Meski olağanüstü genel kurul toplantısı yapıldı

Meski olağanüstü genel kurul toplantısı yapıldı

Meski olağanüstü genel kurul toplantısı yapıldı
 Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin olağanüstü genel kurulunda alınan kararla, ilk aboneliklerde alınan katılım payı ücreti, emlak vergi değerinin yüzde 0.9’u oranına indirildi. Bundan sonra konut için ilk su aboneliği yapan yurttaşlar, emlak vergi değerinin yüzde 2’si oranında değil, yüzde 0.9’u oranında katılım payı ödeyecek.

 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, olağanüstü genel kurula,  sözkonusu indirim kararından önce ödeme yapan 3 bin 736 aboneye fazladan ödedikleri ücretin iadesini de teklif etti. Ancak hukuki belirsizlik nedeniyle bu konudaki karar Temmuz ayında yapılacak olağan genel kurula bırakıldı.

 Başkan Seçer, “Bundan sonra yeni abone olacak vatandaşlarımız bize aboneye muhatap konut veya işyerlerinin emlak vergi değerinin maksimum yüzde 0.9’una veya binde 9’una denk gelen oranda bir ödeme yapabilecekler. Yine eğer bu bedeli peşin ödemek istiyorlarsa bunun üzerinden de yüzde 25 indirim söz konusu olabilecek” dedi.

 Genel Kurul’da MESKİ’ye 100 milyon liraya kadar borçlanma yetkisi verilmesi teklifi oy çokluğuyla reddedildi.

 Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü’nün Olağanüstü  Genel Kurul Toplantısı yapıldı. MESKİ Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda iki madde görüşüldü. Toplantıda ilk olarak,  su ve kanalizasyon harcamalarına katılım payı ile ilgili olarak, 2020 yılı itibariyle uygulamaya giren ve gayrimenkul vergi değerinin %2’si olarak uygulanan oran üzerinden yapılan hesaplamanın %0,9 olarak 01/01/2020 tarihinden itibaren uygulanması ile ilgili teklif görüşülerek, kabul edildi. Genel kurulda, MESKİ’ye 100 milyon liraya kadar borçlanma yetkisi verilmesi teklifi ise reddedildi.

 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, MESKİ’nin yeni abonelikler için uygulamış olduğu su ve kanalizasyon harcamalarına katılım payı ile ilgili sunduğu indirim teklifini meclise sunarak; “MESKİ idaremizin yeni abonelerle ilgili katılım payı 2020 tarifesinde abonenin mesken ya da işyeri emlak vergi değerini maksimum %2’sini geçemez kararıyla vatandaşlarımızı abone yapıyorduk. Bu bedelleri peşin ödedikleri takdirde %25 indirim söz konusuydu. Eğer 2 yıl 4 eşit taksitle ödemek istiyorlarsa, herhangi bir indirim yapmadan bu şekilde de ödeme imkanı sunuyorduk. Ancak süre içerisinde bu rakamın kamuoyunda yüksek bulunduğu ve bu konuda bazı beklentiler olduğu izlenimiyle daha önce bir genel kurulda bunu yine olağanüstü bir genel kurul yaparak gündeme getirdik” dedi.

 2020’de 3 bin 736 kişi yeni abone oldu

 Başkan Seçer, bir önceki Meclis’te sunduğu indirim teklifinin kabul edilmeden Genel Kurul’un sona erdiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

 “Bundan sonra yeni abone olacak vatandaşlarımız bize aboneye muhatap konut veya iş yerlerinin emlak vergi değerinin maksimum yüzde 0.9’una veya binde 9’una denk gelen oranda bir ödeme yapabilecekler. Yine eğer bu bedeli peşin ödemek istiyorlarsa bunun üzerinden de yüzde 25 indirim söz konusu olabilecek. Diğer taraftan da eğer normal koşullarda ödeme talepleri varsa 2 yıl, yılda 2 kez ödemek koşuluyla 4 eşit taksitte bunu bize ödeyebilecekler. Bugüne kadar bizim 2020 yılı içerinde 3 bin 736 yeni abonemiz olmuş ve bize 6 milyon su ve kanalizasyon katılım payı ödemiş. Biz bu arkadaşlarımızın da geriye dönük, yeni düzenlemeden kaynaklı farklarını ödeyeceğiz. O da toplam 3 milyon 300 bin TL. İsterse bir yurttaşımız, tabii ki müraacata tabi, süregiden su borçlarından bunu mahsup edin derler ise biz onu da yapabiliriz. Hayır, ‘biz bu parayı nakit olarak hesabımıza tekrar almak istiyoruz’ derlerse Mersin Su ve Kanalizasyon İdaremiz bunu kendisine ödeyecek. Toplamda da 3 milyon 300 bin lira gibi bir rakam.”

 Fazladan ödeme yapan kişilere ücret iadesi kararı Temmuz ayına kaldı

 Başkan Seçer’in ilk aboneliklerde bir kereye mahsus olarak alınan katılım payı ile ilgili sunduğu indirim teklifi, MESKİ Olağanüstü Genel Kurulu’nda oy birliği ile kabul edildi.  Alınan kararla gerçekleştirilen indirim sayesinde; ilk defa abone olacak vatandaşların MESKİ’ye ödeyecekleri katılım payı, gayrimenkul değerinin %2’sine değil %0.9’una göre hesaplanacak. Başkan Seçer, genel kurula, bu indirim kararından önce ödeme yapan 3736 aboneye fazladan ödedikleri ücretin iadesini de teklif etti. Ancak hukuki belirsizlik nedeniyle bu konudaki karar Temmuz ayında yapılacak olağan genel kurula bırakıldı.

 Seçer, MESKİ’nin bütçesini anlattı

 Toplantıda, 2020 yılı bütçesi çerçevesinde MESKİ Genel Müdürlüğü’nün 100 milyon liralık borçlanma yapması için Genel Müdür Alaeddin Alkaç’a yetki verilmesi konusu da gündeme geldi.

 Başkan Seçer, MESKİ’nin bütçesini, borçlanma tutarlarını ve göreve geldiği günden itibaren yaptıkları ödemeleri rakamlarla açıklayarak; şöyle devam etti:

 “Bizim 1 Nisan itibariyle ticari bankalardan devraldığımız borç, TL cinsinden 104 milyon 898 bin 792 lira. İlbank’tan aldığımız devir borç, 24 milyon 134 bin lira. Toplam 129 milyon 32 bin liralık bir banka borcuyla, TL cinsinden borç devralmışız. Yine açık hesap mal ve hizmet alımı, devam eden imalatlardan yüklenici firmalara 118 milyon 926 bin 789 lira bir borç söz konusu. Bunun yanında yine eski dönem yatırımına başlanan Gülnar Ilısu İçme Suyu Hattı’yla ilgili bu süreç içerisinde tahakkuk eden bir borç oldu İller Bankası’na 17 milyon 644 bin 238 TL. O da bu 247 milyon borcun içerisinde. Biz bu süreçte 85 milyon 760 bin lira bir borç azaltması gerçekleştirerek toplam borcumuzu 1 Mayıs ya da Nisan sonu itibariyle 162 milyon 199 bin 874 TL’ye düşürdük. Bu bankalara olan TL cinsinden borcumuz ve açık hesap esnafa ya da diğer bazı yüklenici firmalara olan borcumuz. Yine yurt dışı kredilerimiz var devraldığımız. Bunu da belirteyim, bu sürede biz sizden hatırlayacağınız gibi sadece bir teminat mektubu için yetki almıştık. EnerjiSa’ya verdik, o parayı oradan kurtardık. Bir borçlanmaya gitmedik. Yine Euro cinsinden borçlarımız vardı, bunun da 15 milyon 594 bin 470 Eurosu’nu ödeyerek, yurt dışı krediler borcumuzu 51 milyon 344 bin Euro’ya kadar düşürdük. Yani sonuç itibariyle bizim bu süreçte TL cinsinden borcumuz 162 milyon 199 bin ve Euro cinsinden borcumuz da 51 milyon 344 bin Euro.”

 “65 milyon 862 bin liralık proje tamamlandı”

 MESKİ’yi devraldığı günden bu yana hem mali bilançosuyla hem de göreve geldiği günden bu yana bitirdiği, şu anda imalatı devam eden ve 2021 yılı beşinci ayına kadar imalata başlanacak bazı yatırımlar ile kısa süre içerisinde yapılan çalışmaları aktaran Başkan Seçer; “Bizim geldiğimiz dönemden itibaren, devraldığımız, imalatı süren yatırımlar vardı. Bunların tutarı şu gün için tamamlanan projelerin miktarı 65 milyon 862 bin lira. Bunlar Toroslar’da muhtelif içme suyu projesi, Toroslar Ayvagediği Mahallesi ile Toroslar Gözne ve Kepirli Mahalleleri arası isale hattı yenilenmesi, Toroslar Tırtar Mahallesi ile Gülnar Tırtar Mahallesi terfi ve şebeke hattı, Gülnar 19 adet depo bakımı ve onarımı ile 50 metreküplük bag depo yapım işi, Erdemli Sıraç Mahallesi ilave şebeke ve kaptaş yapılma işi, Mut Yukarı Köselerli Mahallesi ve Erdemli Dağlı Mahallesi, Kösbucağı Tesisi bitirildi. Mezitli Bozön Mahallesi isale hattı, Silifke Narlıkuyu ilave şebeke hattı, Mut Yeşilköy, Yenişehir Turunçlu ve Tarsus Pamukluk Eshabıkeyf grubu üçüncü kısım yine içme suyu isale hattı ve doğrudan temin yöntemiyle muhtelif içme suyu projeleri olmak üzere 22 milyon 832 bin liralık bir içmesuyu yatırımı bitirildi” dedi.

 Kanalizasyon yatırımları 29 milyon 799 bin lira

 Başkan Seçer, içmesuyu yatırımlarının ardından kanalizasyon yatırımlarıyla ilgili önemli bilgiler vererek, “Kanalizasyon yatırımları toplamda 29 milyon 799 bin liralık Akdeniz Dikilitaş, Civanyayla ve Bekirde Mahallesi işi, Akdeniz Karacailyas Mahallesi, Mezitli Batı Havzası ikinci kademe şebeke hatları, doğrudan temin yöntemiyle muhtelif işler 724 bin liralık. Toplamda 29 milyon 799 bin lira. Erdemli Kumkuyu ortak Atıksu Arıtma Tesisi, 9 milyon liralık bir yatırım. Yağmursuyu yatırımları Silifke Atakent Mahallesi Sazlı Sokak, Akdeniz Sokak, Paşaini Sokak’taki yatırım miktarı da 1,5 milyon liraya yakın. Yine teknoloji işleri 775 bin lira olmak üzere toplamda 65 milyon 862 bin liralık bir yatırım söz konusu” dedi.

 “İmalatı devam eden içmesuyu yatırımlarımız toplam 223 milyon lira”

 Başkan Seçer, MESKİ bünyesinde yapımına devam edilen içmesuyu, kanalizasyon ve yağmursuyu proje çalışmaları ve maliyetleri ile ilgili olarak da şu açıklamalarda bulundu:

 “Şu anda imalatı devam eden içmesuyu yatırımlarımız toplam 223 milyon lira. Mezitli Kocayer Grubu. Erdemli Üzümlü-Şahna. Burada proje adı böyle ama Erdemli projesi bu. Erdemli Ayaş Mahallesi Yemişkumu semti şebeke hattı yenilemesi, Erdemli Elvanlı Mahallesi şebeke inşaatı, 4 merkez ilçe Akdeniz, Mezitli, Toroslar, Yenişehir muhtelif döşemeler, yine 4 merkez ilçede muhtelif depo rehabilitasyon çalışmaları. Gülnar inşaatı İlbank’tan 21 milyon. Toplamda şu anda 29 milyon 274 bin liralık içme suyu yatırımlarımız devam ediyor. Şu anda kanalizasyon yatırımlarımız da Mezitli Kuyuluk Mahallesi, Erdemli Kumkuyu Mahallesi ikinci kademe, Silifke Taşucu Mahallesi atıksu terfi merkezi ki çok sorunluydu bu bölge. Yine Tarsus Günyurdu Atgirmez Mahallesi kanalizasyon hattı ve paket atık su arıtma tesisi, Erdemli Alata, yine merkez 4 ilçe muhtelif yatırımlar ile Atıksu arıtma tesisi yatırımlarımız 84 milyon liralık devam eden yatırımlar var. Yağmursuyu, yüzey suyu, drenaj şebekeleri ya da tesis çalışmalarımız da başladı. Yenişehir Akkent Mahallesi başladı, devam ediyor. 13 milyonluk bir yatırım. Akdeniz Karacailyas her yıl sorun oluyordu, 7 milyon civarında bir yatırım. Mezitli Merkez Mahallesi Vatan Caddesi, Erdemli Kızkalesi Mahallesi terfi merkezi hattı inşaatı, Mezitli muhtelif mahallelerde de yine çalışmalarımız var. Yine Erdemli. Orada çalışmalarımız var. Toroslar Yalınayak Mahallesi ile Akdeniz Güneş, Şevket Sümer ve Gündoğdu Mahalleri’nde yatırımlarımız var. Toplamda yağmursuyu proje çalışmalarımızın maliyeti de 42 milyon 173 bin lira.”

 “Kayıp-kaçak oranlarını önleyebileceğiz”

 MESKİ’de birçok anlamda teknolojik çalışmalar ve ihalesi devam eden süreçlerin olduğunu konuşmasında dile getiren Başkan Seçer, “Teknoloji çalışmalarımız var. Toplamda 37 milyon liralık bir çalışma oluyor, bu bizim işimizi çok kolaylaştıracak. Daha rahat sayaç okuyabileceğiz. Kayıp kaçak oranlarını önleyebileceğiz. Çok daha kaliteli, süratli hizmet sunabileceğiz. Biz bu çalışmaya çok önem veriyoruz. Detayına girmiyorum ama toplamda 37 milyon 178 bin TL bir çalışma. Arıza bakım onarım işleri 7 milyon 878 bin TL civarında da bu süreçte devam eden imalatlarımız var. Şimdi ihale sürecinde olan çalışmalar var. Bu da toplamda içmesuyunda 29 milyon 500 bin TL’lik bir bedel. Gülnar Büyükeceli, Anamur Çamlıpınar alanı, Ören, Akdeniz, Çay ve Çilek Mahallesi şebeke hattı rehabilitasyonu, 11 milyon liralık bir yatırım olacak” dedi.

 “İhale sürecinde olan işler 57 milyon 500 bin TL değerinde”

 2021 yılı plan ve projeleriyle konuşmayı sürdüren Başkan Seçer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Mezitli Tepeköy paket atıksu arıtma tesisimiz 2,5 milyon lira değerinde bir yatırım. Yine yağmursuyu sistemleri Silifke Gazi Mahallesi, yine Yenişehir ve Mezitli’de buna yönelik bir çalışma var. 1 milyon TL değerinde toplamda 6 milyon lira ihale sürecinde olan yapımlarımız. 19 milyon 500 bin TL tutarında da Tarsus Çamlıyayla ilçeleri muhtelif mahallelerde içmesuyu kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarının yenileme işi. Çamlıyayla, siz de takdir edersiniz çok geniş kesif bir yerleşim yeri değil, çok dağınık.  Dolayısıyla orada da bayağı meşakkatli yapım işleri. Tarsus, Çamlıyayla, Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli depo ve tesislerin bakım onarım rehabilitasyon ve yenileme çalışmaları 7 milyonluk bir çalışma. Yine Tarsus, Çamlıyayla, Akdeniz, Toroslar, Yenişehir, Mezitli pompa ve motorların temin, bakım, onarım, demontaj, montaj ve önleyici bakım işleri 9 milyon olmak üzere, bütün bu ihale sürecinde olan işler 57 milyon 500 bin TL değerinde. Şimdi kısa vadede yani 2021’in 5’inci ay gelecek yıl bu tarihlere kadar kısa vadede ihalesi planlanan yapım, teknoloji, arıza, bakım onarım işleri ise İçmesuyu Erdemli Arpaçbahşiş ve Tömük mahalleri, Anamur içmesuyu isale hattı.”

 100 milyon liraya kadar borçlanma yetkisi reddedildi

 Borçlanma talebiyle ilgili olarak İller Bankası yetkilileriyle görüşen MESKİ Genel Müdürü Alaeddin Alkaç, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’den söz alarak, Cumhur İttifakının da desteğini istedi. Başkan Seçer, bunun üzerine şunları söyledi:

 “Bu konuda bize yardımcı olmanızı istiyoruz.  Önemli bir proje, sizi de yükseltecek. 110 milyon TL’lik bir proje. Muhtelif ilçelerde içmesuyu ve depoların rehabilitasyonu 8 milyon TL. Mut, Gülnar hani diyorsunuz ya maliyete göre hesaplayalım ama arkadaşlar en çok maliyeti olan ilçelerden ikisi. Bunu konuşacağız daha sonra. Bu yapılacak rehabilitasyon çalışmalarının depolardaki birçoğu oraya ait. Muhtelif ilçelerde içmesuyu şebekesi Mezitli içmesuyu isale ve şebeke rehabilitasyonu. Bu bize Fransız Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan bir imkan. Çok yol kat ettik artık sonuna geldik, bu pandemi biraz süreci uzattı. 130 milyon TL’lik bir yatırım. Bu önemli bir yatırım. Yine arıza bakım onarım işlerimiz var 30 milyon TL değerinde. Bozyazı, Aydıncık, Anamur ilçeleri muhtelif mahalle içme suyu kanalizasyon yağmur suyu, Erdemli muhtelif mahalle içme suyu kanalizasyon yağmur suyu. Yine Silifke muhtelif mahalle içme suyu kanalizasyon yağmur suyu yenileme hatları. Toplamda 30 milyon TL. Genel toplamda 592 milyon 230 bin TL’lik kısa vade ihalesi planlanan yapım, teknoloji, arıza, bakım, onarım işlerimiz var. Değerli arkadaşlarım bizim toplamda 890 milyon 617 bin TL bitmiş imalatı devam eden gelecek yıl bu vakit mayıs ayında başlanacak projelerimiz var. Yine borçlarımızla ilgili rakamları verdim 85 milyon TL’lik borçlarımızda azalma oldu. 15 milyon üzerinde Euro bazında dış kredilerde azalma oldu. Burada da Meski’de de geçen yıl hiç borçlanmadık.”

 Konuşmaların ardından Genel Kurul’da MESKİ’ye 100 milyon liraya kadar borçlanma yetkisi verilmesi teklifi oy çokluğuyla reddedildi.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36

banner79