi olan 2023 yılında Dünya ortalaması %30 ormanlık alana ulaşmayı hedefliyoruz. Bu sebeple Silifke Orman İşletme Müdürlüğü olarak yılda ortalama 750 bin adet fidanı bölgemizde toprakta buluşturuyoruz” diye konuştu.