Silifke’nin Çaltı Mahalle sakinleri, “Irmaktan su istiyoruz”
Kuraklık nedeniyle sürekli kuruyan su kaynakları bu kez Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Çaltı mahallesinde yüzünü gösterdi. Yaz başından bu yana yaşanan içme ve sulama suyu sıkıntısı vatandaşın canına tak etti. Vatandaş yetkililere seslenerek;: “Nasıl ki Anamur’dan ;Kıbrıs’a su götürülme imkanı sağlandı, bizde Göksu ırmağından su getirilmesini istiyoruz” diye seslerini duyurmak istediler.
Yaklaşık iki aydır içme sularının olmadığını belirten mahalle halkı, “Meskinin depodan on günde bir verdiği içme suyu vardı. Odu çamur akıyordu. Bir süre akıtıp durultarak kullanıyorduk. Şuanda oda 15 gündür yok. Evlerimizdeki içme sularımızı diğer mahallelerden bidonlara doldurup geliyoruz. Bu bir çözüm değil. Bunun haricinde evimizde diğer ihtiyaçlarımız için kullanacak su yok” diye konuştular.
BİZ MÜSLÜMANIZ CAMİDE BİLE ABDEST ALACAK SU YOK
‘Bırakın evlerde su olmamasını camide bile su yok” diyerek tepkilerini dile getiren vatandaşlar, “Allah için bir insanın abdest alması için su gereklidir. Namaz kılmak için abdest almak gerek bunun için bile suyumuz yok. Yetkililer gelerek cami deposuna su basıyorlardı 5 gündür onlarda gelmedi. Taşıma suyla değirmen döner mi dönmez elbette. Tamam kuyu sularımızın kuruması Allahtan gelen bir durum fakat devletimizin bir çok yetkilisi var. Bu konuda el birliği edip sorunu çözmelidirler” diye konuştu.
BAŞKAN KOMACAZ SESİMİZİ DUYSUN
Önümüz bayram kurban geldi, Biz ne misafir çağırabiliyoruz nede kurbanı burada kesebilecek miyiz bilmiyoruz. Çamaşırlarımızı hafta ada bir Silifke’ye inip yıkarken ne yapacağımızı şaşırdık. Burada 700 hane var. O hanelerde onlarca insan yaşıyor.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Burhanettin Kocamaz bizim sesimizi duysun. Yetkili kurumları bizimle ilgilenmiyor. Lütfen biz sizlere oy verdik. Küçük sıkıntılar için kapınızı çalan insanlar değiliz fakat su temel ihtiyaçtır. Bunun çözümü mutlaka olmalıdır.
DEVLET DENİZİN ALTINDAN KIBRIS’A SU GÖTÜRDÜ BİZEDE GÖKSU IRMAGINDAN GETİREBİLİR
Burada susuz kaldık. Daha derinden bir sondaj bulunacak ya da Göksu nehrinden buraya su getirilse bütün köyler suya kavuşur. Sadece bizim mahalle değil. Daha bir çok mahalle susuzluk çekmeye başladı. Bunun önüne sondajlarla geçilemez kaynaklar kuruyor çünkü. Bakın bizim köyde sondaj atsan su çıkmaz artık kaynaklar kurudu. Devleti büyüklerimizden bakanımız Lütfi Elvan’dan Milletvekillerimizden sesimizi duymalarını istiyoruz.
İste bizim köyde su yok kuyular korudu” dedi.
KÖY ADINA ÇIKARILDI SONRA KOOPERATİF YAPILDI
Mahalle halkının bir iddiası ise: yıllar önce bir vatandaş tarağından içinde su olduğu belirlenen tarlanın köy muhtarlığına bağışlanması ile sondaj atılarak çıkartılan suyun köy adına çıkartıldığı, fakat şimdilerde köy adına çıkartılan suyun Muhtar Süleyman Yıldırım öncülüğünde Sulama Kooperatifi olarak işletildiği iddia edildi.
Mahalle halkı: O zaman suyumuz çıksın diyerek herkes 150-200-500 lira bağışladık. Hatta bu para tek seferlik değil ara ara yine verdik. Sonra Büyükşehir yasası ile birlikte Muhtar ne yaptıysa kendine yönetim kurulu bularak bu suyu kooperatif kurup işletmeye başladı. 3 ton suyu 75 liraya veriyor. Bizlerde bu su köy adına çıktı neden parayla satın alıyoruz. Bu haksızlık değil mi. Muhtar kendisi bu suyla sebze bahçesi yaptı. Yayla sebzesi diye satıyor. Bizler ise elimizi yıkamak için bile su bulamıyoruz. Bu nasıl adalettir. Bu konuya yetkililer bir el atmalı” diye konuştular.
KÖY MUHTARI YILDIRIM, GELİP SUDAN FAYDALANABİLİRLER
Mahalle Muhtarı Süleyman Yıldırım ise kendisi hakkında yapılan iddialara şu şekilde cevap verdi: zamanında muhtarlık adına sondaj vuruldu açıldı. Vatandaşta maddi olarak bağışta bulundu hepsinin makbuzu muhtarlıkta mevcuttur. Bu suyu ne yaptıksa içme suyu olarak içilebilir hale getiremedik. İçerisinde yapılan tahlillerle sonucunda içilebiliyor ama fiziki olarak yani rengi bulanık olduğu için içilemez raporu verildi. Bizlerde sulama suyunda kullanıyoruz. O zamanki şartlarda iyi bir su çıktı ama bulanıktı sulama suyu projesi adı altında proje yaptık. Mahalle halkı suyun varlığını görünce %30 luk kısmı 100 lira para verdi.
Sulama suyunu muhtarlık döneminde verdik. İnsan sağlığına zararlı olmadığını fakat içilir raporu alamadık diye. Bu sebepten dolayı sauna kadar çözmüştük. Fakat Büyükşehir yasası ile sulama suyu olduğu için sulama suyunun isletmeleri kooperatifteler veriliyor ve bu sebepten dolayı bizde kooperatif kurduk. Bunu biz vatandaşa vermeme diye bir gayemiz yok kim isterse istesin herkes faydalanır, ama borumuz belirli hatlardan geçiyor. Bu nedenden bu suyu evlerinize kadar verme olanağımız yok, ama olanağı olan varsa bu suyu evlerine kadar borularla getirebilirler. Biz bu imkanı sağlıyoruz. Bunun örnekleri var. Bazıları da aldı.
Sulama suyunda sıkıntı büyük. Balandız, Cılbayır ve Nergis mahallesinden hayvanları sulamak için gelip buradan tanklarla su götürüyorlar. Öyle denildiği gibi 75 liraya su vermiyoruz. Aksine insanların susuz olduğunu bildiğimiz için tankları 10 liraya dolduruyoruz. Ama traktör ve tank aracıları bu suyu taşıma bedeli vs alıyorlarsa bu fiyat o nedenle yükseliyordur. Biz on lira alıyoruz. Onu da boru ve dinamo elektik gibi masraflar için kullanıyoruz. Bize kim gelirse gelsin kimseye vermeyiz demeyiz ve veriyoruz. Çünkü vatandaş susuz su kaynaklarımız kuruyor. Bazı kaynaklar kurudu bazılara azaldı.
Camiye bile tankla basılıyor su. Yani bu şartlar altında muhtar olarak su sıkıntısı başlayalı beri bir arayış içindeyiz. Her ne kadar içme suyunda yetkimiz yok ama sulama suyu adı altında sondaj çalışması yapıyoruz. Eğer ki bu suyu çıkarmayı başarabilirsek yetkili mercilerden destek bekliyoruz” dedi.
İÇME SUYU SORUNU TANKLARLA ÇÖZÜLÜYOR
Silifke MESKİ Müdürü Serdar Bulut ise “ Çaltı Mahallesi ve bölgesindeki su kaynaklarının kuruduğu için bu yıl bu bölgede içme suyu sıkıntısı yaşanıyor. 4-5 farklı yerde sondaj çalışması yapıldı fakat su bulamadık. Bu sene bu nedenle içme suyu sıkıntısı yaşadık.
Daha öncesi senelerde içme suyu raporu bulanan köyün sulama kooperatifinden su satın alıp depolardan vatandaşa verdik ve sorunu çözmeye çalıştık. Fakat bu yıl o suyun azalması nedeniyle çamurlu ve milli gelmeye başlayınca içme suyu kalitesi düştü. Bu suyu şebekelere veremedik. Sorun bundan kaynaklı. Çözüm için numuneler alındı sonuç bekliyoruz, eğer sonuç uygun gelirse şebeke ağzına çamur filtresi takıp şebekelere suyu vereceğiz. Fakat yine bu su içme suyu değil sulama suyu olarak kullanılacak gibi görünüyor. Mahalle halkının talepleri doğrultusunda ise vatandaşın ihtiyacını karşılamak için tankerlerle su taşıyoruz. Cami depolarını dolduruyoruz ve vatandaş kullanma sularını dolduruyor. Talep oldukça su göndermeye devam edeceğiz” dedi.