Uluslararası Erdemli Sempozyumunda Erdemli Ele Alındı

Uluslararası Erdemli Sempozyumunda Erdemli Ele Alındı

Uluslararası Erdemli Sempozyumunda Erdemli Ele Alındı

MERSİN'in Erdemli ilçesinde, Mersin Üniversitesi ile Erdemli Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği Uluslararası Erdemli Sempozyumu başladı.

Erdemli Belediyesi Kültür Merkezin'de 19-21 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan sempozyumun açılışına K.K.T.C. Konsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, Erdemli Kaymakamı Avni Kula, Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Profesör Dr. Erol Yaşar, Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, Akdeniz Belediye Başkanı Muhittin Pamuk, Sempozyum Başkanı Profesör Dr. Murat Yakar ülke dışı ve içi birçok üniversiteden akademisyenler, siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar katıldı.

Sempozyum Mersin Üniversitesi Konservatuarının müzik dinletisiyle ve Erdemli Kent Belgeselinin izlenmesiyle başladı.

Sempozyum açılış konuşmasını sempozyum başkanı Prof. Dr. Murat Yakar gerçekleştirdi. Erdemli’nin uluslararası arenada tanıtılması ve bilimsel olarak Erdemli’nin konu alınması için Mersin Üniversitesi ve Erdemli Belediyesine teşekkür eden Yakar, bu etkinliğin her yıl yineleneceğini belirtti.

Sempozyumda konuşan Erdemli Kaymakamı Avni Kula da, "Erdemli çok güzel bir ilçe. Ekonomik ve kültürel yönden değerlendirilecek ve çok büyük potansiyeli olan bir ilçemiz. Bu yıl ilki düzenlenen sempozyumun ilçemize, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diler, sempozyumun hazırlanmasında emeği geçenlere çok teşekkür ederim" dedi.

AKADEMİ ÇALIŞTAYINDAN ULUSLAARASI ARENAYA

Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ise, "Erdemli, 64 yıl önce ilçe olmuş kültürü, sosyal yapısı ve doğası ile ülkemizin en nadide ilçelerin bir tanesidir. Alt yapısı ve üst yapısı ile belediye olarak elimizden hizmeti yaparak ilçemizi güzelleştirip, ilçemiz için neler yapabiliriz, neler katabiliriz anlamı ile çalışmalarımız devam ediyor. Geçtiğimiz yıl Erdemli Akademisi Çalıştayı olarak başlattığımız etkinliğimizi bu yıl uluslarası arenaya taşımanın mutluluğunu yaşıyorum. Bu kapsamda Mersin Üniversitesi ile bu yıl ilkini düzenlediğimiz sempozyumumuzun ilçemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

SUNUMLAR İLGİYLE TAKİP EDİLDİ

Sempozyumda gerçekleştirilen sunumlar arasında Profesör Doktor Cengiz Alyılmaz’ın, “Ortaasya’dan Erdemli’ye Türk İzleri” başlıklı sunumu, Prof. Dr. Semra Alyılmaz’ın “Türk Dünyası Kültür Başkenti Erdemli Projesi” başlıklı sunumu, Erdemli Kaymakamı Avni Kula’nın “Erdemli’de sanayileşme” başlıklı sunumu ve Tübitak eski başkanı Prof. Dr. Sümer Şahin’in “Tabii kaynaklar ve Nükleer Enerji” başlıklı sunumu katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.

ESKİ YÖRÜK GELENEKLERİ CANLANDIRILDI

3 gün sürecek sempozyumda, akademisyenler, oturumlarda bildirilerini okuyacaklar. Ayrıca Erdemli Belediyesi tarafından Nevşehir Üniversitesi işbirliği ile de sempozyum kapsamında Türk’lerin ve Yörük’lerin eskiden kalma geleneklerinin canlandırıldığı görsel bir etkinlik de, katılımcılarla buluştu. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu, bilimsel etkinliklerin yanında görsel bir etkinlik de hazırlayarak, insanların gelenek ve göreneklerini hatırlamalarını, sahip çıkmalarını istedik. Sempozyuma düzenlediğimiz bu kültürel etkinlik renk kattı. Kurduğumuz her bir stantta farklı bir geleneğimiz canlandırılıyor. Mesela, Yörük çocuklarının eskiden oynadığı oyuncaklardan oluşan bir bölüm, eski ve şu anda da devam eden Yörük yemekleri, Yörük manileri gibi birçok standımız hem akademisyenlere hem de vatandaşlarımıza görsel bir şölen sunuyor” dedi.

SERAMİK, RESİM VE HEYKEL SERGİLERİ AÇILDI

Konuşmaların ardından geçilen sempozyumda, akademisyenlerin hazırlamış oldukları sunumlar katılımcılarla paylaşıldı. Sempozyum süresince, heykel, resim ve seramik sergileri de katılımcılarla buluştu.

 

 

 

 

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36