Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, TRT Çukurova Radyosu’nda Seda Uslu Sarıoğlu’nun sunduğu “Akdeniz’den Toroslar’a” programının canlı yayın konuğu oldu. Yeni normal süreçle ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Seçer, bundan sonraki süreçte de aynı hassasiyetle devam edilmesi gerektiğini söyledi. Kentteki sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve sendika temsilcileri ile bir araya gelmeye başlayacağını ifade eden Seçer, “Yeni normalleşme sürecinde onların tavsiyeleri önemli. Bizlere verecekleri bilgiler, öneriler, fikirler, yeni normalleşmede Belediyemiz’in alacağı tedbirler konusunda bir yol haritası belirlemede katkı sunacak” dedi.
Başkan Seçer, kent merkezinde de yeni normalleşme ile beraber insanların sokağa çıkacaklarını ve parklar, rekreasyon alanları, insanların spor yaptığı alanlar ile yürüyüş alanlarının çocuklar ve aileleri ile dolup taşacağını dile getirerek, Kültür Park içerisindeki 6 kafenin kısa süre içerisinde hizmete gireceğini duyurdu.
Başkan Seçer, Sarıoğlu’nun “Yıllar sonra Mersin’de hangi işi, projeyi geliştirmiş bir Belediye Başkanı olarak hatırlanmak, anılmak istersiniz?’ sorusuna da yanıt vererek, “Yeni, çığır açan, sıra dışı işler yapan bir Belediye Başkanı olarak anılmak isterim” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, TRT Çukurova Radyosu’nda Seda Uslu Sarıoğlu’nun sunduğu “Akdeniz’den Toroslar’a” programının canlı yayın konuğu oldu. Başkan Seçer, Koronavirüs salgınında girilen yeni normalleşme süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulunurken, bundan sonraki süreçte de aynı hassasiyetle devam edilmesi gerektiğini vurguladı. Kentteki sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve sendika temsilcileri ile bir araya gelmeye başlayacağını ifade eden Seçer, “Yeni normalleşme sürecinde onların tavsiyeleri önemli. Bunların içerisinde sağlık alanında çalışan kuruluşlar var, emek gruplarını temsil eden sendikalar var, iş dünyasını temsil eden meslek odalarımız var. Bütün bunların bizlere vereceği bilgiler, öneriler, fikirler, yeni normalleşmede Belediyemiz’in alacağı tedbirler konusunda bir yol haritası belirlemede katkı sunacak” dedi.
“Tedbirleri gevşetsek de, yine dikkatli olmak gerektiğini düşünüyorum”
Başkan Seçer, Seda Uslu Sarıoğlu’nun, 1 Haziran itibariyle kaldırılan bir kısım tedbirlerden sonra vatandaşların tedbirlere uyum durumu ve Koronavirüs sınavını nasıl verdikleri konusundaki sorusuna yanıt verdi. Mersin halkının bugüne kadar takdire şayan bir süreç geçirdiğini vurgulayan Başkan Seçer, “30 büyükşehir içerisinde tedbir konusuna en fazla riayet eden Mersin halkı oldu. Çünkü nüfusa baktığınız zaman, diğer illere göre ölümlü vaka sayısı çok daha az. Bu da memnuniyet veren bir tablo. Ancak bundan sonraki süreçte de aynı hassasiyetle devam etmemiz gerekiyor. Bir yandan hayatı normalleştireceğiz. Çünkü uzun süredir insanların sadece ekonomik değil, sosyal, psikolojik birçok anlamda sorun yaşadığını biliyoruz. Ama tabi hastalığın, salgının tekrar ortaya çıkması, ikinci dalganın gelmesi, belki çok daha fazla sorunun olabileceği varsayımı ile tedbirleri tabiri caizse gevşetsek de yine dikkatli olmak gerektiğini düşünüyorum” dedi.
“Biz yöneticiler de tedbirleri almaya devam ediyoruz”
Normalleşme ile beraber bir takım endişeleri de olduğunu belirten Seçer, “Sadece Mersin için geçerli değil. Tüm Türkiye’de aynı tablo ile karşılaşıyoruz. Vatandaşlarımızın biraz daha dikkat etmesi gerekiyor. Biz yöneticiler de tedbirleri almaya devam ediyoruz, uygulamada hassasiyetimiz devam ediyor. Vatandaşlarımızı bu konuda uyarmak, bu konuda farkındalık yaratmak bizlerin görevi. Hijyen, dezenfeksiyon işlemleri önemli. Toplu yaşam alanlarında bunu rutin şekilde sürdürmemiz gerekiyor, bunları yapıyoruz. Sosyal mesafe konusu önemli. Özellikle vatandaşlarımızın bir arada olduğu parklarda ya da diğer yaşam alanlarında bunu belirtecek bazı levhalar, işaretler, semboller konusunda arkadaşlarımız çalışma yaptı. Örneğin, Kültür Park’ta belli noktalarda daireler çizerek, yurttaşlarımızın dinlenecekleri alanları belirlediler. Yürüme yollarında sosyal mesafeye dikkat etmelerini gerektiren bazı levhalar, işaretler yapıldı. Spor yapılan alanlarda bunları yaptılar. Bunun gibi çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
“Biz konuya yine eski hassasiyetle devam edeceğiz”
İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan bir genelge ile toplu taşıma araçlarında artık sosyal mesafe konusunun rahatladığını hatırlatan Seçer, yine bazı konularda tedbiri elden bırakmamak gerektiğine vurgu yaptı. Toplu taşımada dezenfeksiyon kullanımının önemli olduğuna dikkat çeken Seçer, “Biz konuya yine eski hassasiyetle devam edeceğiz. Otobüslerimizde dezenfektan kitlerimiz var. Temizlik ve hijyen malzemelerinin dağıtımı konusunda devam etme kararı aldık. Şu ana kadar 160 bin aileye gıda yardımı ulaştırdık. Bu hafta sonu itibariyle de tespit ettiğimiz ailelerin yardımlarını tamamlayacağız. Yaklaşık 165 bin ailenin gıda yardımı bu hafta sonu itibariyle tamamlanmış olacak ve bu süreci bitirmiş olacağız” dedi.
Pandemi ile mücadele sürecinde evlere yaptıkları sıcak yemek hizmetini, yeni normalleşme ile beraber belli seviye indirdiklerini dile getiren Seçer, şunları söyledi:
“Bu süreç içerisinde Aşhanemiz’de ürettiğimiz yaklaşık 440 bin kişilik sıcak yemeği vatandaşlarımıza ulaştırmıştık. Şimdi bazı kriterler getirerek, daha çok kronik rahatsızlığı olan, engelli ya da çok yaş almış, kendi işini göremeyen yurttaşlarımız düzeyine indirerek, devam ettiriyoruz. Yine bebeklerin ihtiyaçlarını karşılama amaçlı, hem mama, hem hijyen ve temizlik malzemesi paketimiz vardı. Onları talepler doğrultusunda karşılamaya devam edeceğiz. Vatandaşlarımıza çok önemli görevler düşüyor. Bu süreç içerisinde herkes bu hastalığı, nasıl korunacağını öğrendi. Yeni bir yaşam tarzı diyelim. Artık bir yaşam biçimi olarak kabul etmeleri gerekiyor.”
“Sivil toplum kuruluşlarının ve meslek odalarının görüşlerini alacağım”
Kentteki sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve sendika temsilcileri ile bir araya gelmeye başlayacağını, yeni normalleşme süreci hakkında tavsiyelerini alacağını belirten Seçer, şöyle devam etti:
“Bizler sorumluluklarımızı bilerek, kendi görev alanımızda, yetkilerimiz çerçevesinde çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ben bugün itibariyle Mersin’deki sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve sendika temsilcileri ile bazı çalışmalar başlattım. Onlarla bir araya geleceğim, görüşlerini alacağım. Yeni normalleşme sürecinde onların tavsiyeleri önemli. Bunların içerisinde sağlık alanında çalışan kuruluşlar var, emek gruplarını temsil eden sendikalar var, iş dünyasını temsil eden meslek odalarımız var. Bunların bizlere vereceği bilgiler, öneriler, fikirler de bu yeni normalleşmede Belediyemiz’in alacağı tedbirler konusunda bir yol haritası belirlemede katkı sunacak. Belediyemiz bu yeni normalleşmede, normal görev alanlarına da dönüyor artık. Çünkü bu yaklaşık 3 aylık süreç, pandemi ile mücadele olarak değerlendirdiğimiz bir süreçti ve bütün imkanlarımızı, pandemi ile mücadeleye ayırdık. Bir genelge ile zorunlu harcamalarımız ve sosyal yardımlar dışında yatırımları, ihaleleri, harcamaları durdurmuştuk. Ancak bundan sonra artık biz de Belediye olarak hizmetlerimizde normalleşeceğiz. Yatırımlar, inşaatlar, ihaleler tekrar başlayacak. Park ve bahçe bakımı, yol, asfalt işleri ya da bina yapımları, köprü yapımları, birçok konuda artık biz de normalleşiyoruz.”
“Tüm idare olarak önlem alınması gerekiyor”
Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte başlayan deniz sezonu ile yazlıkçıların kente giriş yapmaya başladığını hatırlatan Sarıoğlu, turizm faaliyetlerinin güvenli şekilde gerçekleştirilmesi ve yazlık sitelerden salgının yayılmaması için Büyükşehir Belediyesi olarak ne gibi çalışmalar yapılacağını ve planlanan tedbirleri sordu. Başkan Seçer, “Bence şehrimiz için en büyük sıkıntı, dışarıdan gelecek günübirlik ya da sayfiye evlerine komşu illerden gelecek olan yazlıkçılar. O konuda açıkçası endişelerim var. Kendi şehrimiz içerisinde salgının artması yönünde bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Ama artık yeni normalde şehirlerarası yolculuk ya da bazı şehirlerin karantina altına alınması ya da tecrit altına alınması ortadan kalktı. Bu da bizim işimizi biraz zorlaştıracak. Bu konuda sadece Belediye olarak değil de, tüm idare olarak, genel anlamda önlem alınması gerektiğini düşünüyorum. Şehre mutlaka insanlar girecek. Bu kaçınılmaz. Herhangi bir engel yok ama yine de düzenli olarak bazı noktalarda kontroller, sağlık taramaları yapılabilir. Biz Belediye olarak da özellikle yazlıkçıların kaldığı bölgelerde, Erdemli, Silifke, Aydıncık, Bozyazı, Anamur hattında yoğun bir dönem yaşayacağız. Bizim o bölgelerdeki hijyene, çevre temizliğine önem vermemiz gerekecek. Belki de ilave tedbirler, ilave imkanlar aktararak, daha farklı bir dikkatle, programla oralarda hijyen çalışmalarına devam etmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.
Kültür Park’taki 6 kafe hizmete giriyor
Başkan Seçer, kent merkezinde de yeni normalleşme ile beraber insanların sokaklara çıkacağını, parklar, rekreasyon alanları, insanların spor yaptığı alanlar ile yürüyüş alanlarının çocuklar ve aileleri ile dolup taşacağını dile getirdi. Seçer, Kültür Park içerisinde kısa süre içerisinde 6 kafenin hizmete gireceğini de duyurdu. Seçer, “Merkezimizde çok büyük bir parkımız var, Kültür Park. 8 kilometre uzunluğunda, 400 dekar arazi üzerinde nefis bir parkımız. Orada vatandaşlarımız bizden ilgi ile kafelerin hizmete girmesini bekliyordu. Bazı yasal sıkıntılarımız vardı. Onları aştık. Daha önce 2 kafemizi hizmete sokmuştuk. Pandemi dolayısıyla kapandı. Şimdi bu Cumartesi günü o 4 kafemiz hizmete girecek. Bunlar yeni kafelerimiz. Yine haftaya bir kafemiz hizmete girecek. Yine birkaç hafta sonra yeni hizmete girecek kafelerimiz olacak. Kültür Park’ta kısa süre içerisinde vatandaşlarımızın hizmetine girecek 6 kafemiz olacak. Belediyemiz’in işleteceği son derece keyifli, güzel, hoşça, güvenli bir şekilde vakit geçireceği kafelerimiz hizmete girmiş olacak. Merkezde Çankaya Kafemiz var. O da zaten hizmete girdi” dedi.
Cadde temizlikleri ve hijyeninin son derece önemli olduğunu söyleyen Seçer, “Çevre Dairemiz bu konuda önemli çalışmalar yapıyor. Sezon bu bölgenin tabiri caizse baş belası sivrisinek sezonu, yaz sezonu. Çok etkin ilaçlama çalışmaları yapıyoruz. Aynı zamanda da biyolojik mücadeleyi başlattık. Özellikle sinelerin çok üreme yaptığı sulama havuzlarında balıklarla artık sivrisinekle mücadele yöntemini başlattık” diye konuştu.
“Çığır açan, sıra dışı işler yapan bir Belediye Başkanı olarak anılmak isterim”
Başkan Seçer, Sarıoğlu’nun ‘Yıllar sonra Mersin’de hangi işi, projeyi geliştirmiş bir Belediye Başkanı olarak hatırlanmak, anılmak istersiniz?’ sorusuna da şu şekilde yanıt verdi:
“Mersin, geleceği olan bir kent. Bölgenin, dünyanın yükselen yıldızı olabilecek nitelikte bir kent. Yeni, çığır açan, sıra dışı işler yapan bir Belediye Başkanı olarak anılmak isterim. Tabi ki önce Mersin halkının huzuru, mutluluğu son derece önemli. Huzur kenti bir Mersin yaratma öncelikli çabam. Ekonomi burada önemli ama bir başına her şey değil. Para her şey değil ama çok önemli. İnsanların işinin, aşının olması, gelirinin olması aslında birçok sorunu da beraber çözer. Eğer ekonominiz iyi noktalarda olursa, üreten bir toplum olursanız, eğitiminiz de son derece iyi olur, sağlığınız da iyi olur, kültürel faaliyetlere de eğilebilirsiniz. Çevre temizliğini de dikkate alırsınız. Muazzam bir kent haline gelebilirsiniz. Her alanda bir farkındalık yaratmak, her alanda yenilik yapmak, her alanda hamleler yaparak Mersin’i dünya kenti yapmak, bir marka şehir yapmak arzusu içerisindeyim. Çalışmak birçok sorunu başlangıçta halletmektir. Biz çok çalışıyoruz ve bütün sorunları çözeceğimize inanıyorum. Yurttaşlarımız da bize inansınlar. Belediye ehil ellerde. İnşallah çok güzel hizmetlerimiz devam edecek.”